Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σπύρος Δανέλλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Σπύρος Δανέλλης: Προοδευτική απάντηση για να μην επιτρέψουμε την επάνοδο της πιο σκληρής και αυταρχικής Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπύρος Δανέλλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Σπύρος Δανέλλης: Προοδευτική απάντηση για να μην επιτρέψουμε την επάνοδο της πιο σκληρής και αυταρχικής Δεξιάς

Ο Σπ. Δανέλλης προσδιορίζει τις προοδευτικές προτεραιότητες για την Ευρώπη και τονίζει ότι “με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιβάλλεται επιτακτικά μια προοδευτική απάντηση σε όλους αυτούς που με την ακραία ρητορική τους απειλούν σήμερα το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι”, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και τη Ν.Δ. Επισημαίνει δε ότι με τις δηλώσεις του, με αφορμή τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, “ο εκλεκτός της Ν.Δ. Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε καθαρό το 'δυστοπικό' όραμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς”.

Αναπτύσσει δε τα οφέλη από την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών και σημειώνει ότι αυτά δεν μπορεί να μην τα αντιλαμβάνονται οι Μακεδόνες, “όσο κι αν κάποιοι τους δηλητηριάζουν με τυφλό μίσος και φανταστικούς κινδύνους”. "Η λάσπη και ο ορυμαγδός επιθέσεων που δέχθηκα επειδή υπήρξα ο 151ος βουλευτής που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο, άξιζαν τον κόπο. Και θα το ξανάκανα" υπογραμμίζει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΙΟΝΑΚΗ

* Έχετε θητεύσει στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2009-2014. Ποιες είναι οι προκλήσεις για την πενταετία 2019-2023; Έχουν αλλάξει τελικά οι προτεραιότητες για την Ευρώπη από τότε;

Ήδη από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας ’00, οπότε και βρέθηκα στο Ευρωκοινοβούλιο, φάνηκε πως η Ευρώπη δεν διέθετε τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπισή της. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κρίση αντιμετωπίστηκε μέσω οργάνων που δεν είχαν, επί της ουσίας, καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Η «παρα-κυβέρνηση της ζώνης του ευρώ» δηλαδή Eurogroup, ESM, ΕΚΤ κ.λπ. «αποφασίζει και διατάσσει» χωρίς καμία διαφάνεια και λογοδοσία, ερήμην των αιρετών εκπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή τους ευρωβουλευτές. Έτσι, βιώνουμε πλέον τη μεγαλύτερη κρίση ικανότητας της Ένωσης να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα οράματα των πολιτών της.

Η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη περίοδο θα είναι να τεθούν οι βάσεις για το πέρασμα από τον διακυβερνητισμό στην κοινοτική μέθοδο. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε ιδιαιτέρως στην υπέρβαση των εθνικών ιδιομορφιών που εμποδίζουν την ουσιαστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η θεσμική αναδιοργάνωση της Ένωσης αποτελεί προϋπόθεση για την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών.

Προτεραιότητα επίσης για τις προοδευτικές ευρωπαϊστικές δυνάμεις αποτελεί η υλοποίηση πολιτικών μείωσης των ανισοτήτων που συνεχώς διευρύνονται εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Όπως και ο σχεδιασμός πολιτικών αντιμετώπισης των νεών επιτακτικών προβλημάτων, όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, η κρίση ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προβλήματα δηλαδή που μόνο με ολιστικές και συνδυαστικές πολιτικές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

* Σε αυτό το πλαίσιο, γιατί πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις 26 Μαΐου; Ή, αντίστροφα, γιατί πρέπει να ηττηθεί η Ν.Δ.;

Σε δεκατέσσερις ημέρες από σήμερα οι Έλληνες πολίτες, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μια προοδευτική ή μια συντηρητική Ε.Ε. Με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιβάλλεται επιτακτικά μια προοδευτική απάντηση σε όλους αυτούς που με την ακραία ρητορική τους απειλούν σήμερα το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνω και τη Ν.Δ.ως ομογάλακτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Νίκη της Ν.Δ. σημαίνει ξεκάθαρα νίκη των ευρωσκεπτικιστών. Γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή Δεξιά στρέφεται πλέον στην αντίδραση. Ολοένα και περισσότερο «αλληθωρίζει», διολισθαίνοντας προς την ατζέντα και τη ρητορική της Ακροδεξιάς, βλέποντας πως τα παραδοσιακά της ακροατήρια στρέφονται προς τα εκεί.

Κι αυτό γιατί, δυστυχώς, οι πολίτες εύκολα συγχέουν την ευρωπαϊκή πολιτική κατασκευή με τις ασκούμενες σήμερα αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι οι δεξιές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΕΛΚ, που έχει την πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά όργανα. Πολιτικές που απορρέουν από συγκεκριμένους πολιτικούς συσχετισμούς και εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές βουλήσεις. Παράλληλα, ό,τι με κόπο και υπέρμετρες θυσίες κερδήθηκε πρέπει να προστατευθεί και να διευρυνθεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επάνοδο μιας σκληρής Δεξιάς, πιο ρεβανσιστικής και αυταρχικής από ποτέ.

* Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο άμεσων θετικών μέτρων φοροελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Η μεσαία τάξη, οι αδύναμοι, οι πολλοί τι θα κληθούν να επιλέξουν στις εθνικές εκλογές; Έχουν να περιμένουν κάτι από τη Ν.Δ.;

Νομίζω πως στην ερώτησή σας απάντησε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής, και εκλεκτός της Ν.Δ., Μάνφρεντ Βέμπερ. Έκανε καθαρό το «δυστοπικό» όραμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Είπε πως «όταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, οι λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Γι’ αυτό τασσόμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας». Μίλησε δηλαδή ως ο «καλύτερος μαθητής» του Β. Σόιμπλε, και μάλιστα στις πιο μαύρες σελίδες της καριέρας του.

Η τιμωρητική ρητορική του -μια ρητορική που μύχια συμμερίζεται και η Ν.Δ.- αποδεικνύει πως η μεσαία τάξη, οι αδύναμοι, οι πολλοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απολύτως από όλους αυτούς. Από την άλλη πλευρά, η ίδια η Ν.Δ. θα πρέπει να εξηγήσει σε όλο τον ελληνικό λαό την εμφανή αντίφασή της. Πώς δηλαδή αφενός υποστηρίζει τον Μ. Βέμπερ για τη θέση του αποχωρούντος Ζ.-Κ. Γιούνκερ και αφετέρου για ποιους λόγους σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ του θετικότατου αυτού πακέτου μέτρων της κυβέρνησης στη Βουλή. Ίσως πάλι, μια άλλη ανάγνωση να είναι ότι ο Μ. Βέμπερ κάνει την αντιπολίτευση που η Ν.Δ. δεν μπορεί να κάνει η ίδια, μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

* Η εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε εμβρυουλκό εξελίξεων για τη συγκρότηση τελικά της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν τα θετικά οφέλη αυτής της μεγάλης διπλωματικής εξέλιξης;

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν πράγματι ένα ταυτοτικό ζήτημα. Αποτέλεσε ένα πραγματικό σημείο καμπής για το πολιτικό μας σύστημα. Σε ό,τι με αφορά, νιώθω πως η λάσπη και ο ορυμαγδός επιθέσεων που δέχθηκα επειδή υπήρξα ο 151ος βουλευτής που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο άξιζαν τον κόπο. Και θα το ξανάκανα. Ήδη πλέοντο πολιτικό τοπίο αναδιατάσσεται. Όχι μόνο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν χθες, αλλά πιστεύω πως θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, ακόμη κι από αυτό που είναι σήμερα. Η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη της αναδιάταξης αυτής. Και φυσικά οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το ξεκίνημα και όχι το τέλος της πορείας της. Η Αριστερά, ας μην ξεχνάμε, μεγαλούργησε στο παρελθόν όποτε ανοιγόταν με αυτοπεποίθηση στην κοινωνία. Αντιθέτως, μετρούσε ήττες όποτε το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου επικρατούσε.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι πολίτες, και κυρίως οι Μακεδόνες, πρέπει να δουν πως με τη συγκεκριμένη Συμφωνία των Πρεσπών η γειτονική χώρα παύει να μονοπωλεί το όνομα Μακεδονία παγκοσμίως. Τώρα πλέον είναι η Βόρεια Μακεδονία και όχι σκέτο Μακεδονία, όπως όλη η υφήλιος την αναγνώριζε. Ο Αλέξανδρος, ο Φίλιππος, ο Αριστοτέλης, η Βεργίνα και όλα τα περί αρχαίας Μακεδονίας ρητά αναγνωρίζεται πως αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας. Ο στρατός της παύει να οργανώνεται και να εκπαιδεύεται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως γινόταν από το 1992 και τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν ήδη οι δικές μας.

Η αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μόνο τη σταθερότητα, την ευημερία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής προωθεί. Η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει, επιτέλους, έναν νέο ρόλο κύρους και αίγλης στα Βαλκάνια. Αυτό δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται οι Μακεδόνες, όσο κι αν κάποιοι τους δηλητηριάζουν με τυφλό μίσος και φανταστικούς κινδύνους.

Ο Σπύρος Δανέλλης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL