Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η επίλυση μιας... απρόβλεπτης εξίσωσης με πολλούς νικητές

Επιβράβευση και από τη Διάσκεψη του Μονάχου - Η διεθής κοινότητα υποβάλλει τα σέβη της στο τολμηρό επίτευγμα των Τσίπρα και Ζάεφ


ΜΟΝΑΧΟ. ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Η υποψηφιότητά τους για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και η από κοινού βράβευση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ με το βραβείο Ewald Von Kleist της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια έρχεται ως συμβολικό επιστέγασμα της προσφοράς τους στη διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά από τις εξαιρετικά δύσκολες, αλλά τελικά επιτυχείς προσπάθειες, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ, έλυσαν μια διαφορά που επί σχεδόν τριάντα χρόνια συνιστούσε «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης όμως συνιστούσε και μια επικίνδυνη παράμετρο στην πάντα πολύπλοκη εξίσωση των Βαλκανίων, που, όσο παρέμενε σε εκκρεμότητα, εγκυμονούσε απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδας όσο και για την Ε.Ε. Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα προσέφερε και ένα ανυπολόγιστης σημασίας διπλωματικό αποτέλεσμα για την ίδια την Ε.Ε. και τη σταθερότητά της, δίνοντας παράλληλα στη Βόρεια Μακεδονία τη δυνατότητα να προχωρήσει την ενταξιακή της πορεία σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ όπως επιθυμούσε. Κυρίως όμως κερδίζει για τον εαυτό της ένα ανυπολόγιστης σημασίας διπλωματικό αποτέλεσμα, θωρακίζοντας τη βόρεια «γειτονιά» από επιβουλεύσεις τρίτων, εκτός Ε.Ε., χωρών που δημόσια και διακηρυγμένα αναζητούσαν τρόπο να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα, μέσω της λύσης του ονοματολογικού, αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στα Βαλκάνια και αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Η καλύτερη είδηση των τελευταίων χρόνων

Αυτά είναι στοιχεία που εξηγούν αφενός την πρόσφατη αναφορά Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη είδηση των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη και αφετέρου την ικανοποίηση που σε κάθε ευκαιρία εκφράζει η αμερικανική πλευρά, όπως αναμενόταν να γίνει και στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, στο περιθώριο της διάσκεψης, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν.

Στη χθεσινή ομιλία του στο Μόναχο, από το βήμα της σημαντικότερης διεθνούς διάσκεψης για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, ο Αλ. Τσίπρας αναμενόταν να επισημάνει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε., και να υπογραμμίσει «τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων απέναντι στη λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού». Επρόκειτο να υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, που ενισχύεται από την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα Μνημόνια, να αναφερθεί στην επίλυση του "Μακεδονικού" και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Πλέον, η Ελλάδα κερδίζει το πλεονέκτημα να μη σπαταλά περαιτέρω διπλωματικό κεφάλαιο, αλλά να επικεντρώσει την προσοχή στον εξ Ανατολών γείτονα, έχοντας μάλιστα αναβαθμισμένο κύρος και την αναγνώριση του ισχυροποιημένου ρόλου της εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Έτσι, για την ίδια τη χώρα είναι αυτονόητα τα διπλωματικά και εθνικά οφέλη, ενώ με το πέρασμα του χρόνου θα ανοίξει πλέον και ο οικονομικός - εμπορικός δρόμος Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες των δύο χωρών.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πλέον εκπέμπει μια εντελώς διαφορετική εικόνα διεθνώς και αντιμετωπίζεται αντίστοιχα. Σε αυτό το επίτευγμα της χώρας κατέχει ιδιαίτερη και καθοριστική συμβολή αυτή η επίλυση της διαφοράς με τη γειτονική χώρα. Ακόμα και η βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού επί γερμανικού εδάφους έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς μοιάζει να αντικατοπτρίζει μια πολύ σημαντική στροφή ως προς την αντιμετώπιση της γερμανικής πλευράς απέναντι στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η στάση της από το 2010 και έπειτα απέβη καταστροφική για τη χώρα μας.

Ο «γερόλυκος» Γερμανός διπλωμάτης και επικεφαλής της διάσκεψης του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ανοίγοντας τις εργασίες εξήρε τους δύο ηγέτες, σημειώνοντας ότι «έβαλαν τέλος σε μια διαφωνία που αποτελούσε εμπόδιο στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο» προσθέτοντας ότι η εποικοδομητική λειτουργία μπορεί να λειτουργήσει. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το παράδειγμα Τσίπρα και Ζάεφ αποτελεί παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις εντός και εκτός Ε.Ε., που αν και φαινομενικά δεν επιλύονται, μπορούν να επιλυθούν αν επιδειχθεί πολιτικό θάρρος. Την ικανοποίησή της για την επικείμενη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι, συγχαίροντας τις δύο ηγεσίες για το «αξιοθαύμαστο επίτευγμά τους, που μας εμπνέει όλους». «Κι αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την ασφάλεια» πρόσθεσε. Παραπέμποντας δε στη διάσημη φράση του Ν. Μαντέλα πως «όλα φαίνονται απίθανα μέχρι να γίνουν πραγματικότητα», σχολίασε ότι «αυτό μας το δίδαξαν και οι φίλοι μας στα Βαλκάνια».

Το πολιτικό σκηνικό μετά τις Πρέσπες

Οι Πρέσπες επέφεραν μεγάλες πολιτικές αναταράξεις τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στην Ελλάδα. Με αιχμή τη συμφωνία επιταχύνεται σημαντικά η αναδιάταξη του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, με τον διαχωρισμό ανάμεσα στον προοδευτικό και τον συντηρητικό πόλο να έχει γίνει πιο ευκρινής.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει τον στόχο τής δημιουργίας ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου και έτσι ο περιορισμένος ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε πριν αναχωρήσει για το Μόναχο εν μέρει αποτύπωσε και αυτή τη στόχευση. Με τις επιλογές των Άγγ. Τόλκα (υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής) και Θ. Μωραΐτη (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών) εν προκειμένω να δείχνουν "το επιχειρούμενο άνοιγμα στον προοδευτικό σοσιαλιστικό χώρο του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ". Παράλληλα, δόθηκε εκ νέου έμφαση σε πρόσωπα της νέας γενιάς, με την τοποθέτηση της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου ως υφυπουργού με αρμοδιότητα Μακεδονίας - Θράκης (στη θέση της Κ. Νοτοπούλου) και του Κώστα Μπάρκα ως υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (στη θέση του Ν. Ηλιόπουλου).

Δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, όπως είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ, ορίζοντας υπουργό τον Γ. Κατρούγκαλο και αναπληρώτρια με αρμοδιότητα την ευρωπαϊκή πολιτική τη Σία Αναγνωστοπούλου. Αύριο, οπότε θα έχει επιστρέψει ο πρωθυπουργός, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια