Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σωκ. Βαρδάκης: Τα ακίνητα του ΥΠΠΟ, η πολιτιστική κληρονομιά ούτε εκχωρούνται ούτε παραχωρούνται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκ. Βαρδάκης: Τα ακίνητα του ΥΠΠΟ, η πολιτιστική κληρονομιά ούτε εκχωρούνται ούτε παραχωρούνται

Με αφορμή την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για τα 2.330 ακίνητα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και με την οποία θωρακίζονται ιδιοκτησιακά τα ακίνητά του, ενώ όπως αναφέρεται θα συνεχιστεί η διαδικασία «ταυτοποίησης των ακινήτων της ως άνω απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων ακινήτων ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου τούτο απαιτείται» ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα ακίνητα του ΥΠΠΟ, η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων όπως είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ούτε εκχωρούνται ούτε παραχωρούνται. Αξίζει όμως να τονίσουμε για άλλη μια φορά ποιοι παραπληροφορούσαν και πρωτοστατούσαν στον θόρυβο για το Υπερταμείο: Η αντιπολίτευση! Αυτοί που 50 χρόνια δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το Κτηματολόγιο, βασικός λόγος που προέκυψαν και τα λάθη στη λίστα του Υπερταμείου.

Για άλλη μια φορά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο Ν. 4389/2016 στο άρθρο 196 αλλά και η Υπουργική απόφαση εξαιρεί από την διαδικασία:

α. Αιγιαλό, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοπους,
β. περιοχές Ramsar και περιοχές Natura,

γ. αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία,

δ. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπές εκτός συναλλαγής (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).

Η εξαίρεση στο νόμο είναι σαφής και δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Το σύνολο των ακινήτων επανελέγχεται, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, με την υποστήριξη όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων. Για όλες τις εξαιρέσεις, κατά περίπτωση, θα αποφανθεί η εκάστοτε αρμόδια αρχή (Δασική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Κτηματικές Υπηρεσίες, κ.λπ.).

Είναι ξεκάθαρο ότι καμία μεταφορά ακινήτου του οποίου μεταβίβαση έχει εξαιρεθεί, δεν θα πραγματοποιηθεί προς το Υπερταμείο και ότι άλλο γράφεται και λέγεται είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας και σκοπιμότητας. Ας βγει σήμερα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η κα Όλγα Κεφαλογιάννη που το 2013 και το 2014 παραχώρησαν στο ΤΑΙΠΕΔ τη μισή Πλάκα στην Αθήνα, ακόμα και το κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ας παραδεχθούν πλέον τις προσπάθειες που καταβάλει η σημερινή κυβέρνηση κατανοώντας ότι οι μόνες μεταβιβάσεις ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν γίνει, είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL