Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Θοδωρής Δουλουμπέκης, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Θοδωρής Δουλουμπέκης: Να πάρουμε την Ευρώπη πίσω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θοδωρής Δουλουμπέκης, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Θοδωρής Δουλουμπέκης: Να πάρουμε την Ευρώπη πίσω

Επισημαίνει ότι οι πολίτες αποφασίζουν "ανάμεσα στο πολιτικά συντηρητικό και οικονομικά φιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και το προοδευτικό αφήγημα που πρεσβεύει η νέα ενωμένη Αριστερά".

Σημειώνει ότι η Προοδευτική Συμμαχία "χτίζεται από και για τους καθημερινούς ανθρώπους" και αποτελεί "ένα γοητευτικό, ιδεολογικά προσανατολισμένο, συμπεριληπτικό, ενωτικό πολιτικό εγχείρημα".

Σχολιάζει δε ότι "μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πανηγύρισε την επιτυχία του Σάντσεθ, αλλά η περίπτωσή του ήταν παράδειγμα προς αποφυγή για τον ηγέτη του PSOE".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΙΟΝΑΚΗ

* Σε τρεις Κυριακές από σήμερα διεξάγεται η κρισιμότερη ίσως μάχη για την Ευρώπη. Τι είναι αυτό που καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές τελικά;

Έχουμε ακριβώς τρεις εβδομάδες για να δώσουμε τη μάχη για το «μεγάλο και το ωραίο», για την Ευρώπη, για το σπίτι μας, γι' αυτό που για εμένα και τη γενιά μου είναι πλέον ένα βαθύ συναίσθημα.

Όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και της Ακροδεξιάς, η απώλεια μιας χώρας από το οικοδόμημα, η αρπαγή τα Ευρώπης από τους λίγους και τις ελίτ, η αποδημοκρατικοποίηση, ήταν πολιτική απόφαση της συντηρητικής διοίκησής της.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ψηφίζουμε για να πάρουμε την Ευρώπη πίσω και να την επιστρέψουμε στη νέα γενιά, σε όλους όσοι επιθυμούν μια βαθιά πολιτικά ενωμένη Ευρώπη που θα δουλεύει για όλους.

Αποφασίζουμε ανάμεσα στο πολιτικά συντηρητικό και οικονομικά φιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και το προοδευτικό αφήγημα που πρεσβεύει η νέα ενωμένη Αριστερά. Ανάμεσα στη λιτότητα και τις δημόσιες επενδύσεις, ανάμεσα στις κλειστές αίθουσες και τη διαρκή συμμετοχή, ανάμεσα στα ιδιωτικά μονοπώλια και τη συνεργασία, ανάμεσα στην Ευρώπη των φραχτών και την Ευρώπη της διακρατικής και διαγενεακής αλληλεγγύης, ανάμεσα στην ολιγαρχία των τεχνοκρατών και τη δημοκρατία των πολλών.

Έχουμε λίγες μέρες να εμπνεύσουμε το πάθος στους πολλούς, αυτούς που είναι η δύναμή μας, να γίνουν ακτιβιστές της μεγάλης αλλαγής, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

* Ορισμένοι συνδέουν τις ευρωεκλογές με μια “χαλαρή ψήφο”. Νέοι άνθρωποι ενδεχομένως να επιλέξουν την αποχή ως στάση απόρριψης της πολιτικής εν γένει. Τι θα λέγατε σε αυτές τις δύο κατηγορίες συμπολιτών μας;

Καταρχάς είναι χρήσιμο να λεχθεί ότι οι 17άρηδες θα έχουν το δικαίωμα αλλά και το προνόμιο να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επικείμενες ευρωεκλογές, να πάρουν στα χέρια τους την ίδια τη ζωή και το μέλλον που τους ανήκει και ονειρεύονται και να μην κάνουν τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία τους και να μιλήσει εξ ονόματός τους.

Είναι μια ευκαιρία να περάσει η Ευρώπη στη γενιά του Erasmus, είναι η ώρα της γενιάς αυτής να επιβεβαιώσει ότι η Ε.Ε. είναι το σχέδιο που δικαιώθηκε από την Ιστορία!

Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι σημαντική, γιατί οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας, αλλά και γιατί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και οι νέοι μέσω της ψήφου τους μπορούν να δημιουργήσουν μια Ευρώπη που μοιάζει με μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους ελεύθερα, μέρος που θα διαμορφώνει και θα προκαλεί τις θετικές αλλαγές στον κόσμο μας.

* Είστε από τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που πάντα ασχολούνταν ενεργά με την πολιτική. Ήσασταν επικεφαλής των PES Activists. Αποχωρήσατε από το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και συνταχθήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Γιατί;

Όλα τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκα δίπλα στους καθημερινούς ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης για να συμβάλω στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής προοοδευτικής πρότασης που θα απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Στην επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης, στην εργασία που αλλάζει, στη διαρκή μετακίνηση πληθυσμών, στην αλλαγή του κλίματος, στον συγκεντρωτισμό των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών που ελέγχουν πόρους και δεδομένα. Όλα αυτά προσπαθούσα πάντα ως πολιτικός ακτιβιστής να τα δω μέσα από τη συναισθηματική προσέγγιση όσων βιώνουν την αλλαγή. Μέσα από τη διάδραση με τους καθημερινούς ανθρώπους.

Δυστυχώς το ΚΙΝ.ΑΛΛ., από όταν επέλεξε την απομάκρυνσή του από την ιδεολογική βάση του ΠΑΣΟΚ, έχει χάσει κάθε επαφή με τους πραγματικούς ανθρώπους. Απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή βάση του και επέλεξε να θέσει ως στρατηγικό του αντίπαλο την ενότητα, την Αριστερά και κατά συνέπεια τους προοδευτικούς πολίτες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της προοδευτικής ατζέντας που θα απαντάει σε όλα τα προηγούμενα. Η Προοδευτική Συμμαχία, αντιθέτως, χτίζεται από και για τους καθημερινούς ανθρώπους.

Είναι ένα γοητευτικό, ιδεολογικά προσανατολισμένο, συμπεριληπτικό, ενωτικό πολιτικό εγχείρημα. Είναι όλα όσα πίστευα ότι πρέπει να γίνουν στον χώρο μας για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις.

* Πώς είδατε τις ισπανικές εκλογές; Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος είπε ότι απέφυγαν την “πασοκοποίησή” τους. Η κ. Γεννηματά πανηγύρισε την νίκη του Π. Σάντσεθ, ωστόσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν απορρίπτει μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Δεν εντοπίζετε κάποια αντίφαση σε αυτά;

Γεγονός είναι ότι το 2016 ο Ισπανός πολιτικός αντιμετώπισε μια σφοδρή εσωκομματική αμφισβήτηση από τους «βαρόνους» του PSOE. Κορυφαία στελέχη των Σοσιαλιστών πίεζαν τον Σάντσεθ σε μία εκλογική συνεργασία με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ). Φοβούμενος ότι το PSOE θα είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ, ο Σάντσεθ δεν ενέδωσε στις πιέσεις και στάθηκε δίπλα στη νέα γενιά του κόμματος, δίπλα στους ακτιβιστές του και δικαιώθηκε!

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών. Μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πανηγύρισε την επιτυχία του Σάντσεθ, αλλά η περίπτωσή του ήταν παράδειγμα προς αποφυγή για τον ηγέτη του PSOE.

Η επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην απορρίπτει μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. όχι μόνο στερείται επιχειρηματολογικών «λόγων», αλλά αναδεικνύει και την απόσταση της ηγεσίας από την παραδοσιακή βάση του κόμματος.

* Το πρώτο βήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται ενόψει της 26ης Μαΐου. Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασίες ενόψει των εθνικών εκλογών;

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα μακρόπνοο πολιτικό εγχείρημα. Χτίζεται πολιτικά και η ολοκλήρωσή του θα πάρει καιρό. Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι μια ένδειξη για το τι μέλλον θα έχει, αν και προτιμώ να αποποσοτικοποιώ την πολιτική και να τη βλέπω περισσότερο με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μέσα στη διαδικασία όσμωσης του προοδευτικού χώρου, που συντελείται διά της Συμμαχίας, αναμένεται και νέες συνεργάτιδες δυνάμεις να πάρουν μέρος.

Εκτός από σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις που συνεχώς εισρέουν, σίγουρα, μετεκλογικά, περιμένω κι ένα μεγάλο κομμάτι που ακόμη είναι εγκλωβισμένο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συμμετέχει κι αυτό στις διαδικασίες. Ένα κομμάτι όμως που είναι ιδεολογικά συνεπές, που δεν αντιμετωπίζει την Αριστερά με ρεβανσισμό αλλά νιώθει το ίδιο ότι ανήκει στην Αριστερά, που ιδεολογική του αφετηρία είναι η Τρίτη του Σεπτέμβρη και το συμβόλαιο με τον λαό, που η πολιτική γι' αυτό δεν είναι όχημα επιβίωσης αλλά μέσον παραγωγής πολιτικών λύσεων για μια καλύτερη Ελλάδα, μια καλύτερη Ευρώπη για τους καθημερινούς ανθρώπους, για όλους.

Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL