Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η Ευρώπη των λαών απέναντι στο τέρας του φασισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρώπη των λαών απέναντι στο τέρας του φασισμού

Της Ελευθερίας Αγγέλη*

Εδώ και χρόνια, ιδίως μέσα στην κρίση, ο νεοφιλελευθερισμός έδωσε συνειδητά χώρο στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι η δική τους συνδρομή θα ήταν απαραίτητη για την εμπέδωση και εφαρμογή των πιο σκληρών πολιτικών λιτότητας, που θα έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Αυτή η εκτίμηση βασίστηκε φυσικά στον ιστορικά αποδεδειγμένο ρόλο της Ακροδεξιάς: πάντα δίπλα στο μεγάλο κεφάλαιο, πάντα δίπλα στις οικονομικές ελίτ, πάντα με τον μανδύα του «αντισυστημικού». Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Ακροδεξιάς για να καταλάβει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα αφορά τις φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις των εφοπλιστών.

Αυτή η στρατηγική επιλογή των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθούν και να γιγαντωθούν τέρατα. Πολιτικά μορφώματα με επίκεντρο της ιδεολογίας και της πρακτικής τους τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία, τον σεξισμό. Και βέβαια, σταθερά στο πλευρό της εργοδοσίας, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Σ. Κουρτς στην Αυστρία, που κατήργησε νομοθετικά το οκτάωρο εργασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς. Αντίστοιχα, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία διεύρυνε κατά πολύ το δικαίωμα του εργοδότη να επιβάλει υπερωρίες στους εργαζομένους του και μάλιστα να τις πληρώνει μετά από χρόνια ή και καθόλου.

Στην Ελλάδα, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης, με τη στήριξη ενός ολόκληρου μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου, βρήκε χώρο να ανθίσει ο σπόρος του φασισμού. Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία εντείνοντας τη δολοφονική δράση της με επιθέσεις και ενέδρες σε οτιδήποτε πρεσβεύει το «διαφορετικό». Η δομή, η λειτουργία και τα ρατσιστικά κίνητρα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής παραπέμπουν ευθέως στις ομάδες κρούσης του Χίτλερ, τα περίφημα S.A. της ναζιστικής Γερμανίας.

Η συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι μια συνεχής υπενθύμιση για τον εγκληματικό χαρακτήρα του μορφώματος, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μισόλογα ή ίσες αποστάσεις. Είναι ένα σημείο καμπής, καθώς η διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της και η καταδίκη των φασιστών είναι πλέον προ των πυλών. Είναι ένας κρίσιμος κόμβος στη μάχη κατά του φασισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αυτή η μάχη κατά του φασισμού είναι το κεντρικό επίδικο των ευρωεκλογών, η βασική διαχωριστική γραμμή του καιρού μας. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι/ες να σταθούμε για ακόμα μία φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας ως κομμάτι ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου που θα προτάσσει την αρμονική συμβίωση απέναντι στον ρατσισμό, την πολυσυλλεκτικότητα απέναντι στην ξενοφοβία, την αλληλεγγύη απέναντι στο μίσος, το φως απέναντι στο σκοτάδι.

Η μάχη αυτή θα είναι νικηφόρα με τη συνδρομή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, με τους νέους και τις νέες στην πρώτη γραμμή, να αγωνιστούμε μαζί για μια Ευρώπη πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική.

* Η Ελευθερία Αγγέλη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL