Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Ομόφωνη εισήγηση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ε., που θα συνεδριάσει την Κυριακή / Προσκλητήριο Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις για ευρεία συμπαράταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομόφωνη εισήγηση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ε., που θα συνεδριάσει την Κυριακή / Προσκλητήριο Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις για ευρεία συμπαράταξη

Πλατύ κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τους πολίτες για τη συγκρότηση ευρείας συμπαράταξης απέναντι στην επέλαση της Ακροδεξιάς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του νεοφιλελευθερισμού θα απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες στην Κουμουνδούρου.

Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια σπάνια κίνηση, κάνοντας δήλωση on camera, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το βάρος που δίνουν τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ την στρατηγική αυτή. Η απόφαση θα τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή.

Σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί

"Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομοφώνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, στόχος του καλέσματος είναι να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών, σε τρεις μήνες από σήμερα, "η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη της Ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως είναι μια "ειλικρινής πρόταση" που απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν "ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής" την αναχαίτιση της ανόδου της Ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Δεν υπάρχει θέμα λίστας στις ευρωκλογές

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών τον Μάιο απάντησε με νόημα ότι στις 26 Μαΐου "έχουμε ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές". Μάλιστα κομματικές πηγές ξεκαθάριζαν στο περιθώριο τις συνεδρίασης ότι "δεν υπάρχει θέμα λίστας" για τις ευρωεκλογές υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν κανονικά με "σταυρό".

ΚΙΝ.ΑΛΛ: Δικό μας το μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς...

"Υπάρχει το μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εκφράζεται από εμάς, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τιμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις ευρωεκλογές. Και με την πραγματικά προοδευτική ατζέντα μας κερδίζει διαρκώς έδαφος" σημείωσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολιάζοντας το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα.

Η Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμιζε μάλιστα ότι "οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωσή του είναι εκ του πονηρού", χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό εκφραστή της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας. "Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησής του το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς".

Στ. Θεοδωράκης: Απέναντι σε λαϊκιστές και συντηρητικούς

"Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές" απάντησε ο Στ. Θεοδωράκης.

Σημείωσε μάλιστα ότι η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών "δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ" υπογραμμίζοντας ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει τον αυτόνομο δρόμο του. "Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση, που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική" κατέληξε.

Δ. Τζανακόπουλος: Εξαιρετικά κρίσιμη η πραγματική αντιπαράθεση

"Η πραγματική αντιπαράθεση είναι εξαιρετικά κρίσιμη" ανέφερε στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Η Ν.Δ.", τόνισε, "προσπαθεί να μιλήσει για ένα καλό παρελθόν το 2014 και μιλά για ένα καλό μέλλον, το οποίο σηματοδοτείται από μια επιστροφή στο παρελθόν. Θέλει να καταργήσει το ασφαλιστικό, με το ασφαλιστικό Πινοσέτ, και την αύξηση του κατώτατου μισθού".

Από την άλλη, τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται "στον προοδευτικό χώρο, ο οποίος είναι παραδοσιακά πλειοψηφικός" εκτιμώντας ότι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού θα αναδείξει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει αυτόν τον χώρο από το πώς τοποθετείται πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL