Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
O Μάκβεθ στη Μανάγκουα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Μάκβεθ στη Μανάγκουα

Ο Ντάνιελ Ορτέγκα και η σύζυγός του Ροζάριο Μουρίλο

Του Στέλιου Κούλογλου

Στην πρωτεύουσα της Νικαράγουα επικρατεί ασυνήθιστη ηρεμία. Τίποτα δεν θυμίζει την εξέγερση της περασμένης άνοιξης και τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία που είχαν ως αποτέλεσμα με τους εκατοντάδες νεκρούς. Όσοι από τους ηγέτες αυτών που ξεσηκώθηκαν δεν το έχουν σκάσει από τη χώρα κρύβονται σε σπίτια και παρακολουθούν μέσα από τα social media τα νέα που έρχονται κάθε μέρα: συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων καθώς και εισβολές σε γραφεία εφημερίδων, απαγόρευση λειτουργίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αποσκιρτήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο πρώην ηγετικών στελεχών των Σαντινίστας που καταγγέλλουν την αντιδημοκρατική στροφή του καθεστώτος Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ο τελευταίος ήταν ο ηγέτης της επανάστασης των Σαντινίστας, που το 1979 ανέτρεψαν το αμερικανόφιλο καθεστώς του δικτάτορα Σομόζα - στην πραγματικότητα μια 42χρονη οικογενειακή δυναστεία. Μετά την επανάσταση μια σειρά από μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και καταπολέμησης του αναλφαβητισμού βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο ζωής σε αυτή την πολύ φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής. Αλλά οι ΗΠΑ δεν χώνεψαν ποτέ αυτή τη νέα Κούβα που πήγε να σκάσει κάτω από τη μύτη τους. Εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τους Κόντρας μια συμμορία κακοποιών, αντικομμουνιστών και νοσταλγών του παλιού καθεστώτος, που προκάλεσε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και στις υποδομές της χώρας. Οι ΗΠΑ πήραν ενεργά μέρος στον πόλεμο, ναρκοθετώντας τα λιμάνια, ενέργεια για την οποία καταδικάστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το 1990, μετά από έντεκα χρόνια στην εξουσία, ο Ντανιέλ Ορτέγκα έχασε τις προεδρικές εκλογές από τη συντηρητική αντίπαλό του Βιολέτα Τσαμόρο, που στα μάτια των πολιτών μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και να διευκολύνει την ειρήνευση. Επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια, ο Ορτέγκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2006 και επανήλθε στην εξουσία με μια πολύ πιο μετριοπαθή πλατφόρμα που προέβλεπε στενή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία: ζήτησε από τον συντηρητικό καρδινάλιο συγνώμη για την προηγούμενη πολιτική της επανάστασης απέναντι στην Εκκλησία και υποστήριξε έναν αναχρονιστικό νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις ακόμη και για λόγους υγείας ή για θύματα βιασμού, ανατρέποντας μια πιο ανεκτική νομοθεσία που ίσχυε στη χώρα από το 1837.

Άθεος παλιότερα, ασπάστηκε τον καθολικισμό και ζήτησε από τον καρδινάλιο να τον παντρέψει με τη σύντροφο του Ροζάριο Μουρίλο. Η τελευταία κατέχει σήμερα τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ το προεδρικό ζεύγος, που βρίσκεται στην εξουσία για τρίτη συνεχιζόμενη θητεία, ελέγχει όλους τους θεσμούς, από τον στρατό και την αστυνομία μέχρι τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Τα παιδιά Ορτέγκα ελέγχουν από τα βενζινάδικα μέχρι πολλά από τα ΜΜΕ.

Η δυναστεία Ορτέγκα ήταν μία από τις αιτίες της λαϊκής δυσφορίας που εκδηλώθηκε ανοιχτά τον Απρίλιο του 2018, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει συντάξεις και κοινωνικά προγράμματα. Τα αιτήματα των συνταξιούχων έσπευσαν να υποστηρίξουν διανοούμενοι και φοιτητές, η αναταραχή επεκτάθηκε στις λαϊκές συνοικίες σε όλες τις πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις. Πολλοί από τους 322 νεκρούς, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι διαδηλωτές, έχουν πυροβοληθεί εξ επαφής ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές εδώ στη Μανάγκουα, πολλοί έχουν δολοφονηθεί από ελεύθερους σκοπευτές. Περίπου 60.000 έχουν αυτοεξοριστεί στις γειτονικές χώρες ενώ 565 βρίσκονται στη φυλακή, ανάμεσα τους και πρώην ηγετικά στελέχη των Σαντινίστας.

Αντιπολίτευση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες έχουν υποστεί βασανιστήρια, ακόμη και βιασμούς, καθώς και ότι οι συνθήκες στις φυλακές είναι απαράδεκτες. Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχω ακόμη επισκεφτεί τις φυλακές, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν φυσικά το επιτρέψει η κυβέρνηση. Η τελευταία από τη μεριά της υποστηρίζει ότι η εξέγερση ήταν υποκινούμενη από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, που εξακολουθούν να κατατάσσουν τη Νικαράγουα στο «τρίγωνο του κακού» μαζί με την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Με τα γεράκια του Τραμπ να υπερθεματίζουν σε επιθετικότητα, δεν είναι δύσκολο στον 73χρονο Ορτέγκα να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις για να δικαιολογήσει στους οπαδούς του τα αστυνομικά μέτρα ως απαραίτητο μέσο για την προάσπιση της επανάστασης.

Από την πλευρά της, η 67χρονη σύζυγός του αναφέρεται με θρησκευτικούς όρους στους «σατανάδες» της αντιπολίτευσης και στην εκλεκτή του Θεού Νικαράγουα, ενώ οι φήμες τη φέρνουν να φιλοδοξεί στις επόμενες εκλογές να αναλάβει την προεδρία, καθώς επίσης και ότι είναι αυτή που ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα ακόμη και σήμερα.

Ένας πρώην επιτυχημένος πολέμαρχος που υπό την επιρροή της συζύγου του τυφλώνεται από την εξουσία είναι σαν να έχει παίζεται ο “Μάκβεθ” του Σαίξπηρ ζωντανά στη Μανάγκουα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL