Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Ομόφωνα ενέκρινε η Κ.Ε. το κάλεσμα για προοδευτικό μέτωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομόφωνα ενέκρινε η Κ.Ε. το κάλεσμα για προοδευτικό μέτωπο

Τη στρατηγική προτεραιότητα για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου ενέκρινε ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Κυριακή με θέμα την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές. "Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 δεν είναι σαν τις άλλες. Αφορούν το μέλλον κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, όπως και κάθε πολίτη της Ένωσης" υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην πολιτική απόφαση της Κ.Ε., όπου γίνεται λόγος για "ιστορική πρόκληση".

Τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης

Ανοίγοντας τις εργασίες της Κ.Ε. ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας επανέλαβε το προσκλητήριο: "Σας καλώ σε ένα τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να βάλουμε φρένο στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς, για να αποτρέψουμε την παλινόρθωση στη χώρα μας μιας Δεξιάς διεφθαρμένης, να παλέψουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος".

Θέτοντας το πλαίσιο των ευρωεκλογών ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως "υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί ίσως με τη Πορτογαλία και την Ισπανία" και σημείωσε ότι "σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς. Και δεν πρέπει να σταθεί μόνος στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία".

Οι κεντρικοί στόχοι

Κεντρικοί στόχοι και άξονες αυτού του σχεδίου αποτελούν, μεταξύ αλλων, η προστασία του δικαιώματος στην εργασία, η συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας, καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η δημοκρατική θωράκιση των θεσμών και των διαδικασιών εντός της Ε.Ε., με στόχο τη συνέχιση της πορείας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η προσήλωση σε μία ευρωπαϊκή πολιτική, φιλειρηνική, πολυδιάστατη, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δημοκρατική βούληση κάθε λαού και μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης το τέλος των Μνημονίων στην Ελλάδα υπό τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά μία ιστορικού χαρακτήρα δικαίωση, που ξεπερνά τα όρια της χώρας, με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει ότι η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι υπάρχει και εναλλακτικός δρόμος:

"Μπορείς να έχεις πολιτική κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να πιάνεις καλύτερα τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους από τους άλλους που θεωρούσαν αυτά τα δύο ασύμβατα. Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεται η ανάπτυξη. Μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να σταματά η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Και κυρίως να το ανακοινώνεις στο υπουργικό και να βγαίνεις την ίδια μέρα στις αγορές" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Μπορείς να βγαίνεις με δυο λόγια από τα Μνημόνια υλοποιώντας πολιτικές που έχουν σαφή στόχο για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Δηλαδή πολιτικές εκτός του φιλελεύθερου πυρήνα του Μνημονίου".

Συγκρούονται δύο σχέδια

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα δύο πολιτικά σχέδια που συγκρούονται και κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού: Από τη μια ο μονόδρομος της αποδοχής του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού κανιβαλισμού και από την άλλη η εναλλακτική προοπτική υπέρ των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας. "Από τη μία πλευρά του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελεύθερη και ακραία Δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό όμως πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της Ν.Δ." είπε.

"Από την άλλη είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Και έχουμε ευθύνη εμείς, ως η μεγαλύτερη εξ αυτών, ποια μορφή και ποιο σχήμα θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση. Από την άλλη μεριά βρίσκεται η Αριστερά της συλλογικής προόδου και των μεγάλων κοινωνικών αγώνων στον τόπο μας σε όλες της τις μορφές. Η Αριστερά της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των συμφερόντων των πολλών και όχι των λίγων και των ελίτ" συμπλήρωσε.

Ο Μητσοτάκης έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ

Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ένιωσε άβολα όταν η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να μιλά για τέταρτο Μνημόνιο, "για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει δεν μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα Μνημόνια", ενώ υπογράμμισε ότι "έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα".

Με αφορμή τις τοποθετήσεις του αρχηγού της Ν.Δ. σχετικά με τα πλεονάσματα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως μιλάει για μικρότερα πλεονάσματα "ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε δεσμευτεί για πλεονάσματα 4,5% έως το 2030 και η υψηλότερη επίδοση που πέτυχε, παρά τα 65 δισ. σκληρής λιτότητας που φόρτωσε στη πλάτη του ελληνικού λαού, ήταν πλεόνασμα μόλις 0,2%".

Θέλουν φοροασυλία του μεγάλου πλούτου

Κάλεσε δε τον Κ. Μητσοτάκη να συμφωνήσουν σε κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης, "αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί". Όπως είπε χαρακτηριστικά όμως, το μόνο στο οποίο θα συμφωνήσει "είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Και η επαναφορά της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου".

Επιπλέον σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. "από άποψη μετατοπίστηκαν στην Ακροδεξιά και επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξής τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν". Παράλληλα χαρακτήρισε τη Ν.Δ. υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας Δεξιάς.

Άνοιγμα και στην Αριστερά

Σημειώνεται ότι τα στελέχη του κόμματος που πήραν τον λόγο ήταν σε κοινή γραμμή ως προς τη στρατηγική συγκρότησης του προοδευτικού πόλου απέναντι στην Ακροδεξιά, ωστόσο πολλοί επισήμαναν την ανάγκη το άνοιγμα να είναι αμφίπλευρο, τόσο στην Κεντροαριστερά όσο και στις δυνάμεις της Αριστεράς. Παράλληλα ασκήθηκε έντονη κριτική στην στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που επιλέγει να συμπαραταχθεί με τη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL