Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Π. Λάμπρου: Λύσεις κεντρώες, μεσαίες δεν μπορούν να υπάρξουν (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Λάμπρου: Λύσεις κεντρώες, μεσαίες δεν μπορούν να υπάρξουν (ηχητικό)

«Ήμουν σίγουρος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις με την υποψηφιότητά μου στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛΛ μίλησε για τον "Λάμπρου των τρομοκρατών". Όλο αυτό θα μπορούσε να ήταν αστείο, αν δεν ήταν ταυτόχρονα και επικίνδυνο. Όταν σε στοχοποιούν με τόσο βάναυσο τρόπο εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και είναι συνεχόμενο, λέγε-λέγε-λέγε, κάτι μένει. Είμαι ένας κινούμενος στόχος για φασίστες, ακροδεξιούς», είπε ο κ. Λάμπρου, ο οποίος σε άλλο σημείο αναφέρθηκε εκτενώς στις επιθέσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την επιλογή του να είναι μάρτυρας στην δίκη της 17Ν, επιθέσεις που ήταν υπαναχώρηση από τον νομικό μας πολιτισμό, αλλά και στα κατασκευασμένα δημοσιεύματα για τους διαλόγους με τους Πυρήνες της Φωτιάς.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/611675760&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Η Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα «υιοθετεί ακραία δεξιά ρητορική», όπως είπε και τόνισε ότι υπάρχουν «δύο διαφορετικά ανταγωνιστικά σχέδια ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα λέει κανονικά, δεν τα κρύβει. Δώρο, σύνταξη, άσυλο. Δεν έχουν πρόβλημα να τα περιγράψουν. Δεν έχουν πρόβλημα να μιλήσουν καθαρά για την πολιτική τους που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική Όρμπαν. Συναντάται η νεοφιλελεύθερη λογική και η λογική της καταστολής και της ανελευθερίας. Αυτό είναι το μίγμα της νέας Δεξιάς στην Ευρώπη, του μαύρου μετώπου», όπως τόνισε.

Για το ΚΙΝΑΛΛ σημείωσε ότι η σοσιαλδημοκρατία του «δεν εμφανίζεται πουθενά, δεν υπάρχει. Το ΚΙΝΑΛΛ δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, ούτε καν με τη σοσιαλδημοκρατία. Για την ηγετική ομάδα μιλάω. Οι ψηφοφόροι όμως του ΚΙΝΑΛΛ έχουν τις καταβολές».

Ο κ. Λάμπρου συνέχισε σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μαζικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς» και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν παραφωνίες», αλλά «τα χιλιάδες μέλη του δεν πρασινίζουν, παραμένουν κόκκινοί, όχι από δογματισμό, αλλά επειδή πρέπει να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε βήματα για τον ελεύθερο και δημοκρατικό σοσιαλισμό. Δεν μπορεί να πασοκοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για ιστορικούς λόγους και για πολιτικούς λόγους. Είναι τόσο μεγάλες οι αντιθέσεις, είναι τόσο διαφορετικοί οι κόσμοι, που λύσεις κεντρώες, μεσαίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Πρέπει να επιμείνουμε στο δρόμο των συγκρούσεων και όχι στο δρόμο της υποταγής και της ένταξης σε ένα θολό προοδευτικό κέντρο ή όπως αλλιώς το ονομάσει κανείς».

Ο ίδιος περιέγραψε την «ταξική μεροληψία» της κυβέρνησης, αναφέροντας τα βήματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα το «παράδοξο να μην έχει αναπτυχθεί το εργατικό κίνημα. Κι ας μας αμφισβητεί ... Μόνο έτσι θα έχουμε κατακτήσεις», όπως υπογράμμισε.

Η είσοδος στην μεταμνημνημονιακή περίοδο είναι «μεγάλη κατάκτηση και ελπίδα», αλλά από τα μνημόνια «οι ουρές, η πίεση είναι ακόμη εδώ. Το αισθάνεται ο κόσμος ... πρέπει να κουβεντιάσουμε με αυτό τον κόσμο. Να πούμε αλήθειες. Να πούμε ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να αρθούν οι αδικίες τόσων χρόνων. Υπάρχουν εκβιασμοί από τις ευρωπαϊκές ελίτ που θα συνεχιστούν. Χρειάζεται ένα σχέδιο, μια στρατηγική εξόδου από την κρίση και όχι μόνο από το μνημόνιο για να αρθούν μία-μία αυτές οι αδικίες. Δεν είναι εύκολο. Ο κόσμος που αμφισβητεί και λέει "δεν κάνατε αυτά που είχατε πει", σε ένα βαθμό έχουν δίκιο. Παρά τη θέλησή μας, παρά την επιθυμία μας κάποια τα καταφέραμε, κάποια όχι. Θέλει σχέδιο, επιμονή και αγώνα».

Αναφέρθηκε επίσης στην «λογική εξαφάνισης των περισσευόμενων του κόσμου ... την νεοφιλελεύθερη λογική που οδηγεί στις άκρες της κοινωνίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό», θυμίζοντας την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς και την λογική της «ανθρώπινης σκούπας ... μην χαλάσει η λάμψη ... Εγώ πιστεύω στις πολλαπλές αντιθέσεις ... κυρίαρχη είναι το Κεφάλαιο-Εργασία, αλλά βλέπουμε στο προσκήνιο νέα φουρνιά αποκλεισμένων, το Ειρήνη-Πόλεμος, το Γυναίκα-άνδρας, παρότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο μεγάλης ισοτιμίας πρέπει να δεχθούμε ότι υπάρχει ένα τμήμα γυναικών που βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας», όπως τόνισε.

Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε επίσης και στον νόμο Παρασκευόπουλου που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από την αξιωματική αντιπολίτευση για επιθέσεις στην κυβέρνηση. «Έχει συνέπεια η ΝΔ στον αξιακό της λόγο ... Γιατί δίνει τόση ένταση στον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου; Γιατί τέτοια μανία, τέτοια λύσσα, τέτοιο μίσος; Γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό η δικαίωση των δικαιωμάτων στο χώρο του σωφρονιστικού συστήματος. Ανατρέπει την κυρίαρχη άποψη ότι σωφρονισμός είναι εγκλεισμός, ξύλο, τιμωρία κτλ.», όπως τόνισε.

«Πολλοί θεωρούν ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου απλώς αποφυλακίζει. Δεν είναι έτσι. Έχει κάνει πολύ μεγάλη τομή σε σχέση με τους ανήλικους. Πλέον δεν έχουμε φυλακές ανηλίκων, αλλά φυλακές νέων. Δεν θέλουμε τιμωρία, ούτε εκδίκηση, αλλά ο νέοι άνθρωποι μόλις βγουν από τις φυλακές να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία. Να μην ξαναπέσουν στην παραβατικότητα. Το στοίχημα για μας, για την ανθρωπιστική άποψη είναι σώσεις τα παιδιά, όχι να τα εξοντώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL