Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Απέφυγε να επενδύσει στις υποσχέσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ / Ο Μητσοτάκης "ξέχασε" τα πρωτογενή πλεονάσματα στο Μόναχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απέφυγε να επενδύσει στις υποσχέσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ / Ο Μητσοτάκης "ξέχασε" τα πρωτογενή πλεονάσματα στο Μόναχο

Ταξίδι στο Μόναχο χωρίς το αίτημα της επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων πραγματοποίησε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε -στις επαφές και τις ομιλίες του στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας- να μην επενδύσει στις υποσχέσεις του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Μάνφρεντ Βέμπερ “για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους αν υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση”.

Άλλωστε -όπως αναγνωρίζουν "γαλάζιες" πηγές-, “το επικοινωνιακό χαρτί του κ. Βέμπερ αποδυναμώθηκε αισθητά από την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, που κατέστησε σαφή την έλλειψη αρμοδιότητας οιουδήποτε προέδρου της Κομισιόν να λαμβάνει αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα”. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ζάιμπερτ -μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Χριστιανοκοινωνιστή Βέμπερ- είχε επισημάνει “ότι είναι σε ισχύ οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων».

Προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου- ευθυγραμμίστηκε με τους όρους της γερμανικής “ορθοδοξίας” και πειθαρχίας στο μέτωπο της οικονομίας. Υποστήριξε πως “αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της”, ενώ πρόταξε την “ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στο αίτημα για επανεξέταση των πρωτογενών πλεονασμάτων και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αξιολόγησε ως τα σημαντικότερα ζητήματα “την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την ασφάλεια, και συγκεκριμένα την προστασία των συνόρων”. Φυσικά, η κυρία Καρενμπάουερ... συμφώνησε απόλυτα.

Αφήγημα για εσωτερική κατανάλωση

Πολιτικοί παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς σχολιάζουν στην “Α” πως “οι υποσχέσεις του κ. Βέμπερ προς τη Ν.Δ. περί αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων συγκροτούν ένα αφήγημα για εσωτερική κατανάλωση, με περιορισμένη -όπως αποδείχτηκε- ημερομηνία λήξεως”. Εξηγούν δε πως “ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διαφωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αναζητούσε αντιστάθμισμα στην απόλυτη προσήλωση της Ν.Δ. στο πεδίο των μεταμνημονιακών συμφωνιών. Στην ουσία, πήγε στο Μόναχο με κεντρικό πρόταγμα να χτίσει γέφυρες αξιοπιστίας σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός”.

Σε αυτό το φόντο, η Ν.Δ. θα εμμείνει στο “σταθερό” αφήγημα της “καταστροφολογίας” για την πορεία της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -στον απόηχο των θετικών προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη- ισχυρίστηκε από το Μόναχο πως “η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική και οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα”...

Η μπάλα στην εξέδρα

“Μόνο το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου δεν μου ζητήσατε, κύριε Τσίπρα” απάντησε με εμφανή δυσφορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση και στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα “αν θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020”. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη επιχείρησε να διαψεύσει τα σενάρια “υπόγειας συνεννόησης Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.” ενόψει της προεδρικής εκλογής του 2020, σημειώνοντας πως “δεν θα προτείνουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Κώστα Σημίτη".

Τα κεντρικά στελέχη του κόμματος ωστόσο περιορίζονται να εκφράσουν τον “σεβασμό και την εκτίμησή” τους στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στο θέμα της ανανέωσης της θητείας του -"γαλάζιας" προέλευσης- Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο καθώς, όπως είχε πει, «δεν έχω πειστεί μέσα από την πολιτική διαδρομή του κ. Παυλόπουλου ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Πρώην στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως “η παράταξη δεν θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2020, καθώς δεν συγκεντρώνει ερείσματα στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά”. Επισημαίνουν ωστόσο παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους. Πρόκειται για δύο ζητήματα που βρίσκονται εκτός του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης που προκρίνει η Ν.Δ. Άρα, ίσως ο κ. Παυλόπουλος να μην είναι ένας... βολικός Πρόεδρος στο ενδεχόμενο 'γαλάζιας' διακυβέρνησης”.

Με επίσημη θέση την “πολυγλωσσία”

Η πολυγλωσσία αποτελεί την... επίσημη θέση της Ν.Δ. αναφορικά με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε, η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Σπυράκη γνωστοποίησε το “αναφαίρετο δικαίωμα των βουλευτών να αναφέρονται σε ανεπίσημες συνομιλίες όπως αυτοί νομίζουν”. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ. επιμένουν να κλείνουν το (δεξί) μάτι στο κοινό των νεομακεδονομάχων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως τη γειτονική χώρα “θα τη λέω Σκόπια όπως την έλεγα πάντα”. “Είμαι κατά της σύνθετης ονομασίας” διαμηνύει ο Μάκης Βορίδης. “Εγώ Σκόπια θα λέω και σε Σκοπιανούς θα αναφέρομαι” αναφέρει ο Δημήτρης Σταμάτης. “Προσωπικά θα συνεχίσω να λέω Σκόπια, καθώς με αυτόν τρόπο δείχνουμε τα αισθήματα μας για τη συμφωνία” σημειώνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Στον αντίποδα, η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ευθαρσώς “θα χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία", ο Κωστής Χατζηδάκης αναγνωρίζει πως “η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον η επίσημη ονομασία με υπογραφή -δυστυχώς- της Ελληνικής Δημοκρατίας” και ο Κωνσταντίνος Τσιάρας υπογράμμισε πως "η γειτονική χώρα προφανώς θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας".

Σε αυτό το φόντο, η Μαρία Σπυράκη υποστήριξε πως “στη Ν.Δ. δεν έχουμε δύο γραμμές για το ονοματολογικό”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL