Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Η επιθυμία της ανάγκης και η Αριστερά στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Η επιθυμία της ανάγκης και η Αριστερά στο προσκήνιο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑ*

Καθώς ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει σε Ελλάδα και Ευρώπη και ενώ η σκληρή καθημερινότητα για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, πολύ δε περισσότερο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, συνεχίζεται στο φόντο των δραματικών ανισοτήτων, προσπαθούμε όχι μόνο να καταλάβουμε προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα, αλλά και πώς πρέπει να δράσουμε.

Έχω την εντύπωση ότι σε τέτοιες εποχές μεταβάσεων. και νομίζω και ιστορικά αυτό αποτυπώνεται στην ιστορία της Ευρώπης του 20ού αιώνα, θα βρεθούμε ως πολίτες, ως κοινωνίες, ως πολιτικές συγκροτήσεις και ως συγκροτήσεις εξουσίας (κοινοβουλευτικές-κυβερνητικές) σε μια διαδρομή πολλών φάσεων.

Θεωρώ ότι από πολλές πλευρές, και κυρίως από την Αριστερά, στην Ευρώπη και τη χώρα μας έχει αποτυπωθεί η διάγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν και έχει προχωρήσει σε έναν βαθμό η ερμηνεία αυτών των φαινομένων και η αναζήτηση των βαθύτερων διαδικασιών, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.

Από τη Σάμο έως την Κόνιτσα και από τη Νέα Ζηλανδία έως την Ευρώπη εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη «γειτονιά τους» το τέρας του ρατσιστικού μίσους και της φασιστική απειλής, βιώνουν τις ανισότητες, την ακραία αδικία και τη φτώχεια, ζουν τους πολέμους και τη ραγδαία κλιματική αλλαγή που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη.

Το κρίσιμο όμως είναι να συνδεθεί η ανάγκη για ριζικές αλλαγές με την επιθυμία των ανθρώπων να συμβεί αυτό. Να αλλάξει, όπως λέμε, η ψυχολογία του κόσμου. Εδώ ακριβώς είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Αριστεράς και ιδιαίτερα των κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, στην Ελλάδα έχουμε πιστεύω πολύ καλύτερες προϋποθέσεις (από την υπόλοιπη Ευρώπη) να συνδέσουμε την ανάγκη με την επιθυμία και να πρωταγωνιστήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορούμε απέναντι στον ορυμαγδό των fake news και της καθημερινής αθλιότητας, απέναντι στον φόβο και στο μίσος που οι αντίπαλοί μας (πολιτικοί και συστημικοί) προσπαθούν να σκορπίσουν να αντιτάξουμε την ήρεμη και αποφασιστική δύναμη της Αριστεράς και της κοινωνίας.

Όχι με αφέλεια και καθωσπρεπισμούς, αλλά με μαζικότητα και διεισδυτικότητα.

Να κερδίσουμε τις ψυχές και τις καρδιές ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Συμπερασματικά: αντιμετωπίζουμε τις επερχόμενες εκλογικές μάχες με τόλμη, αλλά και με στρατηγική συνείδηση των πολυφασικών εξελίξεων. Στις ευρωεκλογές τολμάμε δυνατά και νικάμε όχι απλώς επειδή το θέλουμε όλες και όλοι που διαβάζουμε την "Αυγή" (ελπίζω και εσύ να γίνεις συνδρομητής!), αλλά επειδή έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε την ανάγκη με την επιθυμία στην «πραγματική ζωή».

* Ο Χρήστος Μαντάς είναι βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL