Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Σε γενική απεργία οι γυναίκες στην Ισπανία - πάνω από 1.500 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε γενική απεργία οι γυναίκες στην Ισπανία - πάνω από 1.500 κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Έπειτα από την περσινή επιτυχία της αντίστοιχης απεργίας και των κινητοποιήσεων, στις χιλιάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί, οι γυναίκες της χώρας θέλουν να σημειώσουν πως εκτός από τις διαιώνιες ανισότητες, στις μέρες μας η γυναικεία υπόσταση έχει ν’ αντιμετωπίσει κινδύνους που συνδέονται με την έξαρση της ιδεολογίας της «νεο-ανδροπρέπειας» (neomachismo) και της ακροδεξιάς για τον ρόλο της γυναίκας και την οικογένεια.

Ως κίνητρο και προεόρτιο για τις σημερινές εκδηλώσεις, χθες βράδυ χιλιάδες «γυναίκες και διεμφυλικές» πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης για να «διεκδικήσουν τους δρόμους και τη νύχτα», καλύπτοντας μία μεγάλη απόσταση,ξεκινώντας από την πλατεία Ισάβελ Β’(Όπερα) και μέσα από πολλά δρώμενα, προβολές και ανοικτές διαλέξεις, κατέληξαν στην Πλατεία Μαγιόρ, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με ήχους από κατσαρόλες, που χτυπούσαν οι συμμετέχουσες.

Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα προάστια της ισπανικής πρωτεύουσας από το Βαλιέκας, τη Σαλαμάνκα, έως την άλλη άκρη στο Λεγανές και το Ρίβας Βαθιαμαδρίδ.

Την ίδια στιγμή στη Βαρκελώνη, πολλές χιλιάδες γυναίκες διαδήλωναν κατά της πατριαρχίας, της βίας κατά των γυναικών, σε συγκινησιακό κλίμα και με πολλά συνθήματα, όπως «εάν ακουμπούν μία, ακουμπάνε όλες μας», «ούτε ένα βήμα πίσω», «Κεφάλαιο και Πατριαρχία, εγκληματική συμμαχία» και «Κατά της Πατριαρχίας, άμεση πάλη».

Σήμερα στη Μαδρίτη οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν νωρίς με ποδηλατοδρομία από την Κουέστα ντε Μογιάνο και θα περιτρέξει τις οδούς της πόλης προκειμένου να παρακινήσει τις γυναίκες να συμμετάσχουν στη γενική απεργία και να διεκδικήσουν την ισότητα, συμμετέχοντας στις πάμπολλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Επίσης, σε πολλές πόλεις έχουν οργανωθεί καταλήψεις σε πανεπιστήμια, πορείες με κατσαρόλες, νυκτερινές διαδηλώσεις, σε μία σειρά από δραστηριότητες που είναι διπλάσιες από τις περσινές διοργανώσεις κι ο αριθμός των συμμετεχόντων στη γενική απεργία και τις εκδηλώσεις αναμένεται να είναι πολύ ανώτερος του περσινού.

Παράλληλα, πολλές συνδικαλιστικές ενώσεις CNT, CGT, Solidaridad Obrera y Confederación Intersindical) προκειμένου να συνδράμουν στην επιτυχία της οργάνωσης της απεργίας για την Ημέρα της Γυναίκας, έχουν προκηρύξει επίσης 24ωρη απεργία στους χώρους εργασίας που εκπροσωπούν. Οι δε δύο μεγαλύτερες ενώσεις CCOO και UGT έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις 12.00-14.00 και 16.00-18.00, καθώς και τις πρώτες δύο ώρες της νυκτερινής βάρδιας, για να μπορέσουν να συμμετέχουν οι γυναίκες στις εκδηλώσεις σε 65 πόλεις (μόνο στη Μαδρίτη έχουν οργανωθεί 75 τέτοιες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις).

Η κύρια εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για τη Μαδρίτη και θα ξεκινήσει στις 19.00 (20.00 στην Ελλάδα) από την Ατότσα και θα φθάσει στις 21.00, στην Πλάθα ντε Εσπάνια, με κύριο σύνθημα “Είμαστε ασταμάτητες, για πάντα φεμινίστριες!”

Από την οργανωτική επιτροπή Comisión 8M το κάλεσμα τονίζει πως «ζητούμε από τις γυναίκες να συμμετέχουν στη διαδήλωση ως έκφραση των διεκδικήσεων της βάσης του φεμινιστικού κινήματος, χωρίς πρωταγωνισμούς, και κομματικές χειραγωγήσεις».

Η Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιείται φέτος εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, με τα πολιτικά κόμματα να πασχίζουν με κάθε τρόπο να εργαλειοποιήσουν και να οικειοποιηθούν τις κινητοποιήσεις του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο δηλώνει πεισματικά πως αρνείται να πολιτικοποιηθεί.

Για τον λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει ποιοι πολιτικοί ηγέτες και στελέχη του και σε ποιες εκδηλώσεις θα συμμετέχουν. Μολονότι δεν θα συμμετάσχει, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει τονίσει στο μήνυμά του πως για να υπάρξει «πλήρης και υγιής δημοκρατί» θα πρέπει να «είμαστε φεμινιστές», καθώς δημοκρατία δεν υφίσταται εάν ο μισός πληθυσμός υποφέρει από ανισότητες και κατήγγειλε τα κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς πως με τη στάση του νομιμοποιούν και καθιστούν κοινότυπη τη βία κατά των γυναικών και το πρόσφατο αίτημα του ακροδεξιού Vox στην Ανδαλουσία να δωθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των κοινωνικών λειτουργών που ασχολούνται με τη βία κατά των γυναικών για να κάνει «μία μαύρη λίστα» όσων υποστηρίζουν τις –όπως τις αποκαλούν—«ναζι-φεμινίστριες». Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στη μεγάλη εκδήλωση στη Μαδρίτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ισότητας Κάρμεν Κάλβο, ενώ θα παραστεί και ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χανς Τίμερμανς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL