Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μαρξιστική Σκέψη για την Κουβανική Επανάσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μαρξιστική Σκέψη για την Κουβανική Επανάσταση

Σε μια σκλαβωμένη χώρα η επανάσταση αποτελούσε πάντοτε όραμα, ελπίδα, διέξοδο, προοπτική. Η ιστορία της Κούβας, του μαργαριταριού της Καραϊβικής, είναι γεμάτη ξεσηκωμούς, ανυπακοή, αιματηρούς αγώνες για την ανεξαρτησία.

Οι Ισπανοί κατακτητές και αργότερα οι Αμερικανοί «προστάτες» διέθεταν οργανωμένο στρατό, σύγχρονο οπλισμό, ικανές μεθόδους καταστολής. Οι Κουβανοί είχαν ως αντίβαρο τον ηρωισμό τους.

Ο δεκαετής πόλεμος 1868-1878 με τους Ισπανούς στοίχισε πολλές ζωές και έληξε με ταπεινωτική συνθήκη. Το 1885 αρχίζει νέος πόλεμος με εμπνευστή τον Χοσέ Μαρτί. Ύστερα από 13 χρόνια οι Κουβανοί θα νικήσουν, αλλά με βαρύ τίμημα: Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν, δήθεν για να βοηθήσουν, ουσιαστικά για να πάρουν τη θέση των Ισπανών. Το 1902 αποχωρούν, αλλά με την Τροπολογία Πλατ αποκτούν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στη χώρα όποτε θέλουν, όπως θα γίνει στα 1906, 1912 και 1917.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 λίγοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του αγώνα του Φιντέλ Κάστρο. Ακόμα και μετά τον Δεκέμβριο του 1956, όταν με τον αδελφό του Ραούλ, τον θρυλικό Τσε Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγος και άλλους επαναστάτες εκπαιδευμένους στο Μεξικό αποβιβάζονται στην Κούβα και ανεβαίνουν στη Σιέρα Μαέστρα.

Την Πρωτοχρονιά του 1959 οι απελευθερωτικοί αγώνες ενός αιώνα παίρνουν την εκδίκησή τους. Οι επαναστάτες εισέρχονται θριαμβευτές στην Αβάνα, εκδιώκοντας τον μισητό Μπατίστα. Σύντομα θα φανεί ότι δεν πρόκειται μόνο για την κατάρρευση ενός δικτατορικού καθεστώτος, αλλά για μια ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Θα ακολουθήσει το 1961 η αποτυχημένη αμερικανοκίνητη απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων και το 1962 η κρίση των πυραύλων.

Με αυτά τα συναρπαστικά γεγονότα ασχολείται ο πλούσιος και περιεκτικός 28ος τόμος της Μαρξιστικής Σκέψης με τίτλο «Κουβανική Επανάσταση. 60 χρόνια» (Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, τηλ. 210-8222835, http://www.marxistikiskepsi.gr/). Στις 480 σελίδες, με πολλές, σπάνιες φωτογραφίες και την προσιτή τιμή των 14 ευρώ, ο αναγνώστης θα βρει πηγές για την επανάσταση, από τη μεριά των υπερασπιστών αλλά και των πολεμίων της. Λόγους του Φιντέλ και του Τσε, προγραμματικά ντοκουμέντα του Κινήματος 26ης Ιούλη, μαρτυρίες οπαδών και συμπαθούντων όπως οι Μάθιους, Κεβέδο, Ντανιέλ, Αλμέιδα Μαρτς, αλλά και μετέπειτα ντοκουμέντα της CIA, επιστολές Αμερικανών αξιωματούχων όπως ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και ο Ερλ Σμιθ, διακηρύξεις Κουβανών και Αμερικανών αντικαθεστωτικών, κ.ά., αποκαλυπτικά για τις πολυποίκιλες συνωμοσίες τους ενάντια στην Κούβα.

Εμπεριέχονται επίσης αναλύσεις της πορείας της επανάστασης από την έναρξή της ως σήμερα, κείμενα για τις στρατιωτικές πτυχές της, τον ρόλο της εργατικής τάξης, τις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας και ΕΣΣΔ - Κούβας, την Ειδική Περίοδο και τις τωρινές προκλήσεις της επανάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL