Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ / Μάθημα αντίστασης για τη διάσωση του πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ / Μάθημα αντίστασης για τη διάσωση του πλανήτη

Ισχυρό μήνυμα ενάντια στη συνέχιση των περιβαλλοντικών καταστροφών θέλουν να στείλουν μαθητές απ' όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας σήμερα συγκεντρώσεις - πορείες διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο και απέχοντας από τα μαθήματα.

Σε πάνω από 100 χώρες απ' όλες τις ηπείρους έχουν προγραμματιστεί για σήμερα κινητοποιήσεις, με τον συνολικό τους αριθμό να ξεπερνά τις 1.600. Τέσσερις από αυτές γίνονται στην Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άγιο Νικόλαο Κρήτης και Αλεξανδρούπολη.

Πώς ξεκίνησε

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από τη 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ. Τον περασμένο Αύγουστο η μαθήτρια αποφάσισε για τρεις συνεχόμενες Παρασκευές, αντί να πηγαίνει στο σχολείο, να πηγαίνει να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο σουηδικό Κοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή, με αίτημα να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Έτσι, καθιερώθηκαν οι Παρασκευές της διαμαρτυρίας, από τις οποίες βγήκε το ένα από τα δύο διεθνή hashtag στο Twitter που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση του κινήματος #FridayForFuture. Το άλλο είναι το #ClimateStrike.

Η πρωτοβουλία της γιγαντώθηκε πολύ σύντομα και σε σημείο που η ίδια δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. H Γκρέτα Τούνμπεργκ μετρά αυτή τη στιγμή στον λογαριασμό της στο Twitter περισσότερους από 261.000 followers, που προέρχονται απ' όλες τις χώρες του κόσμου. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος μπορεί να συγκρίνει την απήχηση με έναν από τους πιο διάσημους "ακολούθους" της, τον 59χρονο δημοσιογράφο Paul Mason, ο οποίος έχει 605.000 followers.

Νέα ώθηση στη μεγάλη της δημοτικότητα έδωσε η πρόταση τριών Νορβηγών βουλευτών να της απονεμηθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. «Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών», δήλωσε ο βουλευτής Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ.

"Να μιλήσουν για τη μόλυνση, όχι για την ηλικία μας"

Παρότι το μαζικό ενδιαφέρον του κόσμου για τη δράση και τις αναρτήσεις της Γκρέτα Τούνμπεργκ, αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό δείγμα ενδιαφέροντος για το μέλλον του πλανήτη, εκείνη δείχνει να προβληματίζεται από το περιεχόμενο των κεντρικών δημόσιων συζητήσεων. "Μιλούν για την ηλικία και την εμφάνισή μας. Οι εκπομπές όμως διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Τίποτα δεν έχουμε καταφέρει ακόμη, αυτό είναι κρίσιμο να το θυμόμαστε", τονίζει.

Από την άλλη, έξω από τα τηλεοπτικά πάνελ, φαίνεται να ξεπηδά πράγματι ένα αυθόρμητο και μαζικό κίνημα από άκρη σε άκρη στον πλανήτη, που αν συνεχίσει να μεγαλώνει, μπορεί να δημιουργήσει ισχυρές πιέσεις σε ηγέτες μεγάλων χωρών, που επιχειρούν να αγνοήσουν το πρόβλημα και να το διογκώσουν, όπως οι Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Κάνει κρύο, άρα δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή», είναι το μόνιμο μότο του Τραμπ. "Πώς είναι δυνατόν να μας λένε για υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά η Βόρεια Αμερική να έχει να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες ακόμη και στους -50 βαθμούς Κελσίου;" αναρωτιόταν ο πλανητάρχης τον περασμένο Ιανουάριο που πολλές περιοχές των ΗΠΑ αντιμετώπιζαν ακραίος ψύχος και σφοδρές χιονοπτώσεις.

Οι επιστήμονες είχαν απαντήσει τότε ότι αφενός η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να εξαλείψει τους χειμώνες, αφετέρου ότι οι πολύ χαμηλές, κάποιες πρωτόγνωρες, θερμοκρασίες είναι κομμάτι των όσων πρόκειται να ζήσουμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. "Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου οι επιστήμονες λένε τα πράγματα όπως είναι", σημειώνει από την πλευρά της η Γκρέτα.

"Μπορούμε ακόμη"

Στην Ελλάδα οι μαθητές κατεβαίνουν με κεντρικό σύνθημα "Ενωνόμαστε πίσω από την επιστήμη - Μπορούμε ακόμη". Τα βασικά αιτήματα που διατυπώνουν είναι να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού και να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου που εκτιμάται ότι θα ανέβει στα επόμενα χρόνια. Για τις κινητοποιήσεις οι μαθητές έχουν κοινοποιήσει μια λίστα με κανόνες και συστάσεις για όσους συμμετέχουν, όπου τους ζητούν να μην υπάρξει βία και να μην αφήσουν πίσω τους μετά το τέλος της διαδήλωσης καταστροφές και σκουπίδια.

Οι μαθητές θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Αριστοτέλους αντίστοιχα, στις 4 το απόγευμα στη λίμνη Βουλισμένη στον Άγιο Νικόλαο και στις 10 το πρωί στο πάρκο Ανεξαρτησίας στην Αλεξανδρούπολη. Η σελίδα για το κίνημα των μαθητών στη χώρα μας λέγεται Climate Strike Greece και θα τη βρείτε στο Facebook.

Μήνυμα συμπαράστασης από τον πρ. υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη:

"Το δημοκρατικό σχολείο πρέπει να είναι και οικολογικό"

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι "το δημοκρατικό σχολείο πρέπει να είναι και οικολογικό σχολείο".

«Διατυπώνω αυτές τις σκέψεις με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας, αλλά και του γονιού. Ελπίζοντας ότι οι μαθητές, οι δάσκαλοί τους, οι αρμόδιοι στους πολιτικούς θώκους, αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της θα συνειδητοποιήσουν την καταστροφή που μας απειλεί, προσβλέπουμε στη μαζική συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας της χώρας μας στο παγκόσμιο κάλεσμα του Climate Strike και χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις της νεολαίας όπου γης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για το οποίο πασχίζουμε, η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να διαπερνά και να εμπνέει το σύνολο της σχολικής ζωής και όλοι γνωρίζουμε το θετικό έργο των εκπαιδευτικών μας στον τομέα αυτόν. Το δημοκρατικό σχολείο πρέπει να είναι και οικολογικό σχολείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL