Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η ανίκανη και επικίνδυνη νέα Δεξιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανίκανη και επικίνδυνη νέα Δεξιά...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Στις 25 Οκτωβρίου 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ., αφού τόνιζε ότι είναι «μύθος η έξοδος από τα Μνημόνια», στη συνέχεια δήλωνε ότι ο «Τσίπρας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018». Λίγο πριν την πρόσφατη έξοδο της χώρας με πενταετές ομόλογο στις διεθνείς αγορές, ο ίδιος δήλωσε: «Οι επενδυτές αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος εργασίας. Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε (!) να στείλει ένα διττό μήνυμα με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένα λαϊκιστικό προς τους ψηφοφόρους του και ένα αποτρεπτικό προς τους επενδυτές».

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ; Τελικά βγήκαμε στις αγορές με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι 3,45%. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές για το συγκεκριμένο πενταετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 10 δισ. και σε αυτά περιλαμβάνονται 540 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι ανάδοχοι. Και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει σημαντικότατη μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές. Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία».

ΑΥΤΟ που δεν αλλάζει, είναι η συνεχής αποτυχία των προβλέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαψεύδεται συνεχώς και επιμένει να εκθέτει εκτός από τον εαυτό του και το κόμμα του, και εδώ και διεθνώς, και συνεχίζει!

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ εφημερίδα "Financial Times" σε κύριο άρθρο της εκτιμά ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το 'Μακεδονικό', αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Το πενταετές ομόλογο είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο».

ΥΠΑΡΧΕΙ και συνέχεια. «Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα στην αγορά για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας» γράφει η γερμανική "Handelsblatt" τονίζοντας ότι «η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη. Αυτό που έμοιαζε πριν από λίγες ημέρες ακατόρθωτο εγχείρημα στέφεται με πλήρη επιτυχία. Στη δημοπρασία του πενταετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου οι επενδυτές κυριολεκτικά έσπευσαν να τα αποκτήσουν». Ενώ η γαλλική οικονομική εφημερίδα "Les Echos" υπογράμμισε: «Μετά την πτώχευση το 2012 και την υποβολή στην κηδεμονία του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, η χώρα πετάει με τα δικά της φτερά από τον προηγούμενο Αύγουστο».

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι γιατί ο Κυριάκος και η ηγετική ομάδα που έχει στήσει πανικοβάλλονται από τις θετικές ειδήσεις και εξελίξεις για την ελληνική οικονομία; Γιατί δεν θέλουν να παραλάβουν μια χώρα έτοιμη και ικανή να την απογειώσουν, όπως λένε και φαντασιώνονται;

ΓΙΑΤΙ ποντάρουν στο μίσος, στον φανατισμό και στην πατριδοκαπηλία για κατακτήσουν την εξουσία; Γιατί προκαλούν την οργή των εταίρων και των συμμάχων της χώρας υπονομεύοντάς την; Γιατί αυτοί οι σούπερ Ευρωπαίοι ταυτίστηκαν ανοιχτά και προκλητικά με τα συμφέροντα της Άγκυρας και της Μόσχας στα Βαλκάνια, αμφισβητώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, μεγιστοποιώντας, χωρίς κανένα στοιχείο το κόστος και μηδενίζοντας το όφελος; Γιατί έτσι δίνουν δικαιώματα στον Ερντογάν να αμφισβητήσει τις διεθνείς συμφωνίες στο Αιγαίο;

ΓΝΩΡΙΖΕΙ, για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης ότι στη Βόρεια Μακεδονία δραστηριοποιούνται 200 ελληνικές επιχειρήσεις; Εκτίμησε την οικονομική και πολιτική ζημιά για τα ελληνικά συμφέροντα στην περίπτωση ναυαγίου και εχθρικού κλίματος;

ΑΣ ΜΗΝ συνεχίσουμε. Δεν τους νοιάζει απολύτως τίποτα! Νομίζουν πως τα διεθνή κέντρα παίζουν και ανέχονται έναν που τους λέει ότι δεν εννοεί το «Όχι», αλλά θέλει να εισπράξει εκλογικά κέρδη από το «Ναι». Τι ηγετικό μέγεθος!

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά διότι οι τεμπέληδες στις άλλοτε εύφορες κοιλάδες δεν έχουν σοβαρό πρόγραμμα για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας. Κάποια τσιτάτα του νεοφιλελευθερισμού που ισχύουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, όχι όμως και στην κανονική ζωή, στις σημερινές συνθήκες και μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος εργασίας είπε. Δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η μεγίστη προτεραιότητα της χώρας είναι να περάσει στη νέα οικονομία. Στην παραγωγή αγαθών (και υπηρεσιών) υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν την έχει ποτέ οραματιστεί ως ηγέτιδα δύναμη στη βαλκανική οντότητα πως για να επανέλθει το σπουδαίο επιστημονικό και ειδικευμένο δυναμικό που το έδιωξαν με τη χρεοκοπία, απαιτούνται το ταχύτερο δυνατό αμοιβές που να ανταποκρίνονται στην προσφορά τους. Δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL