Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αύριο η εκδήλωση της πρωτοβουλίας πολιτών "Γέφυρα" / Προοδευτικό μέτωπο και πολιτικές οριοθετήσεις στη νέα εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο η εκδήλωση της πρωτοβουλίας πολιτών "Γέφυρα" / Προοδευτικό μέτωπο και πολιτικές οριοθετήσεις στη νέα εποχή

Όσο η μεταμνημονιακή εποχή εμπεδώνεται τόσο περισσότερο βαθαίνει η ανακατάταξη στο πολιτικό σύστημα, με σημείο αναφοράς τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απελευθέρωση δυνάμεων που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η νομοθέτηση των θετικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, η ενίσχυση της εργασίας, με κορυφαία πράξη την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη σταθερή μείωση της ανεργίας, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η στήριξη των αδύναμων δανειοληπτών, η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης και τις προσπάθειες κατάληξης της συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας ορίζουν μεταξύ άλλων τη νέα πολιτική και κοινωνική περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε διαμορφώνεται και ο νέος διπολισμός που δεδομένα θα ενισχυθεί και θα σχηματοποιηθεί περαιτέρω στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, αλλά κυρίως τις εθνικές κάλπες του Οκτωβρίου. Η προγραμματική σύγκλιση λοιπόν των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς μπαίνει σε ράγες.

Ρίχνουν "γέφυρα" για τον προοδευτικό πόλο

Ένα σημαντικό βήμα αναμένεται να γίνει αύριο στη συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας πολιτών "Γέφυρα", που συναποτελείται από στελέχη, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, στο Polis Αrt Cafe της Στοάς Πεσμαζόγλου. Το "παρών" θα δώσουν, όπως έχει ανακοινωθεί, οι Σ. Βαλντέν, Ν. Μουζέλης, Α. Λιάκος, Ν. Μπίστης, Π. Παναγιώτου, Κ. Παπαϊωάννου, Μ. Ρεπούση, Φ. Σιάνου, με τον δημοσιογράφο Χρ. Μαχαίρα να συντονίζει τη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο - διακήρυξη με υπογραφές, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε Ελλάδα και Ευρώπη η Ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία πολιτών "Γέφυρα" θα καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς την "αδιέξοδη".

Οι άξονες της προγραμματικής σύγκλισης

Βέβαια, διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και σαφής απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι η σύγκλιση με τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να αποτυπωθεί στα ευρωψηφοδέλτια αλλά και στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εξάλλου, πιθανότατα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα κληθεί να επικυρώσει τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, στην οποία θα τίθεται το προγραμματικό πλαίσιο για τις συμμαχίες με κατεύθυνση την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη.

Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, εμβάθυνση της δημοκρατίας με τομές στην αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στήριξη των αδύναμων και των νέων, δίκαιη ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας και φυσικά μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, στον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Αυτοί θα είναι μερικοί από τους βασικούς άξονες που θα ορίσουν και την προγραμματική σύγκλιση Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων και όποιων άλλων δυνάμεων βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτό το πλαίσιο.

Η εκδήλωση με Μπούλμαν και Τσίπρα φέρνει σε απόγνωση τη Φ. Γεννηματά

Υπό αυτό το πρίσμα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες με το ελληνικό γραφείο του Friedrich - Ebert - Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), όπου θα συμμετέχει ο Ούντο Μπούλμαν και όπου έχει κληθεί να απευθύνει ομιλία και ο Αλέξης Τσίπρας. Μια εκδήλωση που έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στη Φ. Γεννηματά, με απόφαση για "εμπάργκο" του κόμματος εξαιτίας της παρουσίας του πρωθυπουργού η οποία είναι χαρακτηριστική.

Μεταξύ άλλων, το "παρών" θα δώσουν ο Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος, η Λ. Κατσέλη, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ παραμένει ανοιχτή η συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η εκδήλωση αυτή έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά το ταξίδι της Φ. Γεννηματά στη Γερμανία, όπου επιχείρησε να... διορθώσει τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για τη θετική τους στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματισμοί και ενστάσεις

Ωστόσο, η επιχείρηση διεύρυνση έχει εγείρει και εσωκομματικές αντιδράσεις όσον αφορά τα πρόσωπα μετά τον ανασχηματισμό. Οι ενστάσεις για τις υπουργοποιήσεις Μωραΐτη και Τόλκα -και όχι για τη στρατηγική συγκρότησης προοδευτικού μετώπου- εκφράστηκαν από το άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού και αναδημοσιεύτηκαν στο commonality.gr, που απηχεί την κίνηση των 53+. Στην παρέμβαση αυτή τίθεται το ερώτημα εάν θα συνεχιστεί το μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, "δηλαδή του διαλόγου με ευρεία συμμετοχή για συγκεκριμένα θέματα", ή εάν θα επιδιωχθεί προσέγγιση μέσω αξιοποίησης στελεχών σε υπουργικές και άλλες θέσεις.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται η ανάγκη η διεύρυνση να μην είναι μονοσήμαντη προς την Κεντροαριστερά, αλλά να "κοιτάει" και προς τα αριστερά. "Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου περνάει μέσα από αμφίπλευρο άνοιγμα αφενός προς την Αριστερά και αφετέρου προς τις διάφορες εκδοχές της Κεντροαριστεράς, αρκεί βέβαια το ένα άνοιγμα να μην ακυρώνει το άλλο" σημείωνε με παρέμβασή του στην "Α" ο Νίκος Φίλης.

Με τη δημοκρατία ενάντια στο μίσος

Παράλληλα με τη στρατηγική συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ρίχνουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αναστρέψουν το κλίμα διχασμού και μίσους που καλλιέργησε η Ακροδεξιά με την ανοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Κατερίνη, όπου πραγματοποίησε ομιλία στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σειρά συναντήσεων με φορείς και πολίτες και η αντίστοιχη περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Καβάλα και Δράμα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον διάλογο, την κοινωνική παρουσία και τις δημοκρατικές διαδικασίες απέναντι στις μεθόδους παρακράτους που λαμβάνουν χώρα στο σκοτάδι. Στις εκδηλώσεις μάλιστα οι αίθουσες ήταν γεμάτες, ενώ οι αντιδράσεις περιορίστηκαν σε ελάχιστη συμμετοχή, με τον τόνο να δίνουν οι γνωστοί ακροδεξιοί που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις και στους τραμπουκισμούς του προηγούμενου διαστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL