Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Αριστερά και συμμαχίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Αριστερά και συμμαχίες

Του Χρήστου Καραγιαννίδη*

Γνωρίζουμε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν επαναλαμβάνονται αυτούσια στα επόμενα χρόνια μιας ιστορικής περιόδου. Ούτε τα πρόσωπα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο είναι τα ίδια. Για παράδειγμα, ο εκτελεσμένος Μουσολίνι κι ο αυτόχειρας Χίτλερ δεν πρόκειται να επανεμφανιστούν, αλλά θα παραμείνουν στη συλλογική μνήμη ως η πιο τερατώδης έκφραση της ανθρωπότητας.

Παραμένουν βέβαια τα ορφανά αυτών των αποτρόπαιων ιδεολογιών, και τώρα που ο καπιταλισμός ξανακυλά στις ίδιες βραχύβιες και αντικοινωνικές λύσεις βρίσκουν πολιτικό χώρο και ξανασηκώνουν κεφάλι.

Οι φανατικά αμόρφωτοι κι οι ημιμαθείς είναι ο στρατός που στελεχώνει τις πολιτικές (κι εγκληματικές συνάμα) κινήσεις των ναζιστών. Άνθρωποι με περιορισμένη πολιτική σκέψη και μεγάλη ανοχή στα ιστορικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ιδεολογικοί καθοδηγητές τους στο παρελθόν αποτελούν το πολιτικό προσωπικό. Και μπορεί αυτή να είναι η πιο ακραία έκφραση στον ευρωπαϊκό χώρο, όμως και η ακροδεξιά συνοδός πολιτική οικογένεια πατά στην ίδια συνταγή, με πιο συγκαλυμμένη την απέχθειά της για τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα.

Η πατριδοκαπηλία και η συνεχής επίκληση στο έθνος ως πεδίο κοινωνικής αναγνώρισης ήταν πάντα βασικό συστατικό της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα.

Καλλιέργεια μύθων, μεγαλοϊδεατισμοί και εθνική αφήγηση των νικητών έχτισαν στη χώρα μας μια στρεβλή εικόνα του εαυτού μας, που οδηγούσε σε συνεχόμενες διεθνείς «σφαλιάρες» και σε ανοικονόμητες δηλώσεις υπεροχής προς τους ιθαγενείς αμέσως μετά.

Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο επείγει να συγκροτηθεί η συμμαχία που θα αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις για τη δημοκρατία, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την ειρηνική συμβίωση με τους λαούς της Ευρώπης.

Η Αριστερά δεν προσέρχεται στην προσπάθεια αυτή ως ηγεμονικός πόλος ούτε επιζητεί πρόσκαιρα θετικά εκλογικά αποτελέσματα μέσω αυτής.

Αντίθετα, επιδιώκει να ορθώσει τείχος απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, αλλά παράλληλα να ανοίξει και την κουβέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών στην Ευρώπη.

Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως η Αριστερά δεν προσέρχεται και ως ικέτιδα, απεμπολώντας τις αξίες και τα στρατηγικά οράματά της. Ούτε πρόκειται να κάνει εκπτώσεις προς όφελος των νεοφιλελεύθερων ή συντηρητικών σχεδίων που τόσο πλήγωσαν την Ελλάδα αλλά και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στους μήνες που ακολουθούν, οι μάχες που θα δοθούν θα σημαδέψουν το μέλλον μας. Ας προσπαθήσουμε κι εμείς να αφήσουμε θετικό και κυρίως αριστερό αποτύπωμα.

* Ο Χρήστος Καραγιαννίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL