Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση των δήμων; Προτίθεστε να υιοθετήσετε το εργαλείο του συμμετοχικού προϋπολογισμού;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση των δήμων; Προτίθεστε να υιοθετήσετε το εργαλείο του συμμετοχικού προϋπολογισμού;

Πως θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση των δήμων; Προτίθεστε να υιοθετήσετε το εργαλείο του συμμετοχικού προϋπολογισμού;

Απαντούν νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι, επικεφαλής αυτοδιοικητικών σχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Μανώλης Μπουσούνης, Υποψήφιος Δήμαρχος Πετρούπολης

Είναι πολύ όμορφο να συμμετέχουμε στα κοινά και να αγωνιζόμαστε η φωνή μας ώστε η έκφραση μας, η επιλογή μας, ως πολίτες, να μην παραχαράσσεται. Είναι ακόμη πιο όμορφο και δημοκρατικό οι πολίτες και οι συλλογικότητες μας να αποκτήσουν λόγο και δύναμη στη λήψη αποφάσεων, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας πιο αποτελεσματικά. Εμείς θεωρούμε ότι η απλή αναλογική θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη συμμετοχή στα κοινά.

Θέλουμε όμως να προάγει την ίδια τη λαϊκή συμμετοχή στην διακυβέρνηση των δήμων. Η συμμετοχή των συμπολιτών στην διακυβέρνηση του δήμου μας είναι κεντρικός στόχος για εμάς. Μια συμμετοχή που θα οδηγεί από την άμεση αποκατάσταση της λακούβας στο δρόμο μέχρι την κατάρτιση οικονομικών προτάσεων. Γι αυτό το σκοπό, θα αξιοποιήσουμε υφιστάμενα τεχνολογικά εργαλεία και καινοτομίες για την αναβάθμιση της συμμετοχής των πολιτών από την πρώτη στιγμή - ενδεικτικά αναφέρω τη δωρεάν εφαρμογή sense.city. Έτσι, κτίζοντας καθημερινά ο πολίτης μια σχέση ελέγχου και συμμετοχής με τις υπηρεσίες του δήμου, θα περάσουμε και στην αναβάθμιση της ίδιας της παρέμβασης των πολιτών στη διακυβέρνηση των δήμων.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που παρέχεται στους δήμους από το Υπουργείο Εσωτερικών Φιλόδημος Ι και ΙΙ (αναβάθμιση παιδικών χαρών, σχολείων, αθλητικών χώρων, δημοτικών κτιρίων, απόκτηση μέσων και εξοπλισμών, χωροθέτηση και αντικατάσταση στεγάστρων για μέσα μαζικής μεταφοράς, προσβασιμότητα ΑμεΑ, ύδρευση, αποχέτευση κ.α.) είναι μια ισχυρή ευκαιρία για να μπορούμε με τους συμπολίτες μας να διαμορφώσουμε την πόλη των αναγκών μας, να γίνουμε ΕΜΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ. Στην Πετρούπολη, για παράδειγμα, έχουν εγκριθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αναβάθμιση παιδικών χαρών και σχολείων, απόκτηση μέσων και εξοπλισμών κ.α. Εμείς άμεσα θα οργανώσουμε αποφασιστικού χαρακτήρα συνελεύσεις όπου θα αποφασίζουν οι δημότες που είναι χρήστες (αλλά και κάθε τυχόν ενδιαφερόμενος) ανά χωρική ενότητα για το πώς θέλουν να διαμορφωθεί π.χ. η παιδική χαρά σύμφωνα με τις προτεινόμενες προδιαγραφές που τα προγράμματα θέτουν. Οι σύλλογοι γονέων, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, τα μαθητικά συμβούλια, θα γνωρίζουν άμεσα τι εγκεκριμένοι πόροι υπάρχουν για κάθε σχολική μονάδα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε από κοινού στην αναδιαμόρφωση των σχολικών κτιρίων, ώστε να είναι προσβάσιμα, λειτουργικά και σύγχρονα.

Έτσι θα αποτυπώνονται και οι ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα και θα έχουμε και πιο ρεαλιστικές και σχεδιασμένες λαϊκές διεκδικήσεις από την εκάστοτε κεντρική διοίκηση. Μόλις οι πολίτες δούνε στην πράξη ότι η συμμετοχή τους στα κοινά έχει απτά αποτελέσματα στην ίδια τη ζωή τους, θα εμπιστευτούν και θα ζητούν συνεχώς να αναβαθμίζεται αυτή η διαδικασία, που σε ακόμη πιο ολοκληρωμένη μορφή θα προσιδιάζει στο συμμετοχικό προϋπολογισμό και θα αφορά πληθώρα δράσεων από τους ίδιους τους πολίτες και κυρίως τις συλλογικότητες τους.

Άννα Παραγιού, Υποψήφια Δήμαρχος Καισαριανής

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτελεί ταυτοτικό χαρακτηριστικό της παράταξής μας. Ουσιαστικά η εφαρμογή του δημιουργεί μια χαραμάδα για το πέρασμα προς πιο αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες διοίκησης της πόλης, οι οποίες κατοχυρώνονται από την αρχή της εγγύτητας που διαπνέει την τοπική αυτοδιοίκηση και βρίσκονται σε πολιτική αντιστοιχία με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως συστήματος εκλογής των δημοτικών συμβουλίων.

Η ελλιπής χρηματοδότηση του Δήμου μας, καθιστά ουτοπική προς το παρόν τη διευρυμένη υλοποίηση του, αλλά παραμένει εφικτή η υιοθέτησή του σε τομείς όπως η παιδεία και ο αθλητισμός. Επίσης, το μοντέλο του συμμετοχικού προϋπολογισμού μπορεί να συμβάλει στην κατάρτιση ενός τεχνικού προγράμματος πιο κοντά στις ανάγκες των κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς.

Προεκλογικά οι παρατάξεις στην Καισαριανή χωρίζουν την πόλη σε 4-5 «διαμερίσματα», ώστε να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά και πιο επικεντρωμένα. Αυτό το μοντέλο της χωροταξικής διαίρεσης της πόλης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, ώστε οι κάτοικοι κάθε «διαμερίσματος» να αποφασίζουν ποια έργα θα βελτιώσουν τη ζωή τους, και όχι μόνο προς άγρα ψήφων. Αν το εφαρμόσουμε αυτό, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη διακυβέρνηση του Δήμου. Ενισχυτικά σε αυτό το εγχείρημα θα λειτουργήσουν, για παράδειγμα, οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες για μας αποτελούν όρο κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας: η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης, ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας του Δήμου με τους πολίτες μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών (όπως πχ. το sense.city του Πανεπιστημίου Πατρών) αποκεντρώνουν το δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Κώστας Κάβουρας, Υποψήφιος Δήμαρχος Ιλίου

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, ως ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται εγγύτερα στις τοπικές κοινωνίες, είναι κατ’ εξοχήν ο θεσμός που οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και να τους δίνει την δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στη λήψη των αποφάσεων, καθώς οι αποφάσεις αυτές αφορούν άμεσα την καθημερινότητά τους.

Η εκτεταμένη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, που συντελέστηκε το προηγούμενο διάστημα με τον «Κλεισθένη», διευρύνει τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών τόσο με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που καθιστά δικαιότερη την εκπροσώπησή τους μέσα στα δημοτικά συμβούλια, όσο και με την καθιέρωση άλλων εργαλείων πιο άμεσης συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Τέτοια εργαλεία είναι τα τοπικά δημοψηφίσματα (δεσμευτικού χαρακτήρα) που μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν υπάρχουν κρίσιμα δημοτικά θέματα ή ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.

Η διεύρυνση της δημοκρατίας στους δήμους και είναι επιβεβλημένη και μπορεί να επιτευχθεί μέσω των παραπάνω «εργαλείων» που αναφέραμε. Γι’ αυτό και θα τα υιοθετήσουμε. Θέλουμε ένα νέο συμμετοχικό δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των δήμων, που θα βρίσκεται στον αντίποδα ακριβώς των όσων ισχύουν σήμερα: μακριά από δημαρχοκεντρικές λογικές και θηριώδεις πλασματικές πλειοψηφίες που λαμβάνουν αποφάσεις σε ευθεία δυσαναλογία με την βούληση των πολιτών.

Κώστας Μερκουράκης, υποψήφιος Δήμαρχος Π. Φαλήρου

Η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών, μέσω μηχανισμών διαβούλευσης, ήταν διαχρονικά ζητούμενο για την Αριστερά. Η Δημοκρατία για εμάς είναι έννοια με περιεχόμενο, δεν περιορίζεται στην τυπική συμμετοχή και κρίνεται από τη διαρκή ενδυνάμωση της δυνατότητας των πολιτών να παρεμβαίνουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, το περιεχόμενο της πολιτικής και η συμμετοχή κάθε άλλο παρά ασυσχέτιστες έννοιες είναι. Οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί - που τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, δεν αποτελούν απλώς θεωρία - έρχονται να καλύψουν την ανάγκη εκδημοκρατισμού της εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, με σαφή στόχο τη βέλτιστη δυνατή κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων, τη μεγαλύτερη διαφάνεια, και την ενεργοποίηση του διαλόγου στις γειτονιές.

Η διεθνής εμπειρία, αλλά και η κοινή λογική, φανερώνουν πως, όπου υπάρχει «αίσθημα» μιας κοινότητας, όπου αποκτούν φωνή οι πολίτες, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθούν συμφωνίες προσανατολισμένες προς το κοινό καλό. Και αυτές οι πρακτικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα, η σχετική συζήτηση έχει αρχίσει να εντείνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά οι πρακτικές είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένες. Η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και η κουλτούρα ανάθεσης είναι ανασχετικοί παράγοντες σε τέτοιου τύπου εγχειρήματα. Η απλή αναλογική και η αύξηση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Αριστεράς εκτιμώ πως προσφέρουν το πλαίσιο για την εμβάθυνση της συμμετοχής.

Η δημοτική μας κίνηση στο Παλαιό Φάληρο, θα επιδιώξει τη δημιουργία συμμαχιών για την υιοθέτηση αυτού του εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας, καθιστώντας τις συμμέτοχους και συνδημιουργούς του κοινού μέλλοντος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL