Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Γαστρονομικός προορισμός Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Γαστρονομικός προορισμός Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Το Νότιο Αιγαίο είναι η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και θα οργανώσει ποικίλες εκδηλώσεις, καλύπτοντας μεγάλο εύρος τομέων που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη διατροφή και τη γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας.

Σκοπός είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η διάθεσή τους στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, καθώς και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Ο γαστρονομικός τουρισμός, δηλαδή η νέα μορφή ενός εναλλακτικού τρόπου διακοπών στον οποίο κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας, αναπτύσσεται ραγδαία και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθούν. Με βάση στοιχεία από τις πιο προηγμένες σε αυτό τον τομέα χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, τα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι μεγάλα.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξητική τάση εξαγωγών τροφίμων από τη χώρα μας, κυρίως σε καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Το Νότιο Αιγαίο ήταν η τιμώμενη Περιφέρεια στην πρόσφατη έκθεση τροφίμων και ποτών «ΕΞΠΟΤΡΟΦ», στην οποία παρουσίασαν προϊόντα τους 44 εκθέτες από 12 νησιά (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Νίσυρο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο, Σίκινο, Κέα).

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλα νησιά, αλλά και σε πολύ μικρά, όπως η μαγευτική Δονούσα. Στο νησί όπου, κατά μία παραλλαγή του μύθου, ο ερωτευμένος Διόνυσος άρπαξε από τον Θησέα και έκρυψε εκεί την Αριάδνη. Στο νησί με τις πολύ όμορφες, αν και ορισμένες δύσβατες παραλίες, με την Φωκοσπηλιά, τη γεωλογική σχισμή στα βράχια όπου κατοικούσαν φώκιες, αλλά κρύβονταν παλαιότερα και πειρατές. Στο νησί όπου τα απομεινάρια του βυθισμένου αντιτορπιλικού «Ωρίων» αποτελούν, ύστερα από 74 χρόνια, μέρος του ρηχού βυθού. Στο νησί που, σύμφωνα με την επιγραφή στο λιμάνι, «δεν θα σας ανακαλύψει κανείς».

Εκεί, μεταξύ άλλων, θα συναντηθούν στις 4 Ιουλίου στο εστιατόριο «Αυλή» Έλληνες και Ιταλοί μετρ της γαστρονομίας και θα φτιάξουν πίτσες, συνδυάζοντας την ιταλική ζύμη με λαχανικά που φυτρώνουν στον ελληνικό κήπο, με κυκλαδίτικα τυριά και αλλαντικά.

Οι άνυδρες και ανεμοδαρμένες Κυκλάδες δίνουν το δικό τους, ιδιαίτερο στίγμα στη γεύση. Διδάσκουν τις ξεχωριστές μεθόδους συντήρησης στον ήλιο (τα νοστιμότατα λιαστά), στον αέρα ή με την αρμύρα της θάλασσας.

Μαζί με τα Δωδεκάνησα αναδεικνύουν την ντόπια γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά, θέτουν ως στόχο την εξωστρέφεια και διασυνδέουν τη γαστρονομία με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL