Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Ωραίοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ωραίοι...

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία είχε καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει συναινετικά σε αυτή την υπόθεση.

Η πρότασή της να ξεκλειδώσουν όλα ανεξαιρέτως τα άρθρα με 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή, ώστε η επόμενη Βουλή να τα διαμορφώσει όπως θέλει μόνο με 151 ψήφους -και με πολιτική πλειοψηφία της τάξης του 35%-, δεν ήταν μια συναινετική πρόταση. Απεναντίας, ήταν μια πρόταση εντελώς αντίθετη με το πνεύμα της αναθεώρησης, που απαιτεί οι αλλαγές στο σύνταγμα να γίνονται με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση.

Έκανε και άλλες ακροβασίες, στο διάστημα αυτό, η Ν.Δ. Όπως ο εκβιασμός ότι, αν δεν ψηφιστεί προς αναθεώρηση το άρθρο 16, όπως η ίδια επιθυμεί, θα μπλοκάρει στο σύνολό της την αναθεωρητική διαδικασία, ακόμα και το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών. Ενώ για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μετέβαλε απροκάλυπτα την αρχική της άποψη, που συμφωνούσε με εκλογή από τον λαό, αν η Βουλή δεν εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το τελευταίο παιχνιδάκι της Ν.Δ. είναι να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να την αλλάξει μετά «που θα γίνει κυβέρνηση». Με στόχο, λένε τα τζιμάνια της Πειραιώς, να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου από τις εκλογές και να μην μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή του 2020 για να ρίξει την κυβέρνηση.

Δηλαδή αυτοί πιστεύουν όχι μόνο ότι θα κερδίσουν τις εκλογές του 2019, αλλά και ότι σε λίγους μήνες θα είναι ώριμοι για να ξαναπέσουν. Ωραίοι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL