Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Οι μειοδοσίες έχουν πάντα δεξιό άρωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μειοδοσίες έχουν πάντα δεξιό άρωμα

ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ

Ευτυχώς, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν ξεχνούν. Ανθρωποι που η Δεξιά, προπολεμική και μεταπολεμική, είχε θέσει στο περιθώριο, όταν δεν τους τύλιγε σε μια κόλλα χαρτί, με την κατηγορία της προδοσίας και απαλλασσόταν μια και καλή απ’ αυτούς.

Το 1989 κάποιοι ηγέτες της Αριστεράς έδωσαν συγχωροχάρτι στους φασίστες και στήριξαν τη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στην οποία είχαν λουφάξει τα παιδιά και τα εγγόνια του Αδόλφου.

Το λάθος φαίνεται σήμερα με την αναβίωση του κλίματος τρομοκράτησης των σκεπτόμενων Ελλήνων από τραμπούκους της Ακροδεξιάς, οι οποίοι όμως απολαμβάνουν της ανοχής ή της στήριξης της Δεξιάς.

Το επίθετο "προδότης" ανέβηκε και πάλι στην επιφάνεια και κυριαρχεί στις συμμορίτικες επιδρομές των ακροδεξιών αλλά και μέσα στη Βουλή με παραλλαγές: μειοδότης για παράδειγμα.

Το πρόβλημα θα ήταν ασήμαντο αν αυτές οι κραυγές προέρχονταν μόνο από τη Χρυσή Αυγή ή τον κ. Λεβέντη. Δυστυχώς, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του μεταμφιεσμένου ΠΑΣΟΚ προσχωρούν σ’ αυτή την πρακτική και μέσα στον πανικό τους για την επιμήκυνση της απουσίας τους από την εξουσία υπονομεύουν το όλο πολιτικό σύστημα.

Ο «εκκρεμής» ηγέτης της Ν.Δ., μπροστά στην εφόρμηση του πολυλογά αντιπροέδρου του, πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο, καθιστώντας εξόχως δύσκολο αυτό που κατά τα άλλα δηλώνει ότι επιθυμεί: την εθνική συνεννόηση.

Έτσι, αποπειράθηκε την Τρίτη να απαξιώσει εκ των προτέρων την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, γνωρίζοντας προφανώς τις θέσεις της άλλης πλευράς.

Ο μίζερος πολιτικός, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή η επίσκεψη δεν πρόκειται να φέρει κάτι νέο, αλλά αποσκοπεί στην επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, έθεσε από πριν το πλαίσιο: «Ελπίζω -είπε- από την επίσκεψη αυτή του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν τουλάχιστον στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης να έχουμε κάποια θετικά νέα».

Το μήνυμα ήταν σαφές: χωρίς ανακοίνωση του Ερντογάν για επαναλειτουργία της σχολής η επίσκεψη Τσίπρα απέτυχε.

Δεν γνωρίζω πόσο δασκάλεψαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αδερφή του ή τα παλιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ασχοληθεί (;) με το θέμα επί σαράντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση.

Το ερώτημα στο οποίο ποτέ δεν θα απαντήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί το κλείσιμο της σχολής το 1971 (επί ελληνοχριστιανικής διακυβέρνησης από τους ήρωες των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη) ποτέ δεν ήταν στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Γιατί ξαφνικά έγινε τώρα τόσο σπουδαίο; Μήπως επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή που επισκέπτεται επίσημα τη Χάλκη;

Παρένθεση: η συνεχής αναφορά στην επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου ακόμη και από την «κυβερνητική» ΕΡΤ είναι άστοχη. Ο Βενιζέλος πήγε στη Χάλκη το 1933 ως πρώην πρωθυπουργός.

Τι κάνουν οι Έλληνες αντίπαλοι του πρωθυπουργού για να υποβαθμίσουν την επίσκεψή του; Απλώς ενθαρρύνουν τον Ερντογάν να αναβάλλει τη λύση.

Ο αμετροεπής Κ. Μητσοτάκης είπε και τον καημό του: «Ας αφήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση αυτή τα σοβαρά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση»...

Τι έπραξε γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά; Προσπάθησε να αλλάξει τη ραχατλίδικη νοοτροπία τού «άσε το πρόβλημα για τους επόμενους» και αφού έφερε τις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, συνέβαλε να αναβαθμιστούν οι σχέσεις με τις λοιπές βαλκανικές χώρες, προώθησε τη λείανση των σχέσεων στα δυτικά Βαλκάνια και έβαλε τέλος στην παρανοϊκή αντιπαλότητα με την ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, έκανε βήματα ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ισχυρούς συμμάχους, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και να προωθήσει αυτό που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν άγγιζαν, την απαλλαγή δηλαδή του Κυπριακού από το πιο σοβαρό αγκάθι του: την παρουσία των «εγγυητριών» δυνάμεων.

Αν αύριο συμφωνηθεί η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, τι θα πει ο ακροδεξιός θίασος;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL