Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς / Στις 27 Μαρτίου η μεγάλη εκδήλωση των αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς / Στις 27 Μαρτίου η μεγάλη εκδήλωση των αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου "κλείδωσε" η συνδιάσκεψη που θα δώσει σάρκα και οστά στον προοδευτικό πόλο μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου μεταξύ εκπροσώπων κινήσεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την πρώτη από σειρά διεργασιών που θα ακολουθήσουν στην κατεύθυνση της συγκρότησης του σχήματος "ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία", που θα είναι η "ομπρέλα" όλων των πρωτοβουλιών έως τις ευρωεκλογές.

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη η χθεσινη συνάντηση αποτέλεσε το πρώτο βήμα, που ξεκαθαρίζει πλέον τον χαρακτήρα και το σχήμα μέσα από το οποίο θα εκφραστεί η προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Κόκκινο ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, μιλώντας για την ταυτότητα της πρότασης που επιδιώκει να διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τη συγκρότηση του αριστερού - προοδευτικού πόλου για τις ευρωεκλογές, επεσήμανε ότι πρόκειται για το τρίπτυχο μιας αντιεθνικιστικής, αντιρατσιστικής, αντινεοφιλελεύθερης πρότασης για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Πρώτος σταθμός

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Ως πρώτος σταθμός της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων ορίστηκαν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Μάλιστα από κοινού συμφωνήθηκε ότι πρόκειται για τις κρισιμότερες κάλπες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξει η Ευρώπη, να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να απομονωθούν οι ακροδεξιές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις, αλλά και να προωθηθεί ένα σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης στις 27 Μαρτίου, πιθανότατα στο κλειστο του Tae Kwon Do, όπου θα παρουσιαστεί η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και θα συγκροτηθεί μια πλατιά εκλογική επιτροπή. Τέλος, υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναγκαιότητα της συγκρότησης και περαιτέρω ανάπτυξης τοπικών πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές της περιφέρειας. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας να λάβει μαζικά χαρακτηριστικά και να εμπλέξει προοδευτικούς πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι αντιπροσωπείες

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν από τον γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος Π. Σκουρλέτη, τα μέλη της Π.Γ. Ε. Καλαμαρά, Π. Λάμπρου, Α. Κοτσακά, Κ. Κνήτου, Ν. Σκορίνη, Ρ. Σβίγκου, καθώς και τους υπουργούς Χ. Βερναρδάκη και Χ. Σπίρτζη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι: Μανόλης Αλεξάκης ("Γέφυρα"), Σωτήρης Βαλντέν ("Γέφυρα"), Θάνος Βούρδας, Αναστάσιος - Ιωάννης Γιαννόπουλος (PES Activists), Μενέλαος Γκίβαλος (καθηγητής ΕΚΠΑ), Τάνια Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Καραχάλιος (γ.γ. Πράττω), Ζωή Καρκούλια, Τάκης Κορμάς, Χρήστος Κουτσονάσιος (Π.Γ. Πράττω), Χρήστος Μαχαίρας ("Γέφυρα"), Νίκος Μπίστης ("Γέφυρα"), Γιώργος Μπιτάκος, Οδυσσέας Ντριβάλας (Πράττω), Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου ("Γέφυρα"), Θανάσης Παπαθανασίου (Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών), Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Θανάσης Τσαλδάρης (PES Activists), Ιωάννης Χαρωνίτης, καθώς και ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL