Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Αλ. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών ορόσημο για την ιστορία των Βαλκανίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Αλ. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών ορόσημο για την ιστορία των Βαλκανίων

Την επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Αλ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή του ομιλία. Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την ικανοποίηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα των ερευνών στο κοίτασμα "Γλαύκος" στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα.

"Έχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά στον ίδιο δρόμο" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στον σκοπό να γίνει η χώρα μας μέρος της λύσης για τα κρίσιμα ζητήματα που παρουσιάζονται.

Η Ελλάδα ιστορικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην εποχή μετά τα Μνημόνια σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως "το απαιτητικότερο εγχείρημα όλων". "Και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δυο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της Ιστορίας" είπε χαρακτηριστικά.

"Ο εθνικισμός ηττήθηκε"

Για άλλη μια φορά μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, που μαζί με την ελληνική "βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας". "Για πρώτη φορά υπήρξαν δυο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά, αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία".

"Ο εθνικισμός ηττήθηκε" τόνισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών "ένα ορόσημο όχι μόνο για την ιστορία των δυο χωρών, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια". Όπως επισήμανε, η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης "έδωσαν τον τόνο".

Επίσκεψη και συνεργασία

Τονίζοντας ότι πλέον η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας "δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο" ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια. Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας θα συνοδεύεται, όπως έκανε γνωστό, από επιχειρηματική αποστολή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα δυο γειτονικά κράτη θα προχωρήσουν στην ιδρυτική σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο να εξεταστούν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, οι οικονομικές ανταλλαγές, ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός, αλλά και η στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία. Έτσι, λίγο μόλις καιρό μετά την επικύρωση της συμφωνίας, ήδη θα αρχίσουν να παράγονται τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα, ιδίως στην ενίσχυση της συνεργασίας.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αμέριστη συμπαράσταση στην Κύπρο

"Η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων τον ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δεν χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον εντοπισμό του πολύ σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και στο κοίτασμα "Γλαύκος" κάνοντας λόγο για χαρμόσυνα νέα. Όπως τόνισε, η Κύπρος αναβαθμίζει τον ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την αμέριστη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στέλνοντας παράλληλα αυστηρά μηνύματα.

Αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είπε και πρόσθεσε με το βλέμμα στην Άγκυρα, πως πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δεν χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στο πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικάιου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίησή τους" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα του 2014 και του 2019 είναι η νύχτα με τη μέρα

Φυσικά ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των πρώτων έξι μηνών της μεταμνημονιακής εποχής, τονίζοντας πως το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να μπορέσει "να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού". "Η Ελλάδα μπορεί να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει" υπογράμμισε, ενώ συγκρίνοντας τα δεδομένα της οικονομίας είπε χαρακτηριστικά ότι "η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα το 2019 είναι η νύχτα με τη μέρα".

Συνέκρινε μεταξύ άλλων το ότι η Ελλάδα ήταν τότε στο χέιλος της χρεοκοπίας, ενώ σήμερα εκτός Μνημονίων, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2010-2014 με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών, τον διαρκή αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές με επιτόκια αντίστοιχα του 2002-2003, την ανεργία που εκτοξεύτηκε κατά 18 μονάδες με την αποκλιμάκωση κατά 9 μονάδες σήμερα και τη δημιουργία πάνω από 350.000 θέσεων. "Αυτά τα δεδομένα, αυτή η νέα πραγματικότητα είναι τα εφόδια της πατρίδας μας στη νέα εποχή" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL