Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: / Ελευθερία Χατζηγεωργίου: Μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν κάνουμε εκπτώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: / Ελευθερία Χατζηγεωργίου: Μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν κάνουμε εκπτώσεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τον ενισχυμένο ρόλο του υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών μιλά στην «Αυγή» η νέα υφυπουργός Εσωτερικών Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Αναφέρεται στα οφέλη που προκύπτουν και τις νέες προοπτικές που ανοίγει για τη Μακεδονία, τη Θράκη και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη ως μητροπολιτικό κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μιλά επίσης για τις πρώτες δράσεις και κινήσεις της από τη θέση της ΥΜΑΘ και κατακεραυνώνει τους όψιμους «νεομακεδονομάχους»...

Συνέντευξη στη Μαρούλα Πλήκα

* Διαφοροποιεί τον ρόλο του ΥΜΑΘ η Συμφωνία των Πρεσπών;

Πιστεύω ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ρόλος του ΥΜΑΘ ενισχύεται. Και αυτό διότι του δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να καταδείξει τα θετικά της, αλλά να δράσει και να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Δίνει, επίσης, την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να κατακτήσει αυτό που ιστορικά ήταν και που το απώλεσε με ευθύνη τόσο προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και του βαθιά συντηρητικού συστήματος που τη διοικούσε. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να μετεξελιχθεί σε μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτήν την προοπτική της θα ενισχύσουμε με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα.

* Σχεδιάζετε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ήδη η προκάτοχός μου Κατερίνα Νοτοπούλου είχε δουλέψει για ένα βαλκανικό φόρουμ το οποίο εστιάζει σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και συνεργασίας στον τομέα των υποδομών. Αυτό το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου και πιστεύω ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα σκοπεύω να προγραμματίσω επισκέψεις σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, με στόχο να διερευνήσουμε σε ποιους ακόμη τομείς μπορούμε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και συνεργασίες προς όφελος των λαών μας. Έχουμε στα σκαριά και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, αλλά θα τις ανακοινώσουμε εν καιρώ.

* Προγραμματίζετε κάποια περιοδεία στον χώρο ευθύνης του ΥΜΑΘ;

Ο παραδοσιακός ρόλος του ΥΜΑΘ είναι να συντονίζει και να προωθεί το κυβερνητικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθώ πάρα πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αρχής γενομένης από την Αλεξανδρούπολη. Και αυτό διότι, πέραν του ότι κατάγομαι κατά το ήμισυ από εκεί, όπως μου επισήμανε η προκάτοχός μου, ήταν και η μόνη πόλη που δεν κατάφερε να επισκεφθεί. Αυτή δεν θα είναι μια τυπική περιοδεία. Στόχος είναι να συζητήσουμε με τον κόσμο για την κυβερνητική πολιτική και παράλληλα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις σε διάφορα ειδικά ζητήματα και αιτήματα.

* Το τελευταίο διάστημα, κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, βλέπουμε ομάδες ακραίων να επιτίθενται σε κυβερνητικά στελέχη. Δεν φοβόσαστε ότι θα γίνετε και σεις στόχος;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι την ευαισθησία που μπορεί να έχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών για ένα εθνικό θέμα. Την αντιλαμβάνομαι και την κατανοώ, διότι και εγώ στη Μακεδονία γεννήθηκα και μεγάλωσα. Πιστεύω ότι ο καιρός θα δείξει το πόσο θετική και προς το εθνικό συμφέρον είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι αντιδράσεις βαίνουν μειούμενες, εκτός από αυτές που είναι υποκινούμενες από ακραίους κύκλους.

Είναι άλλο να διαδηλώνεις την αντίθεσή σου για ένα εθνικό θέμα και άλλο να προβαίνεις, στο όνομα ενός στρεβλού «πατριωτισμού», σε πράξεις βίας, να προπηλακίζεις και να προσπαθείς να κάψεις σπίτια βουλευτών. Τέτοια φαινόμενα μόνο ως φασιστικές πρακτικές μπορούν να χαρακτηριστούν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και γι’ αυτό οφείλουν όλοι να τα καταδικάσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Δυστυχώς όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολλές περιπτώσεις κεκαλυμμένα ενθαρρύνει αυτές τις ενέργειες, πιστεύοντας προφανώς ότι έτσι θα αυξήσει την εκλογική του πελατεία από τον χώρο της Άκρας Δεξιάς. Με αυτές τις σκέψεις μπορώ να πω ότι το ενδεχόμενο να στοχοποιηθώ δεν με φοβίζει.

* Η επίλυση του ονοματολογικού με την (πλέον) Βόρεια Μακεδονία ήταν γνωστό ότι θα είχε πολιτικές αναταράξεις και πολιτικό κόστος. Πώς και προχωρήσατε στη συμφωνία, και μάλιστα ένα χρόνο πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας της κυβέρνησης;

Ήταν μια στρατηγική επιλογή. Θα μπορούσαμε όντως να μην το ανοίξουμε το θέμα και να το αφήσουμε να σέρνεται, όπως γινόταν τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια. Εμείς πιστεύουμε σε αυτήν τη συμφωνία. Τη θεωρούμε επωφελή για τα εθνικά μας συμφέροντα και για τη σταθερότητα στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Είναι αλήθεια ότι μπροστά σε αυτό που θεωρούμε συμφέρον για την πατρίδα μας δεν κάναμε εκπτώσεις. Ακολουθήσαμε την εθνική γραμμή που μιλούσε για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes (σ.σ.: έναντι όλων)» και καταφέραμε επιπλέον η γειτονική χώρα να αλλάξει το σύνταγμά της.

* Ναι, αλλά χτίστηκαν πολιτικές καριέρες πάνω στο "Μακεδονικό"...

Δυστυχώς ακόμη χτίζονται... Βλέπουμε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο πώς αξιοποιούν πρόσωπα και κόμματα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους τη συμφωνία λέγοντας συνεχώς ψέματα για το περιεχόμενό της. Βλέπουμε για παράδειγμα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ή βουλευτές και ευρωβουλευτές αυτών των κομμάτων να ενδύονται τη στολή του "μακεδονομάχου" και να παριστάνουν ότι δεν θυμούνται τη «γραμμή» που είχαν χαράξει οι δικές τους κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό ή σε τι είχαν συμφωνήσει ήδη.

* Με το που ο πρωθυπουργός σάς διόρισε υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) μερίδα του Τύπου σας επιτέθηκε άγρια, με χαρακτηρισμούς «παιδί του κομματικού σωλήνα», «η φίλη του Τσίπρα», «η μαυροφορεμένη στο Μάτι» και λοιδορώντας στοιχεία του βιογραφικού σας. Πώς νιώσατε;

Δεν με εξέπληξαν οι επιθέσεις, τις περίμενα. Θεωρώ ότι όποιος ή όποια αναλάμβανε αυτήν τη θέση συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα θα προσπαθούσαν να αποδομήσουν την προσωπικότητα του προσώπου. Δυστυχώς αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί ένα κομμάτι της «δημοσιογραφίας» σήμερα, με το οποίο δεν θέλω να έχω σχέση. Είμαι υπερήφανη για τη συμμετοχή μου σε αγώνες που έδωσε η Αριστερά και αυτό είναι ένα κομμάτι του βιογραφικού μου, είμαι περήφανη και για το άλλο κομμάτι, που είναι ο χώρος όπου δούλεψα όλα αυτά τα χρόνια. Στο τέλος της ημέρας θα με ενδιέφερε να κριθώ για το ήθος μου, το ύφος μου και το έργο μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL