Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Ο Μπέρνι και εμείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Ο Μπέρνι και εμείς

Του Δημήτρη Καραμάνη

Ο Τραμπ αναφέρεται, στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ένωσης», στους κινδύνους του σοσιαλισμού.

Ρεπουμπλικανοί αλλά και μια πτέρυγα των Δημοκρατικών χειροκροτούν. Η κάμερα γυρίζει στον γερουσιαστή Σάντερς που μειδιά ελαφρώς. Αυτή ήταν η πρώτη πράξη της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη ο Σάντερς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Δεν είναι η πρώτη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ούτε καν η πρώτη από την -ας την πούμε σχηματικά- προοδευτική πτέρυγά τους. Η διαφορά του Σάντερς με τους υπόλοιπους υποψηφίους των Δημοκρατικών που επιδιώκουν να καβαλήσουν το κύμα του ριζοσπαστισμού είναι απλή: Αυτός είναι το κύμα.

Αυτός μπήκε μπροστά το 2015 στη μάχη των προκριματικών και έφερε στο προσκήνιο κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα όχι απλά είναι ισχυρές, αλλά εν δυνάμει καθοριστικές στην εκλογή του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ.

Είναι δεδομένο ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός στις ΗΠΑ την επόμενη διετία θα φύγει από τα όρια της επιμέρους αντιπαράθεσης δύο κομμάτων που λίγο έως πολύ για μισό αιώνα, μετά τη δολοφονία και του Μπόμπι Κένεντι, διαφοροποιούνται σε λεπτομέρειες και μόνο με μικρά διαλείμματα, όπως το Obamacare, στην ουσία.

Θα είναι μια μάχη με σκληρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Κυρίως διότι στην απέναντι πλευρά η Ακροδεξιά, όσες μορφές και αν πάρει στον χρόνο, όσο κι αν αποπειράται να εξανθρωπιστεί, πάντα θα συγκροτείται απέναντι στον κίνδυνο του σοσιαλισμού. Ή τέλος πάντων, ό,τι νομίζει αυτή ότι είναι σοσιαλιστικό.

Και αυτό γιατί το νέο που φέρνει στη σημερινή συνθήκη η πολυετής κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού είναι ότι πλέον διολίσθηση προς τον σοσιαλισμό θεωρούνται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στις δομές Υγείας, ο σεβασμός των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και των γηγενών.

Μια τέτοια συνθήκη διαμορφώνεται και στην Ευρώπη, με πολύ βραδύτερους ρυθμούς. Το πεδίο όμως στο οποίο αντιπαρατίθενται και θα αντιπαρατεθούν ο Τσίπρας, ο Κόρμπιν, ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας απέναντι στο ακραίο συντηρητικό μπλοκ στις χώρες τους δεν διαφέρει στην ουσία από τη μάχη που δίνει ο Σάντερς στις ΗΠΑ.

Η ιστορία λοιπόν όχι απλά δεν τελείωσε, αλλά υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να συνεχίσει να γράφεται από τις ανάγκες και την αποφασιστικότητα των λαών, όχι κάπου στη μακρινή Ανατολή, αλλά στην ίδια τη Δύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL