Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Αλ. Τσίπρας στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Αραβικού Συνδέσμου / Αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων - προώθηση θετικής ατζέντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Αραβικού Συνδέσμου / Αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων - προώθηση θετικής ατζέντας

Η μετανάστευση, η αναταραχή στην αραβική περιοχή, η ασφάλεια και το εμπόριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Αραβικού Συνδέσμου, με τους ηγέτες των δύο πλευρών να δεσμεύονται για στενότερη συνεργασία.

Η σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε προχθές και χθες στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ, με πρόθεση της αυστριακής προεδρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να βρεθούν λύσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ήρθε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Με την Ελλάδα να διαδραματίζει ενεργό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ο Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία και τις επαφές που είχε υπογράμμισε την αναγκαιότητα διεύρυνσης της ευρωαραβικής συνεργασίας σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Ε.Ε. και αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε μια διττή προσέγγιση: Αφενός στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων ασφάλειας, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Μεσανατολικό, η Υεμένη, η τρομοκρατία και οι δυνάμεις που την υποστηρίζουν. Αφετέρου στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών.

"Η Ελλάδα καταλύτης και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου"

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου", εξηγώντας ότι η χώρα μας -μαζί με την Κύπρο- βρίσκεται στο τρίγωνο βόρειας Αφρικής - Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και έχει βιώσει τις συνέπειες των κρίσεων στην ασφάλεια και τη μετανάστευση. Αλλά παράλληλα έχει διαπιστώσει και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις μεταφορές, την οικονομία, τον τουρισμό και την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα, χώρα με δεκάδες χιλιάδες Άραβες πολίτες και κατοίκους και χώρα που δεν δίστασε να στηρίξει τους πρόσφυγες, έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της διμερώς και τριμερώς (μαζί με την Κύπρο) με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο και διμερώς με μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για την περιοχή -τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναπτύσσοντας τις “τραγικές εξελίξεις” που έχουν επηρεάσει τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη, αναφέρθηκε στον παρατεταμένο πόλεμο στο Ιράκ, τους πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη, τη μη λύση του Παλαιστινιακού και την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, την ενίσχυση της διεθνούς τρομοκρατίας, τη μεγαλύτερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση είπε ότι "η απάντησή μας πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης, όπως οι συγκρούσεις και η φτώχεια". Επισήμανε δε τον καταλυτικό ρόλο των αραβικών χωρών. "Ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος φιλοξενούν εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη”.

Πρόσθεσε ότι Μαρόκο και Λιβύη, χώρες στις οποίες αυξάνεται η πίεση, πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά από την Ευρώπη. Χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως “χώρα - κλειδί” για την Αφρική και τον αραβικό κόσμο, η οποία έχει κεντρικό ρόλο για τον διάλογο και τη συνεργασία ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών. Υπογράμμισε μάλιστα τη συμβολή της Αιγύπτου "στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στη γειτονική μας Λιβύη και την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και τον ενεργό της ρόλο, μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως η Ιορδανία (και η Σαουδική Αραβία), στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή".

Σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "παραμένει ο στόχος μας: Η επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών και ειρηνικής και ασφαλούς συνύπαρξης ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού, μέσω της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ".

Προσκάλεσε τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου στην Ελλάδα

Σε συνάντησή του με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας με την Ε.Ε., με τον Αμπούλ Γέιτ να συγχαίρει τον Αλ. Τσίπρα για την “εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια, στις πιο δύσκολες εποχές για την οικονομία” και να του απονέμει τα εύσημα για τα αποτελέσματα της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα. “Δείξατε το σθένος και τον χαρακτήρα των Ελλήνων” είπε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε και η κρίση στη Συρία, η οποία είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίζει ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο στη χώρα. Επίσης συζήτησαν το Παλαιστινιακό και την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν όλο το εύρος των ευρωαραβικών σχέσεων.

Ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Λιβάνου

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου, σε μια ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή με πολλά προβλήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ Χαρίρι.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες και συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σ. Χαρίρι εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την προσέλκυση επενδύσεων στον Λίβανο από ελληνικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που παρέχονται από την εφαρμογή του Capital Investment Program, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών του Λιβάνου.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου που προωθείται με την προσεχή συνάντηση των ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και επιχειρηματικες συναντήσεις. Ώθηση στις διμερείς σχέσεις θα δώσει και η προσεχής επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου στον Λίβανο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL