Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Φασισμός και αντιφασιστικός αγώνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φασισμός και αντιφασιστικός αγώνας

Η άνοδος του φασισμού στην Ελλάδα πυροδοτεί διάφορες ανησυχίες, όμως η τρέχουσα πολιτική του «χρήση» συνίσταται κυρίως στην άμβλυνση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ του δημοκρατικού -αντιμνημονιακού κινήματος και της μνημονιακής εξουσίας. Υπό το καινοφανές ιδεολόγημα του «συνταγματικού τόξου» και με την πρακτική του μαστίγιου και καρότου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται η διαμόρφωση ενός «αντιφασιστικού μετώπου» και ο συγχρωτισμός του αντιμνημονιακού στρατοπέδου με τις δυνάμεις που επιδίδονται στην υποβάθμιση της χώρας σε δευτεροκλασάτη γερμανική αποικία. Επιχειρείται η ενοχοποίηση των αντιστάσεων του ελληνικού λαού και η ανα-γραφή της πρόσφατης ιστορίας, με τη χαρακτηριστικά δυσανάλογη άσκηση βίας από την εξουσία προς τον λαό.

Οι μνημονιακοί παράγοντες κάνουν πως ξεχνάνε τα βρισίδια και τις αποδοκιμασίες που έτρωγαν -πρόσωπο με πρόσωπο- από αγανακτισμένους πολίτες. Τότε ο κ. Βενιζέλος και ο Άδωνις στέκονταν σαν βρεγμένες γάτες, χωρίς να διαθέτουν τα κότσια για να καταγγείλουν τις συγκεκριμένες επιθέσεις εναντίον τους. Τώρα οι ίδιοι κύριοι προσπαθούν να στήσουν ένα ιδεολογικό οικοδόμημα, με ρετιρέ τη φασιστική βία και τη δολοφονία του Φύσσα, και «υποκείμενους » ορόφους τις αντιστάσεις των πολιτών ενάντια στην καταστροφή της ζωής τους. Προσπαθούν να μπουρδουκλώσουν τη συζήτηση περί βίας και ανομίας εξισώνοντας τη φασιστική βία με την αντιμνημονιακή αντίσταση, ενώ παράλληλα πασπαλίζουν την όλη συζήτηση με στοιχεία πολιτικού πολιτισμού...

Ο Έλντριτζ Κλήβερ, στο έργο του «Ψυχή στον Πάγο», άφησε ένα γνωμικό διαχρονικής αξίας, καταχωρώντας μια απάντηση που δόθηκε τον 19ο αιώνα σε «κριτικούς» του κινήματος χειραφέτησης των Μαύρων: «Ζητάνε από τους δυστυχισμένους να είναι τέλειοι»... Σήμερα διάφοροι σπουδαιοφανείς παράγοντες της εξουσίας ζητάνε από τους πολίτες που καίγονται από τα μνημονιακά μέτρα να τηρούν τη νομιμότητα, όταν το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας έχει καταρρακωθεί. Ζητάνε από την κοινωνία να «καταπιεί» αυτό το αβυσσαλέο μέγεθος της θλίψης, της απόγνωσης, της οδύνης και αγανάκτησης, χωρίς να το εξωτερικεύει με «ανάρμοστο» τρόπο. Ζητάνε από τους κατοίκους της Χαλκιδικής, που καταστρέφεται, να μην αισθάνονται εκείνο το καυτό και επιθετικό μίσος, που εξωτερικεύθηκε πρόσφατα από μια κουβέντα του Πάνου Καμμένου.

Ο αντιφασιστικός αγώνας απαιτεί αυστηρή τήρηση των διαχωριστικών πολιτικών γραμμών -δοθέντος ότι ο συγχρωτισμός με τους μνημονιακούς παράγει σε μεγαλύτερη κλίμακα τη θεωρητική βάση της σημερινής νεοφασιστικής άποψης: «όλοι τα ίδια σκατά είναι»... Απαιτεί σοβαρότητα, διακριτή ποιότητα δράσεων και στοιχειώδες ΙQ. Με άλλα λόγια δεν υπηρετείται από αντιφασίστες που ρυπαίνουν τους τοίχους με συνθήματα του είδους «Φασίστες κουφάλες - έρχονται κρεμάλες» ούτε από επιθέσεις εναντίον αρχηγού κόμματος από πολιτικά ανεγκέφαλους - όπως αυτή που έλαβε χώρα εναντίον του Πάνου Καμμένου στην Αμφιάλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL