Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Τα μυστήρια του Έβρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Τα μυστήρια του Έβρου

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ*

Στις ΗΠΑ το θέμα της χρονιάς φαίνεται να είναι η σκληρή σύγκρουση του Προέδρου Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για το ζήτημα της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Η εμμονή του Τραμπ δικαίως θεωρείται έκφραση μιας ακροδεξιάς και ξενοφοβικής αντίληψης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα τείχος και εδώ, στη χώρα μας. Κατασκευασμένο όχι από τσιμέντο, αλλά από σύρμα και ακίδες, μικρότερο σε μήκος, ένας φράχτης προορισμένος να αποτρέπει όχι μετανάστες από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική, αλλά πρόσφυγες από την Τουρκία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Σε αντίθεση ωστόσο με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, το τείχος αυτό έχει πλέον μια διακομματική αποδοχή. Θεμελιώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011, εγκαινιάστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά το 2012 και διατηρείται μετά το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκφρασμένη αντίθεση του κόμματος στο συγκεκριμένο έργο.

Τα μυστήρια του Έβρου, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ.

Πριν δύο μήνες, τρεις οργανώσεις με κάποιο κύρος και ιστορία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η ΑΡΣΙΣ και η Human Rights 360, έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση που καταγράφει -ένα προς ένα- 39 περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές (ιδίως την Ελληνική Αστυνομία) του Έβρου προς την Τουρκία. Αντίστοιχες καταγγελίες είχε κάνει το 2017 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τις καταγγελίες ακολούθησαν σιωπή και χλιαρές διαψεύσεις.

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς εν προκειμένω είναι η σοβαρή και ενδελεχής έρευνα για αυτές τις καταγγελίες, η απόδοση ευθυνών και φυσικά το τέλος αυτής της πρακτικής που φαίνεται ότι υπάρχει.

Εν τω μεταξύ, το ποτάμι κατεβάζει μακάβρια ευρήματα. Όπως αναφέρει ο τοπικός ιατροδικαστής, από το 2000 έως και το 2018 συνολικά 360 μετανάστες και πρόσφυγες ανασύρθηκαν νεκροί από την ελληνική όχθη του ποταμού Έβρου, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το ποτάμι (αποφεύγοντας τον φράχτη ή την προοπτική της επαναπροώθησης) είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερος.

Η κατεδάφιση του φράχτη του Έβρου και η διενέργεια μιας πραγματικής έρευνας για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο θα μείωνε τα δράματα και τα μυστήρια αυτής της περιοχής και θα αποτελούσε ένα απτό δείγμα αριστερής πολιτικής, δηλαδή μιας πολιτικής που κάνει σαφή τη διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Διαφορετικά, ειλικρινά δεν ξέρω από ποιο ύψος δικαιούμαστε να χαρακτηρίζουμε ως ξενοφοβικές τις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

* Ο Βασίλης Παπαστεργίου είναι μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL