Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ: / Αλ. Τσίπρας: Η ενέργεια θα είναι γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ: / Αλ. Τσίπρας: Η ενέργεια θα είναι γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην προώθηση του πολύ σημαντικού πρότζεκτ EastMed, του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, έγινε με τη χθεσινή συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η οποία επισφράγισε το αμερικανικό ενδιαφέρον και τη στήριξη των τριών χωρών και της στρατηγικής συνεργασίας τους. Στήριξη που αντικατοπτρίζει και τον αυξημένο διεθνή ρόλο τους.

Από την Ιερουσαλήμ και την έκτη κατά σειρά τριμερή μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδουν όλες οι πλευρές στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τις προεκτάσεις του για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια περίοδο που δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη χάραξη του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, ιδιαίτερα μετά και την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένης και της τουρκικής παραμέτρου στην περίπλοκη εξίσωση της περιοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος αναχώρησε το βράδυ για την Αττάλεια προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό.

Υπ' αυτά τα δεδομένα και αυτή τη συγκυρία, κατά τις διερυμένες συνομιλίες της συνάντησης κορυφής σχήματος 3+1 των τριών ηγετών με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια». Άλλωστε ένας από τους κεντρικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η θέση για ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε. μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων.

Η ενεργειακή συνεργασία τέθηκε επί τάπητος και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Ισραηλινού ομολόγου του -με τον οποίο συναντήθηκαν και διμερώς στη συνέχεια-, τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στη συνάντηση κορυφής για τον EastΜed συνδέθηκε με την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Χιούστον των ΗΠΑ και το EastΜed Gas Forum, στο οποίο συμμετείχαν επίσης Ιορδανία, Αίγυπτος και Παλαιστίνη. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου του EastMed αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός παγκόσμια, καθότι θα είναι απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες λόγω του πολύ μεγάλου βάθους του.

Το μέγεθός του ενδέχεται να διπλασιαστεί για να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από το Ισραήλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη του φάση θα είναι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) και η Ιταλία με τη στήριξη των ΗΠΑ και σε επόμενη φάση συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε για τον East Med ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ την προσπάθεια, αλλά και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπ. Νετανιάχου είπε ρητά ότι, αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί να το προστατεύσουμε.

«Η συμβολή του EastMed στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής»

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στη συνάντηση κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια όσο και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα τελευταία χρόνια οι τρεις χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας» είπε προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του Μ. Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας και τον διάλογό μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία».

Η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες, σημείωσε, για να προσθέσει ότι η συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο θα είναι επωφελής και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Μπ. Νετανιάχου: Μια από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες στον κόσμο

O Μπ. Νετανιάχου χαρακτήρισε την τριμερή ως μια «από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες στον κόσμο». «Συνεργαζόμαστε παντού, από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέχρι την ενέργεια, σχεδιάζουμε τον αγωγό EastMed από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Ευρώπη» είπε προσθέτοντας ότι αυτό «θα ωφελήσει σημαντικά τις οικονομίες μας, θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή και ευημερία στους λαούς μας" και συμπλήρωσε ότι επίσης θα πολλαπλασιάσει τις πηγές και διόδους ενέργειας προς την Ευρώπη.

Επισήμανε ότι η συμμετοχή του Μ. Πομπέο συμβολίζει τη στήριξη των ΗΠΑ σ’ αυτή την περιφερειακή προσπάθεια, χωρίς να κρύβει την πρόθεση της τριμερούς για συνεργασία και με άλλες χώρες, πέραν των ΗΠΑ.

Ν. Αναστασιάδης: Ενεργειακή ασφάλεια, σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα

Ο Ν. Αναστασιάδης σχολίασε ότι η παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν έναν αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Διαβεβαίωσε «για την αμέριστη δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία, που στοχεύει, μέσα από απτές δράσεις, να δημιουργήσει την αναγκαία ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας».

Είπε ότι με την παρουσία του ο Μ. Πομπέο υιοθετεί εκ μέρους των ΗΠΑ το όραμα της τριμερούς σε μια παραγωγική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και η προστασία των ενεργειακών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και βεβαίως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Μ. Πομπέο: Ενέργεια και ασφάλεια

Για τη σύνδεση της ενέργειας με το θέμα της ασφάλειας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδηλώνοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον EastMed. Επισήμανε ότι πριν από μια εβδομάδα μίλησε στο Χιούστον των ΗΠΑ, σε μια μεγάλη ομάδα από επικεφαλής οργανισμών στον τομέα της ενέργειας, για τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται και για τη δημιουργία υποδομής που θα είναι επωφελής στον μέγιστο βαθμό.

Είπε ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί βασικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία» και πως προσβλέπει στις χθεσινές συνομιλίες. «Συνεργαζόμενοι σε αυτά τα σημαντικά ενεργειακά θέματα», είπε, «γνωρίζω ότι θα βελτιωθεί ασφάλεια και η ευημερία ακόμη περισσότερα ανάμεσα στα κράτη μας».

Ενδεικτική είναι η αναφορά στην Κοινή Δήλωση της τριμερούς με τη συμμετοχή Πομπέο ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη στήριξη του τριμερούς μηχανισμού Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά Ιράν, Ρωσίας, Κίνας ότι προσπαθούν να επεκταθούν στην Ανατολή όσο και στη Δύση, προσθέτοντας ότι «ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα είναι συνεργάτες - κλειδιά στην ασφάλεια και την ευημερία».

«Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές, που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια, και τότε η περισσότερη ασφάλεια ακολουθεί. Αν το κάνουμε σωστά θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μεγιστοποιήσουμε αυτές τις πηγές κατά τρόπο που οι καλές υποδομές σε ελεύθερες αγορές πάντα αυτό επιφέρουν» ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL