Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Αλ. Τσίπρας: "Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας" / Συσπείρωση για τον εθνικό στόχο με κοινωνικό πρόσημο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας" / Συσπείρωση για τον εθνικό στόχο με κοινωνικό πρόσημο

Να εντείνουν τις προσπάθειές τους "για να μπορέσει η χώρα, αφήνοντας πίσω τις αιτίες της παρακμής και της χρεοκοπίας, να προχωρήσει μπροστά με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στο μέλλον" κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας. Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη της κατοικίας και της ελάφρυνσης των κόκκινων δανείων μέσα από τα επιδόματα ενοικίου και δανείου.

Ταυτόχρονα, προέτρεψε τους υπουργούς να δουν τη μεγάλη εικόνα και να συνεχίσουν αφοσιωμένοι "στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε" καθώς και να μην παρασύρονται "σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά".

"Ευτυχές" που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό τον στόχο

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τα νέα μέλη της κυβέρνησης που, όπως είπε, "ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του Μνημονίου". Υπογράμμισε δε ότι αυτή η εθνική προσπάθεια είχε και έχει πάντοτε σαφές πρόσημο κοινωνικό και πολιτικό και ότι γύρω της συσπειρώθηκαν και συνεχίζουν να συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος "που δεν ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της Αριστεράς, αλλά προέρχονται και από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, αλλά και της λαϊκής Κεντροδεξιάς".

"Αυτή η ένωση δυνάμεων είναι που δίνει τη μεγάλη δύναμη σε αυτή την κυβέρνηση να ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γύρω από τον μεγάλο εθνικό στόχο: το να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε μπροστά στην ανάκαμψη της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από την κρίση" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε ευτυχές το ότι "όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και βλέπουν ότι ήταν το δικό μας πολιτικό σχέδιο που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο ξέφωτο και στη σταθερότητα".

Άγγ. Τόλκας: Προτεραιότητα η προοδευτική συμμαχία

Μιλώντας νωριτερα στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγ. Τόλκας σημείωνε ότι προτεραιότητα και βασικότερη ανάγκη "είναι μια προοδευτική συμμαχία ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα, κόμματα ακραία συντηρητικά που βλέπουμε να ξαναστήνονται ή να εμφανίζονται ακόμα πιο δυνατά". Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πραγματικότητα το έχει φέρει να γίνει γύρω αυτή η συμμαχία γύρω από τον υπαρκτό, βιώσιμο και "με τη μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα πολιτικό πόλο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, τον ΣΥΡΙΖΑ".

Από χώρα παρίας, χώρα πρότυπο

"Δημιουργούμε τους όρους για να μπορέσει η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τις αιτίες της παρακμής και της χρεοκοπίας, να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στο μέλλον. Να μετατραπεί από χώρα παρίας της Ευρώπης σε χώρα πρωταγωνιστή και πρότυπο σε όλους τους τομείς" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας τα στοιχεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον "αγώνα για την ανάκτηση της εργασίας" και για αξιοπρεπείς αμοιβές, υπογραμμίζοντας την υποχώρηση της ανεργίας στο 18,5%, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έθεσε μάλιστα ως πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί συνολικά από τους εργοδότες. "Ήταν αυτή η κυβέρνηση που αποφάσισε και υλοποίησε την πρώτη αύξηση μισθού εδώ και μια δεκαετία, δίνοντας το στίγμα των κοινωνικών της αναφορών και στοχεύσεων" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Διακύβευμα και το σύνταγμα στις εκλογές του Οκτωβρίου

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, υπογραμμίζοντας πως ένα από τα διακυβεύματα θα είναι και το σύνταγμα. "Στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ", η χώρα θα αποκτήσει ένα ακόμη πιο προοδευτικό και προστατευτικό για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά σύνταγμα.

Αντικοινωνική προσέγγιση από τη Ν.Δ.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, μίλησε για "μια σειρά από αλλαγές που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών φρονώ ότι θεωρεί ώριμες δεν υπερψηφίστηκαν από τη Ν.Δ.", υπογραμμίζοντας το όριο συνεχόμενης εκλογής βουλευτών, υποστηρίζοντας πως η καταψήφιση από την αξιωματική αντιπολίτευση απέδειξε ότι "είναι κατεξοχήν το κόμμα της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών οικογενειών και της πρόσληψης της πολιτικής ως επαγγέλματος και όχι ως προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο".

Σημείωσε ακόμη την καταψήφιση εκ μέρους της Ν.Δ. της λεγόμενης εποικοδομητικής δυσπιστίας και όλων των διατάξεων που κατοχυρώνουν και προστατεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών. Του νερού, της ενέργειας, της δωρεάν πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Αποδεικνύοντας έτσι πόσο ακραία νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική σε τελική ανάλυση είναι η προσέγγισή τους" σχολίασε.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΣΙΠΡΑ:

Αφήστε τους υπετιμημένους τεχνοκράτες, συνεχίστε το έργο μας

Όταν διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε ξανά σε "Κασσάνδρες" και στην κατάρρευση όλων των καταστροφολογικών σεναρίων, στον απόηχο του "επεισοδίου" ανάμεσα στον Π. Πολάκη και τον Γ. Στουρνάρα. "Να αφήσουμε τις 'Κασσάνδρες' της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες, που, όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μία από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κεντρικού τραπεζίτη.

"Εμείς", υπογράμμισε, "να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, που είναι να δώσουμε ανάσα την οικονομία, να δώσουμε στήριγμα στους πιο αδύναμους, να προχωρήσουμε στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης στους πολίτες και του διεθνούς κύρους της χώρας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL