Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / «Εθνικές» ευρωεκλογές, κοινωνική πόλωση και Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / «Εθνικές» ευρωεκλογές, κοινωνική πόλωση και Αριστερά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑ*

Δεν θυμάμαι άλλες ευρωεκλογές με τόσο «εθνικά» χαρακτηριστικά στην Ελλάδα και τέτοια κοινωνική πόλωση, σαν αυτή που ζούμε λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 26ης Μαΐου.

Οι αναμνήσεις του μέσου πολίτη από τις ευρωεκλογές αφορούσαν συνήθως μια διαδικασία, σχετικά αδιάφορη, στην οποία η ψήφος ήταν πιο χαλαρή και πήγαινε περισσότερο σε δυνάμεις και πολιτικούς σχηματισμούς πέρα από την «ορθολογική» επιλογή των εθνικών εκλογών. Έτσι έχουμε παραδείγματα όπου μια ή δύο έδρες στην Ευρωβουλή έδιναν ανάσες ζωής σε πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά και συμπύκνωναν επιλογές της «καρδιάς» μας.

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου φαίνεται να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αν και τα οριστικά συμπεράσματα θα τα εξαγάγουμε μετά το τέλος των εκλογών, καθώς θα έχουμε την πλήρη αποτύπωση των συσχετισμών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Έχουμε από τη μια μεριά τα όσα κρίσιμα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκή κλίμακα και καθιστούν εμφανή συγκεκριμένα διλήμματα, όπως την άνοδο της Ακροδεξιάς, το Brexit, τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και τη θέση της Ευρώπης και κυρίως την επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και τη «σύνθεση» της Κομισιόν. Από την άλλη και λόγω της χρονικής συγκυρίας, της εγγύτητας σε λίγους μήνες των βουλευτικών εκλογών, έχουμε πολύ συγκεκριμένα διλήμματα που αφορούν την επόμενη διακυβέρνηση και τον προσανατολισμό της.

Έχω την εντύπωση ότι η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά ορισμένες αστοχίες, έχει καταφέρει να φέρει στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα ουσιώδη διλήμματα των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη και να φέρει στην επιφάνεια την υπαρκτή κοινωνική πόλωση στην ελληνική πραγματικότητα.

Η πραγματική κοινωνική πόλωση είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους να βγαίνουν μπροστά και να δημιουργούν αυτή την κινητοποίηση και το πάθος που βλέπουμε να βαίνει αυξανόμενο στις συγκεντρώσεις μας σε όλη την Ελλάδα. Αναμφισβήτητα αντιλαμβάνονται ότι οι ευρωεκλογές είναι έτσι και αλλιώς πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές και θέλουν να αντισταθούν, όχι στον Μητσοτάκη, που είναι «κακός» άνθρωπος, αλλά στην ουσία των προγραμματικών του επιδιώξεων.

Οι λαϊκοί άνθρωποι και τα μεσαία στρώματα, ιδίως τα κατώτερα, «βλέπουν» τον εαυτό τους μέσα στον πολιτικό λόγο αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα θετικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που θα έχουμε νικηφόρο αποτέλεσμα. Και κάτι τελευταίο.

Οι εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στην ώρα τους, θα είναι «ευρωπαϊκά» εθνικές, θα έχουν δηλ. έντονο ευρωπαϊκό χαρακτήρα, καθώς το να υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τη ριζοσπαστική αριστερά σε επίπεδο Ε.Ε. κάνει τη φωνή των πολλών σε ευρωπαϊκή κλίμακα, πολύ ισχυρή.

* Ο Χρήστος Μαντάς είναι βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL