Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Κίτρινα Γιλέκα: Η «Συνέλευση των Συνελεύσεων» στο Κομερσί έχει μεγάλη συμμετοχή1
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίτρινα Γιλέκα: Η «Συνέλευση των Συνελεύσεων» στο Κομερσί έχει μεγάλη συμμετοχή1

Lucie Delaporte

Στην κοινότητα του Meuse, 75 αντιπρόσωποι των κίτρινων γιλέκων βρέθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη συνέχεια που θα δοθεί στο κίνημα. Στην ατζέντα, ανταλλαγή εμπειριών και ζωντανές συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή δημιουργία δομών του κινήματος. [...]

Ο Πατρίκ από το Παρίσι επισημαίνει ότι το θέμα που συνεχώς επανέρχεται στους διαδρόμους της αγοράς στην πλατεία Ρεουνιόν του 20ού διαμερίσματος είναι το θέμα της στέγασης, των πολύ ακριβών ενοικίων, ενώ η Λουίζ εξηγεί ότι μιλάει εδώ εξ ονόματος της γυναικείας ομάδας κίτρινων γιλέκων της περιοχής του Παρισιού, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε «για να υποστηρίξει τα ιδιαίτερα αιτήματα των γυναικών, που έχουν μείνει στο περιθώριο των κίτρινων γιλέκων. Γιατί πιο πολύ εργάτης από τον εργάτη είναι η γυναίκα του εργάτη».

Ο αντιπρόσωπος της Ορμπούρ-Βιρ, μιας κωμόπολης της Αλσατίας, περιγράφει από την πλευρά του την ευπρόσδεκτη παρουσία των δικυκλιστών στο κίνημα: «Μπορώ να σας πω ότι όταν είναι εκεί, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό», αναφέρει με ικανοποίηση.

Ένας αντιπρόσωπος της Ντιζόν εξηγεί με τη σειρά του πως, αν και η κινητοποίηση στην πόλη παραμένει σημαντική, «το πρόβλημα είναι ο συντονισμός όλων των δράσεων. Υπάρχουν πολλές ομάδες που δρουν η κάθε μια μόνη της», παραπονιέται. «Είδα ότι υπήρχαν για παράδειγμα πολλοί που έφτιαχναν ωραία φυλλάδια. Θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να τα μοιραζόμαστε, για να μην ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό ο κάθε ένας χωριστά», πιστεύει ένας αντιπρόσωπος της Μπεζανσόν.

Πολλοί εκφράζουν σήμερα την αγωνία τους να μεγαλώσει το κίνημα, συνδεόμενο κυρίως με τους αγώνες των μισθωτών στις επιχειρήσεις. «Αρχικά, συναντηθήκαμε με την ένωση των αυτοκινητιστών VTC, διηγείται ο Αντέλ, αντιπρόσωπος της συνέλευσης της Ρανζί. Μια μικρή οικογένεια φτιάχτηκε. Σήμερα υποστηρίζουμε τους εργαζομένους της [εταιρίας μεταφορών] Geodis και φυσικά όλους τους εργαζομένους που αγωνίζονται».

Πρέπει άραγε να καλέσουν στη γενική απεργία της 5ης Φεβρουαρίου, όπως καλούν για παράδειγμα το συνδικάτο CGT και η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν; Πάνω στο θέμα γίνεται σφοδρή αντιπαράθεση, όπως και για το χώρο που θα δώσουν στα συνδικάτα μέσα στο κίνημα. Μερικοί αρνούνται για λόγους αρχής να συσχετιστούν με συνδικαλιστικά συνθήματα, ενώ τα συνδικάτα έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό έξω από το κίνημα.

Ποια αιτήματα να προτάξουν; Η συζήτηση ανάβει ανάμεσα σε αυτούς που εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς να καταλήξουν σε λεπτομερή πλατφόρμα και σε αυτούς που κρίνουν σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κυρίαρχες τάσεις γύρω από την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη ή τις δημοκρατικές διεκδικήσεις.

«Πρέπει να προβάλουμε τα αιτήματα που ενώνουν», ισχυρίζεται ένας συμμετέχων, ενώ ένας άλλος προτείνει «να συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία, για να μπορέσουμε να μαζικοποιήσουμε το κίνημα». «Ή τουλάχιστον να συμφωνήσουμε σε ό,τι δε θέλουμε άλλο, γιατί αν έχουμε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, αυτό μπορεί να μας διχάσει», θεωρεί ένας άλλος.

La discussion, alors que la soirée avance et que la nuit est tombée depuis longtemps, finit par patiner un peu. « J’ai l’impression qu’on est à Nuit debout, là », s’agace à nos côtés un jeune homme barbu.

Όσο η βραδιά προχωράει κι ενώ έχει νυχτώσει εδώ και ώρα, η συζήτηση αρχίζει να ξεφεύγει λίγο. «Έχω την αίσθηση ότι είμαστε στις Νύχτες Ορθίων [κίνημα του 2016]», εξανίσταται δίπλα μας ένας νέος με μούσι.

Άλλος ανησυχεί: «Δε θα βγούμε από αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς κείμενο, αλήθεια!» «Οι άνθρωποι δεν ήρθαν εδώ για πλάκα, μας εξηγεί ο Πατρίκ από το Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση, προμηνύεται μια πολύ περίπλοκη διαμάχη για τη διάρθρωση του κινήματος», προβλέπει.

Η ιδέα να γραφτεί ένα κοινό κείμενο ενεργοποιείται επιτέλους το επόμενο πρωί.

Στο τέλος της βραδιάς, η συζήτηση εκτροχιάζεται με αφορμή τη στάση απέναντι στην Ακροδεξιά και η γλυκιά γαλήνη που σημάδεψε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας εξαφανίζεται για λίγα λεπτά. Παρότι πολλοί συμμετέχοντες ζήτησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας να παρθεί καθαρή θέση απέναντι σε κάθε μορφή ξενοφοβίας, σεξισμού ή ομοφοβίας, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον τρόπο διαφοροποίησης από την Ακροδεξιά.

«Αρκετά μας έχουν αποκαλέσει φασίστες. Πρέπει να πούμε ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν καμία σχέση με εμάς», εκτιμά μία συμμετέχουσα, η οποία προτείνει η συνέλευση να καταδικάσει ρητά τις βιαιότητες που διέπραξαν την ίδια μέρα ομάδες της Ακροδεξιάς.

«Υποτίθεται ότι είμαστε ακομμάτιστοι», τονίζει ένας νέος, ο οποίος ενοχλείται με την ιδέα να στοχοποιείται, λίγο ή πολύ ρητά, το κοινοβούλιο. «Δεν είναι πολιτικό κόμμα η Ακροδεξιά!», του αντιτείνει αυτή που έκανε την πρόταση. «Μα είναι!», παίρνει την απάντηση.

Ενώ η κόπωση αρχίζει να γίνεται εμφανής, ο Κλωντ, που παίζει απόψε το ρόλο του διαιτητή, ξαναπαίρνει το μικρόφωνο, για να θέσει το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Πώς να οργανωθούμε, για να παραμείνουμε όσο πιο δημοκρατικοί γίνεται;»

Πρέπει να απαιτήσουμε όλοι οι αντιπρόσωποι να τηρούν τις επιταγές των εντολέων τους; Χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων; Πολλές παρεμβάσεις υπερασπίζονται την ιδέα να μην επιβληθεί προπαντός κανένας πανεθνικός χαλκάς στις τοπικές συνελεύσεις. «Οι τοπικές συνελεύσεις πρέπει να είναι κυρίαρχες», θεωρεί μία συμμετέχουσα.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: «Η δημοκρατία είναι πολύ δύσκολη, το βλέπουμε ακόμα σήμερα», καταλήγει ο Κλωντ από τη μακρά του εμπειρία στην πολιτική.

Μετάφραση: Γιώργος Κορφιάτης

1 Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο γαλλικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, στις 27 Ιανουαρίου 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL