Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι μια χαλαρή ψήφος, είναι ψήφος για την... Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι μια χαλαρή ψήφος, είναι ψήφος για την... Ευρώπη

ΤΗΣ Χαράς Καφαντάρη*

Είμαστε στην τελική ευθεία για τη μεγάλη μάχη της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα κυριαρχούσε η αντίληψη της χαλαρής ψήφου και της ψήφου διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές. Σήμερα, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι συσχετισμοί που θα προκύψουν στο Ευρωκοινοβούλιο θα καθορίσουν αποφασιστικά την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας.

Ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται εδώ και χρόνια στην Ε.Ε. απομάκρυναν την Ευρώπη από τις θεμελιώδεις αξίες της, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και το κοινωνικό κράτος, ενώ ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς και της φασιστικής παλινόρθωσης είναι πλέον ορατός τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ελλάδα. Η ενίσχυση των ανισοτήτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, το βάθεμα του χάσματος Βορρά-Νότου, η ενίσχυση ανισοτήτων στο εσωτερικό κάθε χώρας, είναι αντίθετη στις πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό “έπαιξαν” και “παίζουν” καταλυτικό ρόλο και η Ακροδεξιά έκανε εμφανή πλέον την παρουσία της πανευρωπαϊκά. Χώρες συνασπίσθηκαν (Βίσεγκραντ) με βάση τον εθνικισμό, τις φοβικές και ρατσιστικές λογικές.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων, μια Προοδευτική Συμμαχία δημιουργείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια συμμαχία Αριστεράς, σοσιαλιστικών δυνάμεων και Πράσινων. Μια συμμαχία που πρεσβεύει μια άλλη Ευρώπη, μακρυά από τον νεοφιλελευθερισμό, με προοδευτικές πολιτικές σε όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Η συμμαχία αυτή των σοσιαλιστικών, αριστερών και πράσινων δυνάμεων δεν σημαίνει και απόλυτη ιδεολογική συμφωνία και ταύτιση. Είναι ένα μέτωπο που στοχεύει στην αλλαγή του οικονομικού μείγματος στην Ευρώπη και την προώθηση ενός άλλου μοντέλου δίκαιης ανάπτυξης.

Οι προοδευτικές - δημοκρατικές δυνάμεις θα κριθούν στα τρία μεγάλα ζητήματα που αποτελούν και το κύριο διακύβευμα των ευρωεκλογών, που είναι η δημοκρατία και η απόκρουση της Ακροδεξιάς, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται και το προσφυγικό ζήτημα με ενίσχυση της αλληλεγγύης, που αποτελεί και θεμελιώδη ευρωπαϊκή αξία.

Κάτι αντίστοιχο δημιουργείται σταδιακά και στην πατρίδα μας. Ένα δημοκρατικό - προοδευτικό μέτωπο με δύο στόχους: την απόκρουση της Ακροδεξιάς και του φασιστικού κινδύνου και παράλληλα την αναπτυξιακή ανόρθωση της χώρας μας στη νέα φάση που διανύουμε, τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερός στις ενωτικές προοδευτικές πολιτικές, προσέρχεται στις ευρωπαϊκές κάλπες, διαμορφώνοντας ένα πλατύ δημοκρατικό -προοδευτικό ψηφοδέλτιο, που απεικονίζει το άνοιγμα στην κοινωνία και τις ανάγκες της, με έντονο το δημοκρατικό πρόσημο.

* Η Χ. Καφαντάρη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας, πρόεδρος Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL