Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων / Χέρι - χέρι με τον Όρμπαν η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων / Χέρι - χέρι με τον Όρμπαν η Ν.Δ.

Σε τροχιά... "ορμπανοποίησης" κινείται η Ν.Δ. ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Προβεβλημένα στελέχη τής αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν να αντιγράφουν τη μισαλλόδοξη ρητορική και την αντιμεταναστευτική ατζέντα του Βίκτορ Όρμπαν σε αντιδιαστολή με τις -ετεροχρονισμένες- αντιδράσεις και αποδοκιμασίες που εκδηλώνονται στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού. Η ηγεσία της Ν.Δ. παρακολούθησε σιωπηλή το νέο εμφυλιοπολεμικό κήρυγμα του Μάκη Βορίδη, απέφυγε να πάρει αποστάσεις από το προσκλητήριο του Γιώργου Κύρτσου προς τον επικεφαλής της Ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι για να προσχωρήσει στο ΕΛΚ και άφησε ασχολίαστη την αναφορά του Βασίλη Κικίλια ότι "δεν μπορεί να είναι πάλι ξέφραγο αμπέλι ο Έβρος".

Μονόπλευρη (ακρο)δεξιά διεύρυνση

Πολιτικοί παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς εκτιμούν πως "η σιωπή της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. σε σχέση με ακραίες δηλώσεις στελεχών που δεν συμβαδίζουν με το παραδοσιακό φιλελεύθερο στίγμα του κόμματος δεν αποτελεί ένδειξη αμηχανίας ή ομηρείας, όπως εκτιμούν πολλοί δημοσιογράφοι και αναλυτές". Εκτιμούν πως "στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται πολλοί ευρωπαϊστές -κεντρογενείς ψηφοφόροι- που δεν ψήφιζαν ποτέ την Αριστερά προσανατολίζονται να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχιστεί η πορεία βελτίωσης της οικονομικής προοπτικής της χώρας αλλά και να ορθωθεί ταυτόχρονα ένα τείχος προς τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβλέποντας ότι έχει περιορισμένα περιθώρια να διεισδύσει στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, προσβλέπει να αλιεύσει ψηφοφόρους από ακροδεξιές δεξαμενές. Σε αυτό το σχέδιο λοιπόν η ακραία ρητορική αποτελεί το κατάλληλο δόλωμα για αυτούς τους ψηφοφόρους".

Σε αυτό το φόντο, ο Μάκης Βορίδης ως "περήφανος δεξιός" τα είπε... τσεκουράτα στους "περήφανους δεξιούς" της Κορινθίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: "Όταν ο Τσίπρας λέει ότι είναι οι απόγονοι των μαυροσκούφηδων του Άρη Βελουχιώτη αυτό (σ.σ.: ότι θυμάται τις εποχές του μίσους) δεν του το λέει κανένας. Κι αυτό διότι έχουμε υποστεί στην Ελλάδα την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Φτάσαμε, εμείς που είχαμε δίκιο, να μην τολμάμε να μιλήσουμε και αυτοί που είχαν άδικο να μπορούν να μας απαγορεύουν να μιλάμε...".

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο πλαίσιο της προχθεσινής ομιλίας του στη συνεδρίαση του διευρυμένου διαγραμματειακού του κόμματος- δεν δίστασε να σημειώσει πως "όσο εμείς θα βουτάμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας τόσο ο κ. Τσίπρας θα ανακαλύπτει δίπολα από το παρελθόν. Και όσο εμείς θα σκύβουμε στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών τόσο ο ίδιος θα επενδύει στην οξύτητα και την πόλωση"! Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επιλέξει να προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, λέγοντας σε συνθηματολογικούς τόνους "φύγετε επιτέλους για να ανασάνει η Ελλάδα".

Κλείσιμο του ματιού σε Όρμπαν - Σαλβίνι

Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου να υψώσει ομπρέλα προστασίας στον Βίκτορ Όρμπαν μετά την προτροπή του Ζ.Κ. Γιουνκερ προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ να αποπέμψει τον Ούγγρο πρωθυπουργό από το ΕΛΚ. "Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται τον Όρμπαν" ισχυρίστηκε χωρίς περιστροφές ο Γ. Κύρτσος, αφού "έχει 49% στην Ουγγαρία". Κλείνοντας δε το μάτι προς την ιταλική Ακροδεξιά, πρόσθεσε πως "δεν αποκλείω σε κάποια φάση ο Σαλβίνι να κινηθεί προς το ΕΛΚ. Έχουμε τον Μπερλουσκόνι που 'σαλβινίζει', θα μπορούσε να μας προσεγγίσει ο Σαλβίνι που 'μπερλουσκονίζει...'".

Υπενθυμίζεται πως η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας περιλαμβάνει αφίσες που απεικονίζουν τον Ζ.Κ. Γιούνκερ µε τον Τζορτζ Σόρος να «απειλούν την ασφάλεια της Ουγγαρίας», αφού «οι Βρυξέλλες θέλουν να εισαγάγουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης μεταναστών".

Ποτάμι: "Η ηγεσία της Ν.Δ. θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία;"

Το "σιωπητήριο" του Κυριάκου Μητσοτάκη στις θετικές αναφορές του Γιώργου Κύρτσου προς την "αφρόκρεμα" της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς στηλιτεύτηκε με δριμύτατο τρόπο από το Ποτάμι. Η Σεβαστουπόλεως έθεσε μεταξύ άλλων τα ερωτήματα: "Η ηγεσία της Ν.Δ. θα αποδοκιμάσει επισήμως και εμπράκτως τον ευρωβουλευτή της κ. Κύρτσο; Θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία; Εκτός από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της, θα διευκρινίσει με ποια πλατφόρμα θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις προσεχείς ευρωεκλογές; Ή έχει τη θεωρία ότι 'όλοι οι καλοί χωράνε';".

Μετριοπαθείς θέσεις μετά τις αντιδράσεις της γερμανικής Δεξιάς

Το κύμα των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε ωστόσο στους κόλπους της γερμανικής Δεξιάς η στοχοποίηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Ούγγρο πρωθυπουργό θορύβησε μεμονωμένα "γαλάζια" στελέχη. Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας δήλωσε πως «με τις πράξεις και τις ιδέες του, ο κ. Όρμπαν έχει διαφοροποιηθεί από το ιδεολογικό πλαίσιο που έχει το ΕΛΚ και κυρίως η Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ορίσει ως «τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη» ενόψει ευρωεκλογών "τον ευρωσκεπτικισμό, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό".

Συν τοις άλλοις, υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. επιδιώκουν να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή από τις ακροδεξιές φωνές του κόμματος.

Ο -προερχόμενος από το Ποτάμι- Αλέξανδρος Μαλλιάς ευθυγραμμίστηκε με την αντίληψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ προτάσσοντας την ανάγκη "δομικής αντιμετώπισης του νεοεθνικισμού στην Ευρώπη", ενώ ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αυτοπροσδιορίστηκε "στην κεντροδεξιά τάση της Ν.Δ." και πρόταξε την ανάγκη "να γίνει σεβαστή η διαφορετικότητα στην Ε.Ε."...

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα ασχοληθεί τη μεθεπόμενη Τετάρτη με τους περαιτέρω χειρισμούς στην υπόθεση Όρμπαν" σύμφωνα με το "Der Spiegel". Τις επόμενες ημέρες θα αναδειχθούν νέα φαινόμενα πολυγλωσσίας εντός της Ν.Δ. για τα... μάτια και κυρίως για τη δηλητηριώδη γλώσσα του εθνικιστική Ούγγρου πρωθυπουργού σύμφωνα με εκτιμήσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL