Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Συνταγματική αναθεώρηση και πολιτική πόλωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνταγματική αναθεώρηση και πολιτική πόλωση

Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση έρχεται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στρατηγική της αντιπολίτευσης, η οποία έχει επιλέξει την κάθετη αντιπαράθεση και τη στρατηγική της έντασης απέναντι στην κυβέρνηση.

Από τη συζήτηση που έχει γίνει στις επιτροπές προκύπτει συμφωνία για την αναθεώρηση επτά άρθρων, που αφορούν την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις εκλογές, την ποινική ευθύνη των υπουργών, τη βουλευτική ασυλία, την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των αποδήμων, τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και την εκλογή των ανεξάρτητων αρχών.

Ταυτόχρονα, πέρα από τα σημεία ξεκάθαρης πολιτικής διαφωνίας (απλή αναλογική, κοινοβουλευτικές θητείες κ.λπ.), η Ν.Δ. -που εξ αρχής έχει μιλήσει για «συριζοποίηση» του συντάγματος- έχει καταψηφίσει και προτάσεις που αφορούν τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, την προστασία από διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου, το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, τον δημόσιο έλεγχο στα βασικά κοινωνικά αγαθά, τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ζώων, τα δημοψηφίσματα, τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, τη νησιωτικότητα και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Θα έχουν λοιπόν πολύ ενδιαφέρον οι θέσεις των κομμάτων πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αν ακουστούν. Διότι το μέγα πάθος της Ν.Δ. -και ιδίως της ακροδεξιάς της πτέρυγας- για εντάσεις και καταγγελίες σε όλα τα επίπεδα είναι εξαιρετικά πιθανόν να επηρεάσει το όλο κλίμα. Ενώ η Ν.Δ. κρατάει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τα πάντα μέσα από διαδικαστικούς ελιγμούς ή και εκβιασμούς. Θα δούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL