Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: / Γιώργος Κατρούγκαλος: Διάλογος για δημοκρατική και ειρηνική λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: / Γιώργος Κατρούγκαλος: Διάλογος για δημοκρατική και ειρηνική λύση

Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση με τη Βενεζουέλα; Η πραγματική θέση κι όχι αυτή που εμφανίζεται στον... μαχητικό Τύπο που λειτουργεί με τη Νέα Δημοκρατία ως συγκοινωνούντα δοχεία;

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει απερίφραστα το αυτονόητο, όπως δηλώνει στην “Α” ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος: Πρώτον, ότι μόνο με τον διάλογο μπορεί να βρεθεί μια δημοκρατική και ειρηνική λύση και, δεύτερον, ότι τάσσεται εναντίον κάθε είδους επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα, η χώρα μας συνδιαμόρφωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως συνόλου κι όχι ως κάθε κράτους - μέλους ξεχωριστά, έναντι της κρίσης στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη. Κι αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει “η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”, όπως τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προτεραιότητα είναι να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Και παράλληλα να αποκλιμακωθεί η ένταση, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμφυλίου πολέμου. Για την επίτευξη δημοκρατικής και ειρηνικής λύσης θα πρέπει να μεσολαβήσει η διεθνής κοινότητα ώστε να διεξαχθούν δίκαιες, τίμιες εκλογές που θα εκτονώσουν την ένταση με τον τρόπο που ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε εξ αρχής υπέρ μιας ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας. Υπέρ μιας ομάδας επαφής, η οποία, σε συνδυασμό με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Βολιβία, θα μεσολαβούσε ώστε να γίνει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν τον λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές.

Βεβαίως, αρκετά κράτη - μέλη της Ε.Ε. έσπευσαν να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο, κάτι που δεν έκανε η Ελλάδα - και άλλες χώρες. Όπως επισημαίνει ο Γ. Κατρούγκαλος, “είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε”.

Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL