Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
O ξεχωριστός Γιάννης Μπεχράκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O ξεχωριστός Γιάννης Μπεχράκης

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Πέρασε σχεδόν στα ψιλά, ενώ δεν θα έπρεπε. Η νέα τραγωδία με τα δίδυμα αγοράκια 4,5 ετών που πνίγηκαν ανοιχτά της Σάμου μαζί με τον πρόσφυγα πατέρα τους δεν έγινε πρωτοσέλιδο. Δεν είναι τα πρώτα και δυστυχώς δεν θα είναι τα τελευταία θύματα σε αυτή τη σκυταλοδρομία του θανάτου, που εκτυλίσσεται -εδώ και χρόνια- στα νερά του Αιγαίου. Είναι όμως η πρώτη φορά που δεν βρέθηκε κάπου εκεί κοντά ο άνθρωπος ο οποίος έδινε «πρόσωπο» στην τραγωδία της προσφυγικής κρίσης. Ο Γιάννης Μπεχράκης.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας φωτογράφος, φωτορεπόρτερ του Reuters, από το Σάββατο 2 Μαρτίου πέρασε στην αιωνιότητα, προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τριάντα και πλέον χρόνια βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο, τον τρόμο του πολέμου ακόμα και τον θάνατο, μέχρι που τον νίκησε ο καρκίνος σε ηλικία μόλις 58 ετών. Πάντα από την πρώτη γραμμή, κατέγραφε με τη μηχανή του συνταρακτικές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας σε πολλά σημεία του πλανήτη. Από την πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία μέχρι την Τσετσενία, το Αφγανιστάν, τη Συρία μέχρι και τη Σιέρα Λεόνε.

Έδωσε "πρόσωπο" στην προσφυγική τραγωδία

Τα τελευταία χρόνια ήταν ο φωτορεπόρτερ που έδωσε «πρόσωπο» στην προσφυγική κρίση και έγινε ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 2016. Ωστόσο, αυτό που έκανε τον Γιάννη Μπεχράκη ξεχωριστό δεν ήταν τόσο ή μόνο η ικανότητά του να «αιχμαλωτίζει» τις ξεχωριστές στιγμές της Ιστορίας και να δημιουργεί φωτογραφίες - έργα τέχνης. Κυρίως ήταν η ευαισθησία, η υψηλή αίσθηση του καθήκοντος αλλά και της ευθύνης που συνόδευαν κάθε κλίκ της μηχανής του. «Μια φωτογραφία -έλεγε- μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο... Φωτογραφίζω τον πόνο, τη βία αλλά και την ελπίδα. Γιατί πάντα μέσα από αυτές τις φωτογραφίες και από αυτά τα θέματα που κάνω δεν πεθαίνει ποτέ η ελπίδα. Πάντα υπάρχει κάποιος άνθρωπος ο οποίος βοηθάει, προσπαθεί, θυσιάζεται, και αυτό κρατάει την ελπίδα ζωντανή. Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την Ιστορία και να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει 'δεν γνώριζα'".

Μας έμαθε πολλά ο Γιάννης Μπεχράκης και αυτό από μόνο του τον κάνει ξεχωριστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL