Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Στο παρα πέντε / Παλέρμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο παρα πέντε / Παλέρμο

Ένας επιβλητικός όγκος, με ένα κάστρο που φαντάζει τη νύχτα, με έκαναν να νομίσω ότι εκεί είναι ο πυρήνας της ομορφιάς. Κι όμως, η ομορφιά της πόλης είναι καθαρά αστική, έχει σχέση με την ιδιαιτερότητα του δομημένου χώρου.

Ο χώρος αυτός είναι γεμάτος από πολυκατοικίες -οι πιο πολλές οκταώροφες και βάλε- που διατρέχουν το ιστορικό κέντρο. Σ' αυτόν τον πυρήνα συναντάς μια απίθανη συσσώρευση σωσμάτων του παρελθόντος που συμφύονται με στενά σοκάκια πραγμάτων και προσώπων, σεντονιών και κρεμασμένων ρούχων. Το είχα ξαναδεί αυτό το έργο στη Νάπολη, αλλά εδώ ήταν το κάτι άλλο: μια απίστευτη σύζευξη επικής αρχιτεκτονικής και παλιατζούρας.

Το Παλέρμο είναι η χώρα του Μονταλμπάνο, ας είναι αυτός εφεύρημα του Καμιλέρι, που δεν προσφεύγει με τις «υποθέσεις» του και πολύ στη Μαφία. Όμως αυτή βρήκε εκεί ευνοϊκό έδαφος για να αναπτύξει τις μπίζνες της. Σήμερα, σε κεντρική θέση της πόλης βρίσκεται μια απλή, αλλά καλλιτεχνική αναπαράσταση του αγώνα που έγινε για να εξαφανιστεί ή εν πάση περιπτώσει να περιοριστεί η Μαφία. Πέρα από αυτή, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο Γκαριμπάλντι, ο Καβούρ, είναι οι προσωπικότητες που δεσπόζουν στην αγαλματοποιία της πόλης, αλλά υπάρχουν πολλές δημιουργίες, μικρές, μεγάλες, κλασικές, σύγχρονες, μεταμοντέρνες!

Στους τοίχους τα γκράφιτι είναι σχετικά λίγα, πράγμα που λέει «κάτι» για τη θετική συσχέτιση αθλιότητας και εκφραστικότητας. Να μην ξεχάσω και ένα γκράφιτι ελληνικό που είδα, που πρόβαλλε τον «Αστέρα των Εξαρχείων»...

Αυτή η πόλη έχει θαυμάσια πάρκα παράλληλα στη θάλασσα. Έχει και έναν βοτανικό κήπο με δένδρα γιγάντια, υπέρογκα, θαυμαστά, καρτποσταλικά εντέλει: οι φίκοι και οι αγγελικές θυμίζουν κάποτε τη Ρόδο, με τις ρίζες τους ορατές να διακλαδίζονται επί του εδάφους. Το περίεργο είναι πως γύρω από το ιστορικό κέντρο, αλλά και μέσα σε θύλακες που διεισδύουν σ’ αυτό, βρίσκεται το βασίλειο των σκουπιδιών - κάτι που σε αφήνει έκπληκτο.

Την Κυριακή οι μεγάλες πεζοδρομήσεις ανοίγουν τον χώρο της πόλης και επιτρέπουν στις αγορές να κινούνται με άνεση. Μία από αυτές, πάντως, διαθέτει είδη υπεράνω περιγραφής, που συγκρίνονται μόνο με εκείνα τα παλιατζίδικα που άνοιξαν στην Ελλάδα τα χρόνια μετά τον μεγάλο επαναπατρισμό των Ελλήνων από τις ανατολικές χώρες.

Για τον αέναο αγώνα της Αθήνας να σταθεί δίπλα σε πόλεις σαν το Παλέρμο ανακάλεσα τους στίχους του «φρεσκοπεθαμένου» φίλου μου Αντώνη Σκουλούδη: «Το μόνο που σε παρηγορεί - είναι να τρέχουν οι άλλοι - λιγότερο»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL