Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Ο Άδωνις ως πιστολέρο του Σαμαρά και ο αφελής Κυριάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Άδωνις ως πιστολέρο του Σαμαρά και ο αφελής Κυριάκος

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε πρόσφατο άρθρο του Ευάγγελου Αντώναρου για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Ν.Δ. Όπως έγραψε, η εκδήλωση της κοπής της πίτας του Άδωνι Γεωργιάδη «εξελίχθηκε σε μια εντυπωσιακή πρόβα... προνουντσιαμέντου, που δεν αναδείχτηκε αρκούντως. Το σύστημα Σαμαρά έκανε επίδειξη δύναμης υποδηλώνοντας ότι είναι σε θέση να παρακάμπτει τον Μητσοτάκη».

ΕΤΣΙ, με πρόσχημα την κοπή της πίτας σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, προέκυψε «ένα πάρτι της σαμαρικής φράξιας με τον πρώην πρωθυπουργό παρόντα και τον Άδωνι Γεωργιάδη στο γενικό πρόσταγμα με ύφος Ντούτσε. Ως φροντ μαν του Σαμαρά, κήρυξε ανοιχτά τον πόλεμο στους καραμανλικούς, επιτιθέμενος ευθέως στον Νίκο Δένδια, και ταυτόχρονα καπέλωσε τον Μητσοτάκη ζητώντας από τους παριστάμενους υποψήφιους βουλευτές να ανέβουν μαζί του στην εξέδρα και στη συνέχεια τους έβαλε όλους να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή»!!! (Πόσα θαυμαστικά να βάλεις;).

ΠΟΙΟ ήταν το λάθος που είχε κάνει ο Δένδιας; Είχε δηλώσει πως «η Ν.Δ. είναι κεντροδεξιό κόμμα, όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς» και είχε προσθέσει με νόημα: «Εμείς δεν είμαστε αυτό το πράγμα. Ούτε με τον παρόντα αρχηγό ούτε διαχρονικά ήμασταν αυτό το πράγμα». Η δε αναφορά του στον κίνδυνο η Ν.Δ. να πάρει 18% εάν επικρατήσουν οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές ήταν μία, ακόμη, σχεδόν ευθεία βολή κατά των σαμαρικών και του κ. Γεωργιάδη, αλλά και ύστατη προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΙΧΕ όμως και άλλο «αμάρτημα» ο Δένδιας που ενόχλησε τον Άδωνι. Λίγες ημέρες πριν στη Βουλή δήλωσε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που έχει ως σύμβολό του τον αγκυλωτό σταυρό». Για τη συγκεκριμένη δήλωση, μάλιστα, είχε χειροκροτηθεί και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΙ ΤΙ απάντησε ο Άδωνις από τη φιέστα της πίτας για λογαριασμό του ακροδεξιού Σαμαρά; «Άλλοι μπορεί να χαίρονται με τα χειροκροτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς χαιρόμαστε με τα χειροκροτήματα των νεοδημοκρατών» - και όλοι κατάλαβαν πού πάει το πράγμα.

ΤΕΛΙΚΑ αυτό που προκύπτει από το άρθρο του Ευ. Αντώναρου, αλλά και από τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως υπάρχει βρασμός και υπόγειες αντιδράσεις. Δεν ήταν τυχαία, όπως φαίνεται, η ξαφνική υποψηφιότητα του Γ. Βουλγαράκη για τον Δήμο της Αθήνας, όταν μάλιστα στους περισσότερους δήμους της χώρας η Δεξιά κατεβαίνει με δύο - τρεις, ακόμη και τέσσερις συνδυασμούς.

ΚΑΘΩΣ μάλιστα οι δημοτικές εκλογές συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, με το κλίμα στη Ν.Δ. να δημιουργείται από τις εμφύλιες αντιπαραθέσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δύσκολα όλα αυτά θα παρακαμφθούν στη διπλανή κάλπη (των ευρωεκλογών), από την οποία η ηγεσία της Ν.Δ. επιθυμεί να αποσπάσει διαφορά που να διαμορφώσει κλίμα νίκης στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις και σε τοπικό επίπεδο δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία της Ν.Δ. για κλίμα νίκης, είναι πλέον σφόδρα πιθανό το σενάριο για επίσπευση των εθνικών εκλογών τον Μάιο να μην ενεργοποιηθεί και να εξαντληθεί όλος ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας, με τις εκλογές να γίνονται κανονικά τον προσεχή Οκτώβριο με το «Μακεδονικό» σε αποσυμπίεση.

ΑΛΛΩΣΤΕ η κυβέρνηση είναι αυτή που κρατάει τα κλειδιά των εκλογών και κατέχει όλες τις πληροφορίες για τα ενδιάμεσα γεγονότα που θα προκύψουν.

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για την καλλιεργούμενη αισιοδοξία από τη Ν.Δ., τότε ο βρασμός στη Δεξιά δεν αποκλείεται να τινάξει το καπάκι της "γαλάζιας" κατσαρόλας. Μετά τον Δένδια, όπως παρατήρησε ο Ευάγγελος Αντώναρος, άρχισε να κινείται για να εκπροσωπήσει τους κεντροδεξιούς και η Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν παρενέβη τυχαία λέγοντας πως θα αποκαλεί τη γειτονική μας χώρα με το όνομά της, Βόρεια Μακεδονία.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακολουθήσει την ακροδεξιά γραμμή, προκαλώντας οργή στους εταίρους της Ευρώπης και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, έχει κόστος. Υποτίμησε τους κινδύνους και τις αντιδράσεις γοητευμένος από εκείνους που τον έπεισαν ότι με το «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών η εξουσία θα έρθει έτοιμη στο πιάτο. Πως αυτός θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Πιάτο τελικά θα είναι, αλλά, όπως φαίνεται, πολύ - πολύ κρύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL