Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενέργεια για όλους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενέργεια για όλους;

της Γεωργίας Παπαγεωργίου

Ολοένα και επιτακτικότερη γίνεται η ανάγκη για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην καθημερινότητα. Πηγών πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις σχετικές Οδηγίες προς τα κράτη - μέλη, αλλά προς αυτές στρέφεται και το παγκόσμιο ενδιαφέρον, εφόσον ο λιγνίτης ως κυρίαρχο καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή υποβαθμίζεται, ομοίως και το πετρέλαιο στην αυτοκίνηση.

Περιβαλλοντικές μελέτες, Συνθήκες μεταξύ κρατών, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον του κόσμου και των πρωτοπόρων Ελλήνων εφοπλιστών στρέφεται στην αγορά του φυσικού αερίου (μεταφορά υγροποιημένου αερίου και πλατφόρμα επαν-αεριοποίησης του).

Σε κάθε αλλαγή τα θεμέλια οφείλουν να χτίζονται σωστά εξαρχής και να υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, που θα εξασφαλίζουν όφελος σε όλες τις πλευρές (των καταναλωτών συμπεριλαμβανομένων). Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην παροχή ρεύματος εξηγεί γιατί να αμφισβητεί κανείς τα οφέλη των καταναλωτών.

Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει το ποσοστό του ρεύματος στο δίκτυό της, που προέρχεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αναγκαστικά αγοράζει ρεύμα από τους ιδιώτες, που χρησιμοποιούν εναλλακτικέ πηγές ενέργειας και μετακυλίει το κόστος στους καταναλωτές - χρήστες των παραδοσιακών μορφών ενέργειας.

Το μονοπώλιο έσπασε. Εξετάζοντας τις τιμές, όπως αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο καταναλωτής διαπιστώνει ότι ο φθηνότερος απ’ όλους τους παρόχους χρεώνει την κιλοβατώρα μόλις 0,0098 λεπτά του ευρώ λιγότερο από τη ΔΕΗ και ο ακριβότερος 0,0048 λεπτά φθηνότερα από τη ΔΕΗ. Εξακολουθεί και με αλλαγή παρόχου να πληρώνει τέλη προς τον δήμο, χρέωση ΕΡΤ. Οι φθηνότεροι λογαριασμοί εξηγούνται από την έκπτωση, που γίνεται επί της κατανάλωσης (όσο πιο υψηλή κατανάλωση, τόσο πιο ωφελημένος είναι κάποιος σε διαφορετικό πάροχο, όπως εξηγεί πωλητής). Οι τιμές δεν διαφέρουν ούτε καν 0,10 λεπτά του ευρώ από τη ΔΕΗ. Ποιο το όφελος για τον καταναλωτή;

Τον φετινό χειμώνα οι ανάγκες των νοικοκυριών για ενέργεια ήταν αυξημένες, σε αντίθεση με πέρυσι, που ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος. Η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας δεν εξαντλείται στην απλή ανάρτηση των τιμών στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, ώστε ο κόσμος να ενημερώνεται και να επιλέγει. Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, χρειάζονται και όρια που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων εξίσου σε πηγές θέρμανσης και κίνησης. Άλλωστε και ο τρόπος διάθεσης, η ρύθμιση των τιμών του πετρελαίου, τα προηγούμενα χρόνια, ανέδειξε το έλλειμμα επιτήρησης προκειμένου να διασφαλίζεται το συμφέρον των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL