Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Η ώρα της εθνικής ευθύνης για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ώρα της εθνικής ευθύνης για το "Μακεδονικό"

Το διήμερο της εθνικής ευθύνης αρχίζει σήμερα και για τους τριακόσιους βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καλείται να επιλύσει το "Μακεδονικό". Πέρασαν πάνω από 25 χρόνια ακινησίας για να ωριμάσουν οι εσωτερικές, οι διμερείς και οι διεθνείς συνθήκες ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση ενός εθνικού ζητήματος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια συζήτηση επί της ουσίας που θα ανταποκρίνεται στην ιστορικότητα των στιγμών. Αυτό το δείγμα γραφής έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες και προχθές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υποστηρίζοντας με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές και προκλήσεις τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στον ηγετικό ρόλο που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα για τα δυτικά Βαλκάνια, αποδυναμώνοντας την τουρκική επιρροή που ήταν αυξημένη τις προηγούμενες δεκαετίες.

Συγκεντρώσεις με ανοιχτή Βουλή

Αντίθετα, η αντιπολίτευση φαίνεται ότι ψάχνει να βρει τρόπους να κωλυσιεργήσει. Από τη διαδικασιολογία με την απαίτηση να κατατεθούν σωρεία εγγράφων, πέρασε στην προετοιμασία της κατάθεσης μιας πρότασης μομφής εναντίον μιας κυβέρνησης η οποία μόλις πριν από μία εβδομάδα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης! Χθες οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούνταν στα γραφεία του κόμματος και οι πληροφορίες οργίαζαν.

Ο πολιτικός στόχος της Ν.Δ. δεν είναι άλλος από το να είναι ανοιχτή η Βουλή το σαββατοκύριακο και οι βουλευτές να ψηφίζουν υπό την απειλή συγκεντρωμένων - αυτό εξηγεί γιατί ακόμη και σήμερα η ηγεσία της Ν.Δ. δεν έχει καταδικάσει τα επεισόδια που προκάλεσαν οι ακροδεξιοί.

Το πρόβλημα της (παραδομένης στην ακροδεξιά συνιστώσα του κόμματος) ηγεσίας της Ν.Δ. είναι πως πρέπει να δώσει "εξετάσεις" για το "Μακεδονικό", καθώς έως τώρα δεν έχει αναλάβει καμία πολιτική πρωτοβουλία, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που προχωρά ακάθεκτος αναδιαρθρώνοντας το πολιτικό σκηνικό.

"Ανυπομονούμε"

Στο Μαξίμου πάντως μάλλον τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για το ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής. Μάλιστα, συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολίαζε δηκτικά: "Είναι γνωστό πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε.

Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μια δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε".

Το τοπίο

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό αποτύπωμα δεν θα είναι μόνο οι τρεις νίκες του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε δέκα μέρες (πρόταση εμπιστοσύνης, πρόταση δυσπιστίας, συμφωνία Πρεσπών). Θα είναι και η επίσημη ένταξη του Πάνου Καμμένου ως ισότιμου μέλους της αντιπολίτευσης και μάλιστα με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη!

Είναι δεδομένο ότι η πρόταση μομφής θα απορριφθεί και το μόνο που θα αλλάξει σε σχέση με τον Ιούνιο (όταν η απόρριψη ήταν 153 - 127) θα είναι ότι θα προστεθούν στα "όχι" οι τρεις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ...

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση και βουλευτές που δεν είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης, Θ. Θεοχαρόπουλος). Οι τέσσερις βουλευτές δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα κάνουν, με δεδομένο ότι η πρόταση δυσπιστίας συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία στηρίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL