Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Μετά τις Πρέσπες, η μάχη για την Ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις Πρέσπες, η μάχη για την Ιστορία

Η διαδικασία στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και οι σχετικές τηλεοπτικές συζητήσεις, είχαν μπόλικες δόσεις θεατρινισμού και παραλογισμού. Ακούσαμε τον Θεόδωρο Καράογλου της Ν.Δ. να λέει ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα στην ΠΓΔΜ, τον Μάριο Γεωργιάδη της Ένωσης Κεντρώων να «αποδεικνύει» την ελληνικότητα της Μακεδονίας με το σκεπτικό πως σε κάποιον χάρτη όλα τα γράμματα της λέξης «Μακεδονία» βρίσκονται εντός των ελληνικών συνόρων, τον Άδωνι Γεωργιάδη της Ν.Δ. να συνδέει την ψήφιση της συμφωνίας με τον θάνατο του Σαράντου Καργάκου και του Θέμου Αναστασιάδη.

Τέτοιου είδους «μαργαριτάρια» είχε να αντιμετωπίσει η πλευρά που υπερασπίστηκε τη συμφωνία. Μπορεί τέτοιου είδους ατάκες να δημιουργούν έδαφος για τον ευτελισμό του δημόσιου λόγου και την κυριαρχία του παραλόγου, ωστόσο μια άλλη πτυχή της συζήτησης είναι πιο σημαντική.

Η συντηρητική πτέρυγα (με την επικούρηση του ΠΑΣΟΚ) επιχειρεί διαρκώς να επιχειρηματολογήσει με τη μέθοδο της αποφυγής της μνήμης. Μίλησε με παρελθοντολογικά άλματα χιλίων χρόνων και απέφυγαν τις αναφορές στο τι ακριβώς συνέβη πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια.

Από αυτή την πρακτική δεν ξέφυγε ούτε ο Κώστας Καραμανλής, που φάνηκε να εκβιάζεται πολιτικά από την ηγεσία του κόμματός του να τοποθετηθεί. Έκανε τελικά μια φανερά αμήχανη γραπτή δήλωση, που με χλιαρό τρόπο στήριξε τη θέση της Ν.Δ. και πριμοδότησε προσεκτικά την Ντόρα Μπακογιάννη.

Το να αποφύγουν η Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργοί ή υπουργοί της την αυτοκριτική ήταν αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς την καταστροφική εξωτερική πολιτική που άσκησαν ως κυβερνώντες ή τις καριέρες που στήθηκαν πάνω σε ψεύδη και μύθους. Ο δεξιός πόλος στην Ελλάδα πάντοτε πορευόταν με έντονη φοβικότητα απέναντι στην πρόσφατη Ιστορία και παράλληλα κατασκεύαζε ψευδείς εντυπώσεις για γεγονότα που συνέβησαν μερικές δεκαετίες πίσω.

Η Αριστερά, οι φορείς της, τα στελέχη της και οι διανοούμενοί της καλούνται τώρα να υπερασπιστούν ακόμα πιο μαχητικά την ιστορική μνήμη. Η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη, κοπιώδης και συναρπαστική.

Το πιο λυπηρό είναι πάντως πως οι αριστεροί θα βρουν απέναντί τους και το ΚΚΕ, που δεν σεβάστηκε ούτε τους χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που μιλούσαν τη μακεδονική γλώσσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL