Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Στο δόγμα «οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» επενδύει η Ν.Δ. / Γαλάζιες περιοδείες με σημαία το "εμπόριο φόβου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο δόγμα «οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» επενδύει η Ν.Δ. / Γαλάζιες περιοδείες με σημαία το "εμπόριο φόβου"

Στο δόγμα «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» επενδύει η Ν.Δ. ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων. Το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεμελιώνεται στα fake news και την καταστροφολογία για την πορεία της χώρας, ενώ -σύμφωνα με παρατηρητές των δραστηριοτήτων του προέδρου της Ν.Δ.- "ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να εμβαθύνει στο ‘γαλάζιο’ οικονομικό πρόγραμμα και περιορίζεται σε επιφανειακές αναφορές". Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύουν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα κρούσματα ανομίας, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να προσεγγίσουν το ακροατήριο του ακροδεξιού χώρου.

Περιοδείες "καταστροφολογίας"

Από αύριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ξεκινούν περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα -σύμφωνα με πηγές του κόμματος- ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με τα ψέματα και πρέπει να αποτελέσει παρελθόν". Ωστόσο, τα "γαλάζια" κλιμάκια θα θέσουν σε εγρήγορση τη "γαλάζια" εκλογική βάση με γνώμονα την προειδοποίηση ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολος αντίπαλος".

Σε αυτό το φόντο, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ότι "η ενίσχυση των αποδοχών περίπου 620.000 συνταξιούχων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού, η αύξηση του κατώτατου μισθού που βελτιώνει τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και τα υπόλοιπα κοινωνικά μέτρα, όπως π.χ. η επιδότηση του ενοικίου, προκαλούν προσκόμματα στην προεκλογική τακτική της Ν.Δ.".

Η απουσία κοστολογημένων μέτρων στο "γαλάζιο" πρόγραμμα για την προστασία των ασθενέστερων ομάδων (με εξαίρεση το επίδομα των 2.000 που αντιστοιχεί σε κάθε παιδί που γεννιέται) οδηγεί τη Ν.Δ. στο "εμπόριο φόβου" για το μέλλον της οικονομίας.

Στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup -που ανέβαλε την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (ANFA και SNP)-, η Ν.Δ. έσπευσε να επαναλάβει ότι "η αξιοπιστία της Ελλάδας επιβαρύνεται περαιτέρω" και ότι "η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας". Δεν πέρασε δε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέσυρε τον ισχυρισμό "ότι η χώρα βρίσκεται σε τέταρτο άτυπο Μνημόνιο"...

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις αφίχθη στη Ροδόπη αναφέρθηκε στην "εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής" ενώ...πρόλαβε να σχηματίσει την γνώμη ότι υπάρχει μια "γενικότερη αίσθηση απαισιοδοξίας και έλλειψης οποιαδήποτε οραματικού σχεδίου για την ανάπτυξη στην περιοχή"!

Επιχείριση προσέγγισης των ακροδεξιών

Στον δρόμο για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η Ν.Δ. έχει ορίσει ως στρατηγικό στόχο την επαναπροσέγγιση ακραιφνών δεξιών που -λόγω της μνημονιακής εμπλοκής του κόμματος- βρήκαν "στέγη" σε ακροδεξιά μορφώματα.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης "χάιδεψε τα αυτιά" του ακροδεξιού ακροατηρίου των νησιών του Βορείου Αιγαίου επιχειρώντας νέα πολιτική σπέκουλα στην ανθρωπιστική - προσφυγική κρίση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Μυτιλήνη- ισχυρίστηκε ότι "οι πολίτες θα θυμούνται και τον κ. Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ή μάλλον δεν διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση" ενώ -κινούμενος σε ρυθμούς... Όρμπαν- εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι "η χώρα έγινε ξέφραγο αμπέλι". Παράλληλα, απέφυγε να καταδικάσει τα επεισόδια ακροδεξιών ομάδων στη Μυτιλήνη εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε στις πρόσφατες αντιδράσεις γονέων λόγω της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Αντίστοιχα, οι "γαλάζιες" επισκέψεις στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα στοχεύουν στον προσεταιρισμό των "νεομακεδονομάχων" με όχημα την καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", έχει πέσει... σύρμα στα στελέχη που θα περιοδεύσουν στη Μακεδονία να αποφύγουν την ερώτηση - παγίδα "αν τελικά η Ν.Δ. είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας ή όχι" και να εστιάσουν "στα θέματα της γλώσσας και της ταυτότητας"...

Παρελθόν η αμφίπλευρη διεύρυνση

Τα επίμονα ανοίγματα προς το ακροδεξιό κοινό πηγάζουν από την εκτίμηση ότι "το μέτωπο που επιχειρεί να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει τα περιθώρια διείσδυσης της Ν.Δ. στον χώρο του πολιτικού Κέντρου". Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα "προσκλητήρια" του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κεντροαριστερά... εξαφανίστηκαν μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που δημιούργησε νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή.

Πέφτει ο πήχης

Ήδη στους κόλπους της Ν.Δ. καταγράφεται έντονος προβληματισμός από τη δημοσκοπική στασιμότητα του κόμματος λόγω -όπως εκτιμούν- "του γεγονότος ότι το "μακεδονικό" ζήτημα υποχωρεί στον χάρτη της επικαιρότητας". Σε δημόσιο επίπεδο, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να κατεβάσει τον... πήχη των εκλογικών προσδοκιών "στις 3,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες ευρωκλογές", στο πλαίσιο μίας "επιχείρησης προσγείωσης" της κομματικής βάσης.

Δάκτυλος του ΣΥΡΙΖΑ το Brexit!

Στον απόηχο της διαπίστωσης ότι η συσπείρωση της Ν.Δ. έχει πιάσει "ταβάνι", το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να απευθυνθεί σε νέες δεξαμενές πιθανών ψηφοφόρων.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για την ψήφο των αποδήμων αλλά και το brain drain. Επιπλέον η Ν.Δ. θεωρεί πως "η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για παράταση του Brexit εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ . Και αυτό γιατί, με πρόσχημα το Brexit, αποφάσισε να μην επιτρέψει στους Έλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους στις προσεχείς ευρωεκλογές, όπως δικαιούνται εκ του νόμου"! Ωστόσο, ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης έχει γνωστοποιήσει ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους Έλληνες εκλογείς της Μεγάλης Βρετανίας να λάβουν απρόσκοπτα μέρος στις ευρωεκλογές" καθώς "την ερχόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί η ρύθμιση στην Ολομέλεια -η οποία καταρτίσθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ- που καλύπτει κάθε ενδεχόμενο"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL