Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Να τους δώσουμε τον Τρούμαν;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Να τους δώσουμε τον Τρούμαν;

Αν πάντως κάποιος ήθελε να δοκιμάσει τις αντοχές της κοινωνίας, των ΜΜΕ, του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και του πολιτικού προσωπικού της χώρας, θα έριχνε την ιδέα να στείλουμε στη Βόρεια Μακεδονία, αντί του "Δρομέα", το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν. Σαν κίνηση αβροφροσύνης, αλλά συνάμα βαθιά συμβολική ενόψει της εισδοχής των γειτόνων μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ένας Τρούμαν θα ήταν ό,τι έπρεπε για μια κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Και τότε να δεις τι θα γινόταν στην Αθήνα.

Εκεί να δεις πρωτοσέλιδα. Εκεί να δεις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Εκεί να δεις καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων από την ΠΟΕΔΗΝ και τους λοιπούς συγγενείς του μακαρίτη Χάρι. Εκεί να δεις δακρύβρεχτα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και δηλώσεις εξαγριωμένων Αθηναίων έτοιμων να σχηματίσουν αλυσίδα προστασίας του αγάλματος - συμβόλου της πρωτεύουσας από τις προδοτικές διαθέσεις του καθεστώτος. Μέχρι και μπροστά από ΑΤΜ θα ρωτούσαν τον κόσμο οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ για το ξεπούλημα του θείου Χάρι στους Σκοπιανούς.

Γιατί, άντε, χωρίς τον "Δρομέα", που τώρα θυμήθηκαν κάποιοι την καλλιτεχνική του αξία, μπορούμε να ζήσουμε. Αλλά χωρίς τον εξ Αμερικής φίλο που κάποτε μας έσωσε από τον κομμουνιστικό κίνδυνο πώς να πορευτούν η χώρα και το έθνος; Ούτε γι' αστείο δεν φεύγει ο Χάρι από την Αθήνα.

Μόνο πάνω από πτώματα θα την περάσει ο Τρούμαν τη Γευγελή. Γιατί με τέτοιου είδους σύμβολα κανείς δεν παίζει σ' αυτή τη χώρα ούτε γι' αστείο.

Οπότε, ας κόψουμε την πλάκα με τα σύμβολα κι ας δούμε την υπόθεση από τη σοβαρή της πλευρά, όπως αυτή καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες από βαριά ονόματα της πολιτικής, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας που επέλεξαν να αναγάγουν ένα μη θέμα σε μείζον θέμα αντιπολιτευτικής αιχμής που οδήγησε τους γνωστούς γραφικούς της ΠΟΕΔΗΝ σε απίστευτες γραφικότητες.

Ξεπέρασαν χθες τον εαυτό τους αυτοί που κάποτε φύτεψαν ατιμώρητοι τον ιό της χολέρας στο Νοσοκομείο Έλενα, καταθέτοντας ανθοδέσμες στα πόδια του λατρευτού τους "Δρομέα", συνοδευόμενοι από συγκεκριμένα και συγκινημένα ΜΜΕ.

Αυτή, βλέπεις, είναι η σοβαρή πλευρά του δημόσιου βίου και της ειδησεογραφίας με την οποία κάποιοι έχουν επιλέξει να τροφοδοτήσουν το ακροατήριό τους. Κι αν κανείς θέλει να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές της σοβαρότητάς τους, αρκεί ένα αστείο όπως το "να δώσουμε το άγαλμα του Τρούμαν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL