Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δύο κόσμοι χωριστά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο κόσμοι χωριστά

Δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα χθεσινά μηνύματα του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για ένα πρόβλημα που έχει πρωτίστως κοινωνικά ερείσματα, καθώς ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η έμφυλη βία και η ρητορική του μίσους υπεισέρχονται στο σχολικό περιβάλλον και το υπονομεύουν. Το δημοκρατικό σχολείο είναι η μόνη απάντηση, όπως υπογραμμίζει, απέναντι στον ενδοσχολικό εκφοβισμό και τη θυματοποίηση. Το σχολείο εκείνο που “αποδέχεται τη διαφορετικότητα, που ευαισθητοποιεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και προωθεί την αλληλοκατανόηση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το σχολείο που εστιάζει στην καλλιέργεια του σεβασμού, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της συμμετοχής στην κοινοτική και δημόσια ζωή”.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απάντηση βρίσκεται στην... επιβολή κανόνων και θεσμών. Προσεγγίζοντας το φαινόμενο επιδερμικά και φορμαλιστικά -λες και η στάση και η συμπεριφορά των παιδιών δεν είναι αποτέλεσμα των προσωπικών ψυχολογικών διεργασιών, της οικογενειακής και κοινωνικής εμπειρίας που διαμορφώνουν την κοινωνική πραγματικότητα- προτείνει τη σύνταξη και εφαρμογή σχολικών κανονισμών, τον εμπλουτισμό της ύλης με ενότητες σχετικές με δικαιώματα και την καθιέρωση του θεσμού «Δάσκαλου/Καθηγητή Εμπιστοσύνης».

Καμία αναφορά στις αιτιακές διεργασίες που οδηγούν στην επίθεση “κατά του αδύναμου”. Καμία λέξη για την επιστροφή στην ανθρωπιά. Ούτε μια αράδα για τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα, μακριά από σχέσεις ισχύος και λογικές επικράτησης. Καμία έκπληξη όμως. “Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε” που έγραφε και ο Μανόλης Αναγνωστάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL