Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το εθνικό και το κοινωνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το εθνικό και το κοινωνικό

Η επίλυση του ονοματολογικού της Βόρειας -ήδη- Μακεδονίας ήταν μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης. Όχι μόνον έλυσε ένα χρονίζον θέμα, αγκάθι για την εξωτερική πολιτική, αλλά επέδειξε και τόλμη, αποφασιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα απέδειξε ότι δεν ορρωδεί μπροστά στο πολιτικό κόστος, απαντώντας σε όσους λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένος με την καρέκλα.

Μπροστά στο εθνικό όφελος, δεν δίστασε να θυσιάσει μια μακρόχρονη και κατά το μάλλον επιτυχημένη συνεργασία και να διακινδυνεύσει την κυβερνητική σταθερότητα και την παραμονή του στην εξουσία. Τελικά βγήκε από αυτή τη δοκιμασία πιο ισχυρός, αλλά αυτό δεν ήταν εκ των προτέρων εξασφαλισμένο.

Όμως η ενασχόληση με τα λεγόμενα εθνικά θέματα είναι για την Αριστερά παρεμπίπτουσα και διευκολυντική για την κυρίως ατζέντα, η οποία είναι κατά βάσιν ταξική. Το πρόταγμα της Αριστεράς δεν είναι το εθνικό, αλλά το κοινωνικό. Η διευθέτηση του "Μακεδονικού" δημιουργεί ένα πιο θετικό διεθνές πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί με μεγαλύτερη ευχέρεια να ξεδιπλωθεί η εσωτερική πολιτική.

Κατά κάποιον τρόπο παρεμπίπτουσα ήταν και η διευθέτηση εν τινι μέτρω ζητημάτων στοιχειώδους αστικού εκσυγχρονισμού, όπως η εκλογίκευση των σχέσεων του κράτους με την Εκκλησία και τα θεσμικά - δικαιωματικά ζητήματα, όπως η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου κ.λπ. Απλώς στην Ελλάδα, λόγω πολιτικής καθυστέρησης και κοινωνικού συντηρητισμού, χρειαζόταν ένα κόμμα της Αριστεράς με άγνοια κινδύνου για να προχωρήσουν. Δυστυχώς, ανάμεσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται και η προστασία των ζώων από την ελληναράδικη βαρβαρότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε λοιπόν τον εθνικισμό και τον σκοταδισμό, αλλά η βασική του κατεύθυνση, το επείγον και άμεσο πολιτικό του καθήκον, είναι να νικήσει τη λιτότητα. Η έξοδος από τα Μνημόνια, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μαζί με τα επερχόμενα μέτρα ανακούφισης (προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις κ.λπ.) είναι αυτά που θα δώσουν το στίγμα και θα εδραιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο εκφραστή των λαϊκών συμφερόντων στον δρόμο για τις εκλογές.

Τους ερχόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά. Έχει να αντιμετωπίσει και να άρει τα αποτελέσματα των Μνημονίων, να τα αφήσει πίσω της επί του πρακτέου, να τα καταστήσει μια άσχημη ανάμνηση και όχι μια διαρκή πραγματικότητα. Όσο προφτάσει μέχρι τον Οκτώβριο. Τα υπόλοιπα στη δεύτερη θητεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL