Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
2017 Μασσαλία, 2019 Αθήνα (μέσω Πρεσπών) / Η ώρα της συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2017 Μασσαλία, 2019 Αθήνα (μέσω Πρεσπών) / Η ώρα της συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου

ΜΑΣΣΑΛΙΑ 2017

Από τη Μασσαλία στην Αθήνα μέσω Πρεσπών, η διαδικασία για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων μπαίνει για τα καλά σε τροχιά. Ήταν Νοέμβριος του 2017 όταν ευρωβουλευτές και στελέχη της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών που γύρισαν την πλάτη στον νεοφιλελευθερισμό συγκεντρώθηκαν στην πόλη του γαλλικού Νότου για να συζητήσουν τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η συνεννόηση και ο κοινός βηματισμός.

Ο φασισμός που "ξύπνησε" τα δημοκρατικά αντανακλαστικά

Σε μια Ευρώπη που έβλεπε τα τελευταία χρόνια το τέρας της Ιστορίας να ξυπνάει από τον λήθαργο, η Προοδευτική Συμμαχία, που συγκροτήθηκε ως ένα φόρουμ διαλόγου και κοινών δράσεων σε επίπεδο Ευρωβουλής, έβγαλε από τη στρατηγική και πολιτική αμηχανία τους δημοκρατικούς ανθρώπους στην Ευρώπη που μπορούσαν να αναγνώσουν το επίδικο του ιστορικού παρόντος: Ο φασισμός, που δεν έρχεται από το μέλλον, μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο από ένα δημοκρατικό τείχος.

Από τον Νοέμβριο του 2017 κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ακροδεξιά πήρε κεφάλι, σχημάτισε κυβέρνησεις, κέρδισε την ηγεμονία ακόμη και εντός των παραδοσιακών κεντροδεξιών κομμάτων. Αξιοποιώντας τον ζωτικό χώρο που δημιούργησαν η συλλογική απόγνωση ως απότοκο της λιτότητας, η απόλυτη ηγεμονία της τεχνοκρατίας, η κυριαρχία των αγορών έναντι της δημοκρατίας, η επικράτηση του ξενοφοβικού και ρατσιστικού λόγου στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, οι δυνάμεις που μέχρι πριν από μερικά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο πλέον προβάλλουν ως ισχυροί παίκτες στην ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική σκακιέρα.

Το ισχυρό μήνυμα της επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ

Όλο και περισσότεροι ευρωβουλευτές αλλά και κόμματα της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε η Αριστερά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πρώτη φάση σε επίπεδο Βρυξελλών, εν συνεχεία συνολικότερα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν με κοινωνική ατζέντα μέσω της συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς να εξέλθουν της κρίσης.

Στη συνέχεια η ευόδωση των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ότι η μάχη κατά της λιτότητας αποτελεί ένα συνεχές διακύβευμα με συγκρούσεις, συμβιβασμούς και κοινωνικά προσανατολισμένη πολιτική.

Και ύστερα ήρθαν οι Πρέσπες...

Και αν στην Ευρώπη η "απελευθέρωση" των προοδευτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων συντελείται σταθερά την τελευταία τριετία, στην Ελλάδα χρειάστηκε το ορόσημο της Συμφωνία των Πρεσπών για να χαράξει τις διαιρετικές τομές της μεταμνημονιακής εποχής. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ψήφισή της στη Βουλή σφράγισε το τέλος του μνημονιακού πολιτικού συστήματος.

Η πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία μετά την εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα, με τις 105 προσωπικότητες της τέχνης, της Εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης, της διανόησης και όχι μόνο που έριξαν "Γέφυρα" προς την Αριστερά για τον κοινό βηματισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει για το κάλεσμα

Σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από την Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης σε όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου απέναντι στην επέλαση της Ακροδεξιάς και την αντιμετώπιση των συνεπειών του νεοφιλελευθερισμού στην κοινωνία και στην οικονομία.

Με κεντρικό θέμα τη στρατηγική του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, που έχουν χαρακτηριστεί από σειρά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ως οι κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων ετών, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να εγκρίνουν την πολιτική απόφαση που θα τονίζει την ανάγκη δημιουργίας του αριστερού - προοδευτικού πόλου απέναντι στη "μαύρη διεθνή" και για την αναστροφή του μονοδρόμου της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.

Οι στόχοι για μια νέα Ευρώπη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως κεντρικοί στόχοι τίθενται, μεταξύ άλλων, η προστασία της εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η εμβάθυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε επίπεδο θεσμών και κοινωνίας, μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η απάλειψη των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα, η βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλο το πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης και της στοχοθεσίας του μετώπου αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στο άνοιγμα των εργασιών της Κ.Ε. Το επόμενο διάστημα μάλιστα πρόκειται να υπάρξει κοινή διακήρυξη των δυνάμεων που δίνουν το "παρών" στο κάλεσμα για την προγραμματική σύγκλιση και δράση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ

Στίγμα για τη συμπόρευση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Αριστεράς

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή μεγάλη εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και το Ίδρυμα Friedrich Ebert με τίτλο "Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη". Εκεί το "παρών" θα δώσει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, ενώ θα χαιρετίσει, με τον θεσμικό του ρόλο, ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ των ομιλήτων είναι ακόμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος.

Μια εκδήλωση που αναμένεται να δώσει το στίγμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη συμπόρευση με την Αριστερά, γεγονός που έχει φέρει στα όρια της πολιτικής απόγνωσης την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς εδώ και δυο εβδομάδες η Φ. Γεννηματά έχει θέσει εμπάργκο στα στελέχη του κόμματός της εξαιτίας της παρουσίας Τσίπρα.

Η δήλωση του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα ήταν χαρακτηριστική: "Χρειαζόμαστε μία όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Οι κοινοί μας στόχοι για την Ευρώπη και τους πολίτες της πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας -και όχι σε παιχνίδια πολιτικής εξουσίας ή σε παλιούς θυμούς. Το χρωστάμε στους λαούς μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL