Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Παρέμβαση Τσίπρα στην προσύνοδο του ΕΣΚ: / Παρέμβαση Τσίπρα στην προσύνοδο του ΕΣΚ: Η Ευρώπη χρειάζεται ευρεία προοδευτική συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Τσίπρα στην προσύνοδο του ΕΣΚ: / Παρέμβαση Τσίπρα στην προσύνοδο του ΕΣΚ: Η Ευρώπη χρειάζεται ευρεία προοδευτική συμμαχία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς στις ερχόμενες ευρωεκλογές επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος χθες στις Βρυξέλλες. "Η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό" είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι μπροστά στη μετεκλογική συνεργασία του ΕΛΚ με την Ακροδεξιά θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να απαντήσουν με τη στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την Ακροδεξιά. "Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν" ανέφερε, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά "και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης".

Επισήμανε δε ότι παράλληλα με το μέτωπο σε νεοφιλελευθερισμό και Ακροδεξιά χρειάζεται σαφής προσανατολισμός σε ό,τι αφορά τις πράσινες πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. "Η πιο ελπιδοφόρα είδηση τις τελευταίες ημέρες ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τέλος, προειδοποίησε ότι τυχόν άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών. "Η αντίθεσή μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου" τόνισε.

Τα περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε η Φ. Γεννηματά

Την εσωτερική προεκλογική αγωνία της για την αποδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την εμμονή της για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε η Φ. Γεννηματά στις Βρυξέλλες. Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μέσα στον αντιπολιτευτικό οίστρο της σχολίασε ότι "αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πιο επικίνδυνο" από τους κινδύνους από μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία της Ακροδεξιάς με το ΕΛΚ για την ηγεσία της Ε.Ε.

"Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την Ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση" είπε και πρόσθεσε ότι "αυτό δίνει στην Ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει".

Η Φ. Γεννηματά ξέχασε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπαλτάκου και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Ξέχασε επίσης ότι ο σημερινός συσχετισμός που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν απόρροια των διεργασιών που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, μια υψηλή πολιτική πρωτοβουλία για την οποία η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει συγχαρεί με τον πιο θερμό τρόπο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τουλάχιστον δεν ξέχασε να πει ότι "χρειάζεται ριζική αλλαγή της Ευρώπης μέσα από την αλλαγή ηγεσίας της" και ότι "το ΕΣΚ έχει αντίπαλο την Ακροδεξιά και τον λαϊκισμό"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL