Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Όποια κι αν είναι η ερώτηση, "σκευωρία" είναι η απάντηση;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Όποια κι αν είναι η ερώτηση, "σκευωρία" είναι η απάντηση;

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Η υπόθεση των κομματικών δανείων έρχεται κι επανέρχεται στην επικαιρότητα, χωρίς ωστόσο να έχουμε σημαντικές δικαστικές εξελίξεις, χωρίς δηλαδή να έχουμε εξελίξεις που να ικανοποιούν και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οι διώξεις για τα θαλασσοδάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι ένα ζήτημα που, πέρα από τις καθαρά ποινικές και οικονομικές διαστάσεις του, έχει και μια πολύ συγκεκριμένη ηθική διάσταση. Είναι αδιανόητο, όχι μόνο μετά από όλα όσα έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία με την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, αλλά συνολικά με όσα σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος έχουν βγει στην επιφάνεια, να συνεχίζουν οι ηγεσίες των δυο παλιών κομμάτων να εμπαίζουν τους πολίτες και να προκαλούν με τις δηλώσεις τους.

Είναι αδιανόητο και εξωφρενικό και τα δύο κόμματα να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να έχουν οι ηγεσίες τους το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εσχάτως δε με αφορμή το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Είναι αδιανόητο και εξοργιστικό ότι η υπόθεση αυτή είχε τεθεί στο αρχείο, επειδή ακριβώς ο σχετικός επί κυβέρνησης Σαμαρά - Στουρνάρα νόμος, το 2013, προέβλεπε απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη για τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν, υπό προϋποθέσεις, δάνεια για κοινωφελή ιδρύματα και κόμματα, ενώ παράλληλα οι ηθικοί αυτουργοί από τα ταμεία των κομμάτων έκαναν πως δεν ήξεραν, πως δεν άκουσαν, πως δεν έμαθαν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο για το οποίο μιλά είναι πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα και πως θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Δυστυχώς όμως η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τις μικροκομματικές διατυπώσεις των ηγεσιών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Σαφώς και για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέγα ηθικό και πολιτικό θέμα τα θαλασσοδάνεια και κάθε πράξη ή παράλειψη των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά στην ελληνική κοινωνία, στις τράπεζες και γενικά στη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων κομματικών δανείων είναι κάτι για το οποίο πρέπει να επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση, αλλά την κοινωνία συνολικά: Τα κόμματα που συνέβαλαν καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και που είναι σήμερα και τα ίδια πλήρως χρεοκοπημένα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναγνωρίσουν ότι επί ημερών τους γινόταν ένα ατελείωτο πάρτι το οποίο φορτώθηκε στις πλάτες του ο ελληνικός λαός.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL