Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Συναντίληψη Αλ. Τσίπρας - Π. Μοσκοβισί: / Συναντίληψη Αλ. Τσίπρας - Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναντίληψη Αλ. Τσίπρας - Π. Μοσκοβισί: / Συναντίληψη Αλ. Τσίπρας - Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο

Την κοινή τους θέση πως η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά και την αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων υπογράμμισαν στη χθεσινή τους συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί. Και οι δύο εξέφρασαν την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αποφασιστεί κανονικά η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τσίπρας και Μοσκοβισί υπογράμμισαν ότι εργάζονται από κοινού σε νέο πλαίσιο, που "δεν είναι μεταμφιεσμένο πρόγραμμα, δεν είναι Μνημόνιο", όπως τόνισε επανειλημμένα ο Ευρωπαίος επίτροπος, αλλά συνεργασία και συζήτηση για την επίτευξη του κοινού στόχου, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο ο Π. Μοσκοβισί ακύρωσε ξανά τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. περί "άτυπου τέταρτου Μνημονίου" μετά την έκθεση της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, "σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία", όπως τόνισε μπροστά στις κάμερες. "Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά. Είμαστε στο ίδιο επίπεδο με το 2002-2003, συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

"Είναι συνεργασία"

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα διάσωσης, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές. "Είμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες, αλλά δεν είμαστε στο επίπεδο που ήμασταν πριν, όταν ήσασταν στην πλευρά των πιστωτών και εμείς των δανειζόμενων. Τώρα είναι διαφορετικά, θέλουμε να έχουμε τον ίδιο στόχο, εργαζόμαστε με πρόθεση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είμαστε σε καλό δρόμο, και ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε είναι τώρα σε θέση να αποδώσουν αποτελέσματα και γι' αυτό έχουμε αυτή την υπεραπόδοση της οικονομίας και αυτά τα πολύ καλά σήματα". Σε αυτό το σημείο μάλιστα σχολίασε τη στάση των ΜΜΕ, τα οποία, όπως είπε, "είναι λίγο μπερδεμένα για το τι κάνουμε τώρα", τονίζοντας ότι για αυτό τον λόγο ήθελε να το ξεκαθαρίσει.

"Δεν θέλω τα ΜΜΕ ή κανείς να μπερδεύεται. Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, δεν είναι σε μεταμφιεσμένο πρόγραμμα, η Ελλάδα είναι σε διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης όπως ήταν άλλες χώρες πριν" απάντησε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί. Με δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάρισε: "Προχωράμε στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει πολύ ισχυρή θέληση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν μαζί μας, υπό διαφορετικό πλαίσιο. Δεν είναι πρόγραμμα, δεν είναι ένα μεταμφιεσμένο πρόγραμμα, είναι συνεργασία".

Επιστροφή κερδών, όχι δόση προγράμματος διάσωσης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης εξήγησε ότι το 1 δισ. που θα εκταμιευθεί στις 11 Μαρτίου δεν πρόκειται για δόση προγράμματος διάσωσης, αλλά επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων, κάτι που, όπως είπε, "κάποιες φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό". "Δεν πρόκειται για δόση από ένα πρόγραμμα διάσωσης, αλλά ΑNFAs και SMPs, και είναι χρήματα που ανήκουν στο ελληνικό κράτος" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι το επόμενο βήμα είναι το σημαντικό Eurogroup στις 11 Μαρτίου
"που θα μπορούσε και νομίζω θα αποφασίσει την εκταμίευση του 1 δισ." που περιλαμβάνει τα κέρδη από τα ANFAs και SMPs που προέρχονται από την Ελλάδα. "Είναι σημαντικό ποσό αλλά θα δοθεί σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και άρα είναι αξιόπιστη χώρα, στην οποία οι επενδυτές μπορούν να τοποθετήσουν την εμπιστοσύνη τους και οι οποίες επενδύσεις θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, και να χτίσουμε αυτό που από την αρχή, εδώ και επτά χρόνια που συνεργάζομαι με την Ελλάδα, ήταν ο στόχος μου, μια ιστορία επιτυχίας" είπε χαρακτηριστικά.

Εντυπωσιακή πρόοδος και εκκρεμότητες

Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο επίτροπος σημείωσε ότι δείχνει πως υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις από τις ελληνικές αρχές, όπως στον τομέα της Υγείας ή στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. "Είμαστε πραγματικά στον σωστό δρόμο" επανέλαβε, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί επίκειται να γίνουν σεβαστές.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα συζητήθηκαν τα δύο σημαντικά θέματα που εκκρεμούν, δηλαδή η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το θέμα του διάδοχου σχήματος του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

"Είχαμε πολύ εντατική ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό γιατί, νομίζω, μοιραζόμαστε την οπτική ότι τα κριτήρια πρέπει να επικεντρώνουν σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη και να αποφύγουμε να επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές" τόνισε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για αυτά τα κριτήρια και για να εξασφαλιστεί ότι επίσης θα προστατεύεται ο τραπεζικός τομέας και να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τις λιγνιτικές μονάδες τόνισε πως "έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν τη βούληση να προχωρήσουν τον διαγωνισμό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL